hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) KMB 33 荃灣西 》油塘
開啟左側

[經歷分享/報告] KMB 33 荃灣西 》油塘

MCMoore 發表於 2019-9-16 17:12 | 顯示全部樓層

0q9w8e 發表於 2019-9-16 16:55
岩岩坐咗單:
16/9/2019(Mon)
VD2512(U59+L31+S46)

但其實沙咀道行法無快過290嘅兜勻荃葵行法快好多囉
0q9w8e 發表於 2019-9-16 17:19 | 顯示全部樓層
MCMoore 發表於 2019-9-16 17:12
但其實沙咀道行法無快過290嘅兜勻荃葵行法快好多囉

但講真
東九人要去沙咀/楊屋道果頭搭40/42C/290系都幾唔方便。。。
求先都算係多車
但都係12分鐘行晒
Toz 發表於 2019-9-16 18:06 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2019-9-12 09:11
東行停輔警總部、九展同宏通街應該仲順,宏照道右轉一樣易塞車。

整完路希望好D啦.

Toz 發表於 2019-9-16 18:07 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2019-9-16 15:59
點解set唔出一種替代路線係經茶果嶺道油塘道轉落東隧?
例如621早應該改咁樣行法落東隧,又多條巴士線兜上 ...

慢D law

仲有你以為另一邊入東隧唔塞呀
咪有人講左鯉魚門道西行支燈好耐搞到塞車, 油塘入東隧都係果支燈, 一樣塞

問下麗港城班人制唔制先啦

Toz 發表於 2019-9-16 18:17 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2019-9-13 09:34
同意
最不討好是這個位,正常都要用多8-15分,又真係長荔街有客落,美孚有上有落。
呢班客無得唔做,係長 ...

宜家就算非繁, 淨係長茂街長順街不時都要十分鐘以上先過到
要等到夜麻麻先快

大埔道落的話都差唔多去到長沙灣廣場啦

ricky 發表於 2019-9-16 18:25 | 顯示全部樓層
andy92 發表於 2019-9-16 13:27
無錯,就算大河道去牛頭角站,都係40分鐘內

唔會慢得過 33 好多

但今日再搭40就失守,去到荔橋落美孚好塞,原來只係多巴士埋站,果度都塞咗兩個字
前荃葵青區居民
Toz 發表於 2019-9-16 18:28 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2019-9-14 19:43
油塘車輛尚且可以利用茶果嶺道經茶果嶺村出觀塘, 但觀塘區及新界東往東隧就只能靠鯉魚門道下行車道或藍田 ...

茶果嶺道需要慈母經常清理違泊, 宜家四線當中有兩線用唔到, 其他車經過亦唔敢行得快

仲有就係的士排隊入氣時間唔中又塞下
條路通暢的話, 茶果嶺道上繞道其實好過行鯉魚門道

碧雲道車程太長了, 鯉魚門道塞住出都比碧雲道快

castanopsis 發表於 2019-9-16 19:58 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2019-9-16 00:02
始終33主要對象係西站灣畔城畔項目, 住宅同商場一日未入晒伙, 居民習慣未定型, 一日都應該要維持住走線.
...
始終33主要對象係西站灣畔城畔項目, 住宅同商場一日未入晒伙, 居民習慣未定型, 一日都應該要維持住走線.8 E8 T9 c7 I# @+ E
' j  u+ N- [3 V% G( d. S) v% m
最近一兩個月海之戀及海之戀愛炫美先大鑼大鼓入伙, 係西站項目最後一個入伙, 我諗明年農曆年前, 西站所有項目入伙入得八八九九, 到時商場開埋, 睇下個咁細嘅場, 吸引到啲所謂「特色」商戶進駐, 又引到幾多人去行, 再諗點樣改條33都未遲.% ?- ]/ h+ t1 [5 E+ J  X  I
6 Y2 z. Z/ j+ k' }0 U+ n0 ~9 f- J% L
如果西站客+沙咀道真係冇能力谷爆33, 諗向西延長又得, 諗下九龍改路又得, 最緊要係睇班西站客想點.

荃葵東九呢組線,粗略我會見到五個大問題——

1. 西約兜足足30分鐘都上唔到公路
2. 荃景圍無東九車
3. 青衣南無東九車
4. 東北葵無東九車
5. 觀塘道/藍田/油塘入荃灣慢

其中要解決1/2/5,有必要重設33定位
因此,就算33客量有進一步上升既空間,唔代表組線無重組需要
castanopsis 發表於 2019-9-16 20:36 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2019-9-16 04:48
33 頂閘次數少之又少,我搭左咁多次,無一次頂閘,仲要 6 點鐘黃金時間。

大家成日覺得 40 又兜又慢,但 ...

40對頭站區其實真係幾差
東行美孚塞埋站費時之餘,麗城客仲要額外花時間屈落沙咀道
西行長沙灣原地轉圈感覺就更差

33同40,根本荃葵段各自有自己問題,海兵鬥水兵

俾我重組,我會咁做——

33改行楊屋道,東九段改行觀塘道,拉上荃景圍
40飛走美孚長沙灣,東行唔再兜落沙咀道
38改經興芳路/葵芳站,雙向改行下路上公路
40P全日化

剩低 青衣、美孚、長沙灣

若果荃富街係重要既
可以跟S3BL100個方案,將42C一拆二
長亨長安荃富街一條、青衣邨長青美孚一條

若果覺得荃富街唔係事必要做,同時想追求青衣直出
可以考慮42C加經青南,長安尾站直飛龍翔道
38維持行上路來回不經葵芳、葵芳美孚長沙灣另外開線
KS 發表於 2019-9-17 00:25 | 顯示全部樓層

上星期五(13/9)坐咗程東行班次,
由荃西去順業街,
只統計行車時間及上車人數
0840 荃灣西站+11
0847 戴麟趾+7
0849 鹹田街+5
0852 聯仁街+3
0853 馬頭壩道+5
0856 龍德街+6
0908 豐力樓+1
0913 黃大仙+5
0914 沙田坳道+2