hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) KMB 33 荃灣西 》油塘
開啟左側

[經歷分享/報告] KMB 33 荃灣西 》油塘

poondriver 發表於 2019-9-16 09:11 | 顯示全部樓層

KC1213 發表於 2019-9-16 00:19
我每朝都搭33番工 如果大家同時間係西站開車(0750)的確會係黃大仙/沙田坳道相遇
但講緊33早繁東行係多 ...

而家下繁已經可以企人 上星期坐1800個班都差唔多頂閘上繁西行平時見黃大仙條龍都排到幾長下

不過條線黃大仙打後真係會得返半車都唔知有冇 lunch time非繁又唔見佢特別多客 ...

kay 發表於 2019-9-16 09:40 | 顯示全部樓層
33雖然西站有機會快過290
但係荃灣磨足15分鐘,290 15分鐘都唔剩做荃灣

不過自從有930X行法後
荃灣新區以 沙咀道>馬頭壩道>德士古道已經係指定行法

如果以呢個行法
33去麗城,40上荃威應該最好

40依家麗城開,又要行返一段沙咀道再上返去咁奇怪
世界很簡單 人類很複雜
T277 發表於 2019-9-16 09:45 | 顯示全部樓層
33應該要增設假日服務
仲要停正apm門口+15A行法, 食晒兩個商場&黃大仙去荃灣的客
andy92 發表於 2019-9-16 10:02 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2019-9-16 09:40
33雖然西站有機會快過290
但係荃灣磨足15分鐘,290 15分鐘都唔剩做荃灣

行返沙咀道係要補償西站一帶往返東九

原本如心班客可以行出去滿樂/大河道搭車
ricky 發表於 2019-9-16 12:34 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2019-9-16 04:48
33 頂閘次數少之又少,我搭左咁多次,無一次頂閘,仲要 6 點鐘黃金時間。

大家成日覺得 40 又兜又慢,但 ...

40在非繁一點都唔慢,葵芳去鑽石山,經埋美孚都唔使四個字到。
前荃葵青區居民
ricky 發表於 2019-9-16 12:35 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2019-9-16 00:11
鬥快到黃大仙冇用, 有咁多條路線做荃葵-東九, 要比應該係比佢哋嘅獨市位行車時間合唔合理.

33做到合理時 ...

除非33行番觀塘道,否則行偉業街一定慢,多燈位。

前荃葵青區居民
ricky 發表於 2019-9-16 12:36 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2019-9-16 04:11
絕對做得到,有板友解釋左,我唔重覆。

留意一點,不論係改線前 40(如心),定係而家 290 同 33,最惡 ...

40同290快唔快要視乎葵興芳多唔多人上車。
前荃葵青區居民
Snoopy@FB8617 發表於 2019-9-16 12:56 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2019-9-16 00:02
始終33主要對象係西站灣畔城畔項目, 住宅同商場一日未入晒伙, 居民習慣未定型, 一日都應該要維持住走線.
...

唔太認同
想aim西站上蓋住宅客既行沙咀道根本出事
想aim西站上蓋商場客既行九龍灣又係出事

根本成件事難聽D講係全錯

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Ricky403 發表於 2019-9-16 12:58 來自手機 | 顯示全部樓層
33聽聞係九巴陰城巴嘅產物,即管睇下運豬塞番呢個亂局比九巴食之後九巴點應對
andy92 發表於 2019-9-16 13:27 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2019-9-16 12:34
40在非繁一點都唔慢,葵芳去鑽石山,經埋美孚都唔使四個字到。

無錯,就算大河道去牛頭角站,都係40分鐘內

唔會慢得過 33 好多