hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 234C全日、32取消、36A延長及38改道
開啟左側

234C全日、32取消、36A延長及38改道

Ricky403 發表於 2019-9-13 10:37 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

南九龍線重組:新線234E、234X縮短

背景
深井、青龍頭、梨木樹、東北葵均希望有全日特快往返東九龍服務,前兩者爭取開辦新線261C,來往掃管笏及觀塘,深井上公路,後兩者一直爭取40P提升為每日全日服務。
然而要獲得服務提升,必須有足夠車源,或有足夠條件使九巴及運輸署願意增撥資源。後者顯然四小區均欠缺,只得前者有望。

一折衷方案為234C全日 (同時稍為延長及微調走線),38改道經東北葵,處理四小區前往東九龍只能轉乘40的問題。資源可由32線取消抽調全數用車,同時36A延長至石圍角,減少石圍角於重組的損失。

詳情

234C 青龍頭 - 觀塘站
全日服務 非繁忙時間加停黃大仙至彩虹

停站、[途經主要道路]及收費:
青龍頭開:
豪景花園 全程$10.1
[青山公路]
青龍頭村
浪翠園第四期
浪翠園第三期
馬灣碼頭
深井村
(路線、分段收費及停站不變)
[龍翔道]
畢架山花園 分段$6.4
豐力樓
沙田坳道#
[大磡道]#
鑽石山站#
[龍翔道]
牛池灣村#
[觀塘道]
九龍灣站
觀塘站

觀塘站開:
觀塘站 全程$10.1
[觀塘道]
九龍灣站
[龍翔道]
紅萼樓#
鑽石山站#
沙田坳道#
豐力樓
畢架山花園
[石圍角路]
石圍角邨石荷樓
[大河道天橋]
荃灣站 分段$5.8
[大涌道]
大涌道福來邨
[青山公路]
荃景圍天橋
荃灣柴灣角街
[海安路]
麗城花園第三期
[青山公路]
深井深慈街
碧堤半島 分段$4.1
深井村
馬灣碼頭
浪翠園第三期
浪翠園第四期
青龍頭村
豪景花園
行車時間約60分鐘
一單連休平均77分鐘

青龍頭開每日0600-1810
觀塘站開每日1220-0000
派車4正5蛇
取消一輛用車柯打40安排
青龍頭開與40荃灣(麗城花園)開盡量錯開到站時間
(40可於周末部分時段加密荃灣(麗城花園)開之班次至每15分鐘一班)
上午繁忙時間每10-20分鐘一班
下午繁忙時間每20或30分鐘一班
非繁忙時間每30分鐘一班
例如:
星期一至五
0600-0700 30        | 1220-1720 30
0700-0720 20        | 1720-1900 20##
0720-0740 10#      | 1900-0000 30
0740-0810 15        |
0810-1810 30
#青龍頭開0720-0740三班不停#分站
##觀塘站開1740、1820、1900不停#分站
星期六
0600-0700 30        | 1220-2320 30
0700-0740 20#      | 2320-0000 40
0740-1810 30        |
#青龍頭開0720-0740兩班不停#分站
星期日及公眾假期
0600-0640 40        | 1220-2320 30
0640-1810 30        | 2320-0000 40

32 取消服務
乘客可改乘36A等其他路線

36A 石圍角 - 長沙灣 (深旺道)
石圍角開:
石圍角巴士總站 全程$6.4
[二陂圳路]
東普陀
三棟屋村
[象山邨東路]
象山邨秀山樓
[和宜合道]
可風中學
[梨木樹邨公共運輸交匯處]
梨木樹巴士總站 分段$5.8
長沙灣 (深旺道) 總站

長沙灣 (深旺道) 開:
長沙灣 (深旺道) 總站 全程$6.4
[深旺道]
富昌邨 分段$5.8
[和宜合道]
石圍角新村
梨木樹邨
可風中學
[象山邨東路]
象山邨秀山樓
[二陂圳路]
三棟屋村
海壩村
[石圍角路]
石圍角巴士總站
行車時間約43分鐘
一單連休平均約58分鐘

石圍角開每日0520-2330
長沙灣 (深旺道) 開每日0610-0030
派車6正
繁忙時間每15或20分鐘一班
非繁忙時間每20或25分鐘一班
例如:
星期一至六
0520-0720 20        | 0610-0850 20
0720-0835 15        | 0850-1210 25
0835-1245 25        | 1210-1730 20
1245-1825 20        | 1730-1800 15
1825-2210 25        | 1800-1920 20
2210-2330 20        | 1920-2150 25
                                   2150-0030 20
星期日及公眾假期
0520-0920 20        | 0610-0910 20
0920-1215 25        | 0910-1230 25
1215-1835 20        | 1230-1910 20
1835-2130 25        | 1910-2230 25
2130-2330 20        | 2230-0030 20

38 葵盛 (東) - 平田
經:東北葵#、黃大仙、九龍灣、觀塘

# 只限部分時段
葵盛 (東) 開:
葵盛東巴士總站 全程$8.7
[禾葵里]
禾葵里
[昌榮路]#
昌榮路#
[和宜合道]#
梨木道#
[石蔭路]#
北葵涌街市#
[大白田街]#
石蔭東邨#
安蔭邨豐蔭樓#
石籬邨石佳樓#
石籬邨石俊樓#
[青山公路]
葵涌屏麗徑^
葵涌石英徑^
葵涌業成街
[安田街]
平田巴士總站

平田開:
平田巴士總站 全程$8.7
[青山公路]
葵涌業成街
葵涌打磚坪街^
葵涌屏麗徑^
[和宜合道]#
葵涌打磚坪街#
[大隴街]#
大隴街#
[大白田街]#
石籬邨石佳樓#
石籬天主教小學#
石排街石歡樓#
裘錦秋中學#
[梨木道]#
石蔭東邨#
[石蔭路]#
北葵涌街市#
[昌榮路]#
昌榮路#
[葵涌道]
葵俊苑
[葵聯路]
葵盛東巴士總站
行車時間約72分鐘
一單連休平均約93分鐘

服務時間及非繁忙時間班次維持不變,增加用車,繁忙時間由於部分班次行車路線依舊,可以稍為加密班次。
派車14正10蛇
葵盛 (東) 開每日0645-0830、平田開每日1800-1900不經東北葵,停現時標^之分站。該時段來往東北葵乘客請繼續乘搭40P。

相較40P直接全日好處為石圍角至梨木樹來往東九龍車程較快,及深井、青龍頭、麗城花園來往東九龍亦有服務提升。
壞處為葵盛非繁忙時間來往東九龍車程延長,及石圍角失去直達旺角巴士。
AtrHenu 發表於 2019-9-13 10:55 | 顯示全部樓層
請問紅公司條32取消後,石圍角,象鼻山一帶落旺角,大角咀和北葵涌去奧運鐵路站/奧海城,
搵乜車補償呢?!(雖然該帶有紅Van出旺角朗豪坊,佐敦(上海街),但對於該區老人似乎無乜用啵?!)
Snoopy@FB8617 發表於 2019-9-13 11:15 | 顯示全部樓層
由無咩理由為左滿足其他區既需求
改慢條38 bo...
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
 樓主| Ricky403 發表於 2019-9-13 13:51 來自手機 | 顯示全部樓層

AtrHenu 發表於 2019-9-13 10:55
請問紅公司條32取消後,石圍角,象鼻山一帶落旺角,大角咀和北葵涌去奧運鐵路站/奧海城,
搵乜車補償呢?!(雖然 ...

石籬來往奧運站有31B
石圍角象山石蔭來往奧運站,加36A、36B<>33A、37轉乘
只係石圍角象山來往旺角失去直車問題稍大,但拋下32客量,要過嘅就會過到
地區意見要求36A去到旺角同奧運站嘅話,拉長都無妨,不過係繼續得6輛車行,唔會有多
 樓主| Ricky403 發表於 2019-9-13 13:54 來自手機 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2019-9-13 11:15
由無咩理由為左滿足其他區既需求
改慢條38 bo...

如果葵盛反對聲音>>>>東北葵支持聲音嘅話,可以38維持現狀,而東北葵新增35A<>38、42C轉乘,多出黎嘅車擺去234C
當然東北葵繼47B後再一次被葵盛阻撓改善巴士服務嘅話,呢兩區睇怕以後地區事務上就有牙齒印了
Snoopy@FB8617 發表於 2019-9-13 14:33 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2019-9-13 13:54
如果葵盛反對聲音>>>>東北葵支持聲音嘅話,可以38維持現狀,而東北葵新增35A38、42C轉乘,多出黎嘅車擺去 ...

如果係咁既我寧願畀返40P全日
而唔係234C囉...
始終唔只葵盛會反對
連下面葵芳掃到葵興遠至東九客都唔會願意兜

反觀對於深井來講唔261C全日
都最多應該只接受到234D
234C既話非繁我諗只會繼續用其他方法搭車

樓主| Ricky403 發表於 2019-9-13 15:41 來自手機 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2019-9-13 14:33
如果係咁既我寧願畀返40P全日
而唔係234C囉...
始終唔只葵盛會反對

深井唔搭234C,都冇更好方案
234A/B轉40一樣係慢,轉紅小 (甚至全程小巴) 雖然快,但價錢足足係雙倍,時間相信快唔到一半,其實唔抵
234C上繁時扣除返學客,都有座位半滿去東九龍,非繁時有一程過,大部分客唔算趕時間,預計客量唔會太差

而家掃管笏決定咗用252X特班做之後,261C開上繁單向一班都有困難
深井青龍頭234A/B都未做得好,務實少少要234C全日/拆234X開辦234E容易過畫大餅搞261B/C

焦點相信都會係葵盛如果唔接受38咁改,係咪就放棄俾東北葵或深井青龍頭有東九線啦
kmb71k 發表於 2019-9-13 20:10 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2019-9-13 13:51
石籬來往奧運站有31B
石圍角象山石蔭來往奧運站,加36A、36B<>33A、37轉乘
只係石圍角象山來往旺角失去直車問題稍大,但拋下32客量,要過嘅就會過到
地區意見要求36A去到旺角同奧運站嘅話,拉長都無妨,不過係繼續得6輛車行,唔會有多

當初九巴建議32縮石籬+搞轉乘落旺角都俾石圍角果邊BAN咗
就係因為冇咗直接車落旺角
你覺得你個建議會過到佢地果關?

以上回應,是否可行?是否合適?
Snoopy@FB8617 發表於 2019-9-14 01:02 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2019-9-13 15:41
深井唔搭234C,都冇更好方案
234A/B轉40一樣係慢,轉紅小 (甚至全程小巴) 雖然快,但價錢足足係雙倍,時 ...

車費係好多人眼中唔係最重要既考慮
再講慢車仲要半個鐘一班
好麻麻囉

除左261C/234C
其實仲有234D可以考慮既

再講多次啦
除左葵盛會嘈外
仲有大量既興芳客會嘈
連埋反方向東九使用者都會反對
真係唔使考慮佢地?
 樓主| Ricky403 發表於 2019-9-14 10:30 來自手機 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2019-9-13 20:10
當初九巴建議32縮石籬+搞轉乘落旺角都俾石圍角果邊BAN咗
就係因為冇咗直接車落旺角
你覺得你個建議會過到 ...

非也
當年係31B/32合併做新32,總站不變,來回改行長沙灣道、欽州街、大角咀道
無新服務交換,就咁合併31B/32減車,梗係唔受歡迎

石圍角要直車落旺角,其實條36A再改改都做到,好似前52X咁兜富昌,再去奧運站囉
回程就荔枝角道轉入海壇街再欽州街兜一兜富昌出番長沙灣道
不過班次就可能跌到20-30
睇下點樣取舍囉