hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯廠攝巿區線新字軌同內容
開啟左側

[突發!] 屯廠攝巿區線新字軌同內容

EX-TL 發表於 2019-9-25 00:48 | 顯示全部樓層

車務真係幾難明, 改前嘅277X 89X本來係冇車行?

而家整架屯廠去行, 我以為係費事私牌私太遠嘥油, 睇落又唔似.

259D鯉魚門邨私藍鐵要經啟田道 將軍澳道落番山, 然而去得藍田站, 而部屯廠車竟然唔係行屯門路線258D, 走去行北區277X一轉?

960去到灣仔北後, 要經東隧私翠屏道行89X, 唔通為左架車之後要行263, 所以要行一條沙田站路線就搵左89X? 不如灣仔北私華富行170, 或者咁鍾意加班車嘅, 求其私軒尼詩道行170 182返沙田一樣得, 要搞到新界西車私牌行東隧咁怪呢, 灣仔北去翠屏道, 行紅隧順路啲.
hihiman 發表於 2019-9-25 01:11 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2019-9-25 00:48

而家整架屯廠去行, 我以為係費事私牌私太遠嘥油, 睇落又唔 ...

原本架89X , 要上山攝88?
88呢類線係幾好的, 可以運D 私牌車入新界/ 出九龍
當然, 就不一定要行晒全程, 只去新城市/老隧起 都冇問題

佢個system 都有D 傻下傻下啦
晨咁早的時段, 將部車私番入屯門, 再做多轉出來, 好過8點打後斷欖
KE7066 發表於 2019-9-29 19:11 | 顯示全部樓層

而家整架屯廠去行, 我以為係費事私牌私太遠嘥油, 睇落又唔 ...

不如睇埋 170 182 時段先 FF
同埋灣北上東廊都順㗎,唔係得紅隧係順
s20131417 發表於 2019-10-5 01:37 | 顯示全部樓層

如果話L、U兩廠已經整咗跨廠線專用字軌之後
唔知其餘兩廠會唔會效法?

例子:
C80-70-1
* R.80 美林>觀碼
* R.268C 觀碼>朗鐵
(朗鐵>屯鐵)
* R.263 屯鐵>沙鐵
(沙鐵>禾輋)
* R.81 禾輋>西九
* R.W3 西九>上水
(上水>沙廠)

另例:
C98C-H01-1
(將廠>坑北)
* R.98C 坑北>美孚
* R.6C 美孚>九碼
* R.85 九碼>山尾
(山尾>黃泥頭)
* R.86 黃泥頭>美孚
* R.98C 美孚>坑北
(坑北>將廠)

利申:小弟FF所作,真實版本可能有所出入
有興趣嘅,歡迎討論。
人家盲目追首航,小弟靜待小確幸的到來~
s20131417 發表於 2019-10-5 01:58 | 顯示全部樓層
btw,小弟都幾想問吓「補水仔數」係咩嘢意思?
嗰名讀起上嚟好似幾得意吓咁
人家盲目追首航,小弟靜待小確幸的到來~
TC9572@44 發表於 2019-10-5 04:02 來自手機 | 顯示全部樓層
s20131417 發表於 2019-10-5 01:58
btw,小弟都幾想問吓「補水仔數」係咩嘢意思?
嗰名讀起上嚟好似幾得意吓咁 ...

工作時數低過0800就0仔~0801-0815=半仔~0816-0830=1仔~0831-0840=仔半 原則上過左鐘/拉早1mins都要補多半仔..
  但劣狗而家過鐘/拉早3mins之內係唔會補多俾你..
shakugan2005 發表於 2019-10-5 09:06 | 顯示全部樓層

1. 不如搵架大埔區路線S廠車做大埔開既263C, 再係屯門開加班263, 未好過私架58M去大埔做263C, 但又得兩個58M單程仲要私南廠食飯
2. 應該277X朝早返新界好客過258D/259D返新界掛, 而且好多屯門車出到市區都係私走

Neutroginger 發表於 2019-10-9 14:04 | 顯示全部樓層
ME9661 發表於 2019-9-24 19:41
就係奇怪如果係加班車,點解唔加番類近的路線,又要花時間安排操車行跨廠線,如個車長鋤/請假,其他後備都未 ...

就係因為係加班車, 可以隨時唔開
js8378 發表於 2019-10-9 16:09 來自手機 | 顯示全部樓層
其實 九龍灣廠都已經有跨廠字軌
CRH5 發表於 2019-10-10 01:28 | 顯示全部樓層

s20131417 發表於 2019-10-5 01:37
如果話L、U兩廠已經整咗跨廠線專用字軌之後
唔知其餘兩廠會唔會效法?

268C 係去朗屏站
黃泥頭去美孚個條綫叫 86

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
s20131417 + 5 感謝提點,已更正

查看全部評分