hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴36X延長路線消息
開啟左側

[路線消息] 九巴36X延長路線消息

GW4866 發表於 2019-10-27 00:58 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2019-10-27 00:06
可惜行大埔道特快效果唔明顯,最多只比長沙灣道快10分鐘,但係少左一大堆客
反而我的諗法係36X回程行荔枝 ...

回程因道路問題又唔同講法既
經大埔道比起經西廊再唔知點屈返上青山上路唔係太差既,
起碼真係直接,又唔使塞匯豐支左轉燈
前題係唔好學35X去程咁係大埔道加站

-------------
行返荔枝角道同宜家32有咩分別?
打開門,行出去,去遠啲!
GW4866 發表於 2019-10-27 01:12 | 顯示全部樓層
Snowbb 發表於 2019-10-27 00:50
其實 32 唔係要同 36B 合併
只係如果 36X 全日取代 36B 既話,要用 32 黎頂返原本段路

正解

而且佢咁搞即係留返36B,再將32逆走落荃灣
邊到嘔車做36X全日?反而仲去兜客去深水埗
上葵/梨木樹呢邊自己都未搞得掂仲走去做荃西把鬼
GW4866 發表於 2019-10-27 01:13 | 顯示全部樓層
話事話原來36X彌敦道站位唔係跟35A咁停
dcyw 發表於 2019-10-27 11:33 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2019-10-27 01:13
話事話原來36X彌敦道站位唔係跟35A咁停

沒錯, 站位跟隨一眾晨早特別線。
GW4866 發表於 2019-10-27 20:16 | 顯示全部樓層
長洲居民 發表於 2019-10-27 11:11
當初36B改快行西九龍走廊不用加錢佢地反對, 後尾行大埔道都係反對, 一邨重建後先有36X加$1一班車, 點解當 ...

雖然果兩位係幫唔落

但你都搞錯哂d野
前後只係兩次提出過36B改快

第一次提出36B改快係2010年,當時係建議改經大埔道落欽州街返回原線
變相只係深水埗特快,同時無需加價
係呢次之前無聽過話36B改快

到之後果幾年,梨木樹兩位爭取返特快線
2014年RDP就提出咗36B轉36X,加一蚊做真特快出旺角
結果係點就不再詳述
2076 發表於 2019-10-28 18:08 | 顯示全部樓層
其實35X同36X會唔會可以分工做好少少,令到35X/36X唔駛同時兜入大隴街總站?
如果早繁的35X可以改由北葵涌街市開,經石蔭東邨,安蔭總站,石俊樓,交番大隴街同和宜合道客比36X,會唔會更為理想?

抗議962B重組
還我962全日服務
JM99 發表於 2019-10-28 19:58 來自手機 | 顯示全部樓層

0q9w8e 發表於 2019-10-24 16:48
36A行元州街?

其實留一條線係長沙灣道已經可以
唔洗係元州街塞 班次又穩定啲
去其他區依家我地都係行出去長沙灣道搭

利申:青山道居民
wln162 發表於 2019-10-28 22:50 | 顯示全部樓層
36X來回經葵涌道和西九龍走廊,可填補葵涌至油尖空缺,石籬一段由35X負責,取道青山道和西九龍走廊,並加班至0620~0900和1720~2100,間隔20分鐘.
2076 發表於 2019-10-29 10:32 | 顯示全部樓層
JM99 發表於 2019-10-28 19:58
其實留一條線係長沙灣道已經可以
唔洗係元州街塞 班次又穩定啲
去其他區依家我地都係行出去長沙灣道搭

36B入元州街真係浪費很多時間,元州街其實重組後唔需要補償

其實重組最大的問題係如何做到回程特快入石籬大隴街
問題係無論行大埔道, 行葵涌道天橋, 定係美孚調頭都好,就算做上葵頭站,最多只係快過35A 10分鐘,而且其他區又會比佢拖慢車程,變相加完價又冇得快。

所以我有一個大膽的想法,就係上葵特快循環線,35X,36X,齊齊去九龍方向行青山上路,去上葵方向行葵涌道天橋,然後上葵內循環運作,節省車程,避免35A的繁複走線。

35X 尖沙咀->旺角->西廊->葵涌道天橋->石蔭->安蔭->石排街->青山上路->西廊->太子->旺角->尖沙咀,收8.8
36X 尖沙咀->旺角->西廊->葵涌道天橋->梨木樹->和宜合道->石籬大隴街->石英徑->青山上路->西廊->太子->旺角->尖沙咀,收7.8

石籬回程係就係冇快過,但係價都冇加,相反出九龍佢真係快到15-20分鐘,而且呢個方案,石蔭/安蔭/梨木樹,個個都係大贏家

剩返3條線做深長荔,可以去F1版睇下我建議。
抗議962B重組
還我962全日服務
GW4866 發表於 2019-11-2 03:56 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2019-10-29 10:32
36B入元州街真係浪費很多時間,元州街其實重組後唔需要補償

其實重組最大的問題係如何做到回程特快入石 ...

元州街果帶可以搵返36A既

其實重組最大的問題係如何做到回程特快入石籬大隴街
問題係無論行大埔道, 行葵涌道天橋, 定係美孚調頭都好,就算做上葵頭站,最多只係快過35A 10分鐘,而且其他區又會比佢拖慢車程,變相加完價又冇得快。

其實返石籬穩定地快十分鐘好過無
宜家35X同35A返到石籬相差既時間都幾飄忽
通常只係快5-8分鐘,試過可以係接近打和

所以我有一個大膽的想法,就係上葵特快循環線,35X,36X,齊齊去九龍方向行青山上路,去上葵方向行葵涌道天橋,然後上葵內循環運作,節省車程,避免35A的繁複走線。

35X 尖沙咀->旺角->西廊->葵涌道天橋->石蔭->安蔭->石排街->青山上路->西廊->太子->旺角->尖沙咀,收8.8
36X 尖沙咀->旺角->西廊->葵涌道天橋->梨木樹->和宜合道->石籬大隴街->石英徑->青山上路->西廊->太子->旺角->尖沙咀,收7.8

石籬回程係就係冇快過,但係價都冇加,相反出九龍佢真係快到15-20分鐘,而且呢個方案,石蔭/安蔭/梨木樹,個個都係大贏家

先唔講大循環甩班甩到嘔

回程先兜梨木樹再返石籬點講都講唔通
仲未計上路果d兜完成個上葵先返到,即係等於唔做佢地生意

家陣石籬唔單止無快過,係仲慢過35A什至36B,價呢嚴格黎講係加咗$0.1
班次又肯定比宜家35A少一捲
弊多過優你話點比你過

平衡各方面方案上年我已經出過,歡迎參閱:
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1081168-1-1.html