hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴36X延長路線消息
開啟左側

[路線消息] 九巴36X延長路線消息

GW4866 發表於 2019-11-2 03:58 | 顯示全部樓層

長洲居民 發表於 2019-11-1 21:03
唔係啩, 第一次提出36B改快行大埔道?

係,只係大埔道特快落深水埗

無記錯建議回程係行黃竹街上大埔道
打開門,行出去,去遠啲!
2076 發表於 2019-11-2 09:06 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2019-11-2 03:56
元州街果帶可以搵返36A既

其實我就計過36X由旺角返大隴街應該會同現時35A一樣時間甚至快少少(銘基下一站梨木樹總站,落斜先停和宜合道的站,減少因巴士性能上斜起步慢的影響)
36X同現時35X回程的分別係
1) 現時35X: 入石蔭+北葵涌街市
2) 新36X: 直上梨木樹,然後經和宜合道入大隴街
(詳見F1建議)
先不論北葵涌街市成日塞車,和宜合道轉梨木道再轉入童子街係一定唔順燈
反而我建議的36X係因為和宜合道/昌榮路交界的交通燈設計,有66%機會係順燈 (昌榮路直上梨木樹的綠燈係長過轉右入和宜合道)
之前亦都討論過行大埔道+上路/葵涌道天橋+光輝圍/葵涌道天橋+和宜合道去大隴街的時間差距,結論係沒有大分別
計繞經梨木樹先要用6-8分鐘左右,其實同現時35X要繞經石蔭東邨+北葵涌街市分別不大,所以新36X同現時的35X唔會有大的時間差,即係新36X返石籬會比現時35A快5-8分鐘,但係石籬可以用$7.8的價錢來往尖沙咀同旺角,雖然班次會少左,但係去旺角方向佢地係又快又平。
之前亦都討論過呢組線重組的最大阻力係梨木樹,如果佢地見唔到非常明顯的服務改善係唔會比建議通過,36X正正就係為左梨木樹雙雄有更大機會通過建議而設。我個人唔傾向梨木樹+石蔭咁重組,因為觀感太差,梨木樹去到和宜合道口,明明直上3分鐘後會到梨木樹,但係要石蔭自轉2圈先,梨木樹雙雄反對機會會較高,同埋搶紅小生意能力會較差,亦都未計收費的問題,因為36X係收$7.8,我唔想有$7.8的特快線上到上葵半山(石蔭/安蔭)。

以巴士使用效率來說,基於上葵的奇怪道路網+眾多限制,以及安蔭總站嚴重欠缺空間,循環線不是不值得考慮。

至於尖沙咀/佐敦->華員邨,因為客量較少,我建議係35X/36X->32加設BBI,提供多一個選擇,反正佢地區議員都唔係好理交通,35X/36X又唔係唔到華員邨,只係回程會慢10分鐘,但係去程可以叫2飛特快去旺角,仲會快15分鐘,其實都未必係太差。

抗議962B重組
還我962全日服務
GW4866 發表於 2019-11-3 03:07 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2019-11-2 09:06
其實我就計過36X由旺角返大隴街應該會同現時35A一樣時間甚至快少少(銘基下一站梨木樹總站,落斜先停和宜合 ...

當你真係打和,我都諗唔到咩原因會肯比你咁搞喎
班次少咗,回程完全無快過,路線選擇又少咗(走盞少咗)
優點得去程有快車咁大把,但又要面對班次不穩

先不論北葵涌街市成日塞車,和宜合道轉梨木道再轉入童子街係一定唔順燈
反而我建議的36X係因為和宜合道/昌榮路交界的交通燈設計,有66%機會係順燈 (昌榮路直上梨木樹的綠燈係長過轉右入和宜合道)

之前亦都討論過行大埔道+上路/葵涌道天橋+光輝圍/葵涌道天橋+和宜合道去大隴街的時間差距,結論係沒有大分別

石蔭路擠塞時間大多數係日間非繁,同樣時間下面和宜合道都會塞塞地
另外宜家有35X既時間返到黎已經係街市收檔,唔會點塞

"和宜合道轉梨木道再轉入童子街"我都認同係唔順燈
(其實和宜合道燈頭果部係衝得切上去轉埋入童子街)

昌榮路轉入黎果支以35X天橋衝上黎黎講好多時都順燈,就算要停燈都唔過一分鐘
反而直上話就話3分2時間係綠燈,你落天橋cut返去左邊都要減速收慢,同右轉等燈既時間唔差幾遠

計繞經梨木樹先要用6-8分鐘左右,其實同現時35X要繞經石蔭東邨+北葵涌街市分別不大,所以新36X同現時的35X唔會有大的時間差,即係新36X返石籬會比現時35A快5-8分鐘,但係石籬可以用$7.8的價錢來往尖沙咀同旺角,雖然班次會少左,但係去旺角方向佢地係又快又平。

兜一兜上一上梨木樹連埋出入總站同上落客時間都起碼兩個字啦
你落返到泳池轉彎位,35X都已經返到大隴街什至過埋

宜家35X回程大多數都叫做快到5-8分鐘,你個36X方案慳唔到時間仲好大機會輸返轉頭
咁搞法你估班石籬居民寧願維持現狀定跟你個plan

你問我既話就算宜家35X唔完美,比起閣下呢一個方案我寧願35A自身分拆算

之前亦都討論過呢組線重組的最大阻力係梨木樹,如果佢地見唔到非常明顯的服務改善係唔會比建議通過,36X正正就係為左梨木樹雙雄有更大機會通過建議而設。我個人唔傾向梨木樹+石蔭咁重組,因為觀感太差,梨木樹去到和宜合道口,明明直上3分鐘後會到梨木樹,但係要石蔭自轉2圈先,梨木樹雙雄反對機會會較高,同埋搶紅小生意能力會較差,亦都未計收費的問題,因為36X係收$7.8,我唔想有$7.8的特快線上到上葵半山(石蔭/安蔭)。

儘管36X先兜石蔭圈(邊有兩圈??)再返梨木樹,
但都比起宜家36B快至少15分鐘
班次上又唔比原先既36B差,仲有條32加密咗
佢地係賺哂有突喎,講觀感差亦點都唔到佢

過去佢地反對都係出入深水埗問題,而唔係話36X唔夠快
基於宜家36B實在太慢,點行都會快過宜家好多

以巴士使用效率來說,基於上葵的奇怪道路網+眾多限制,以及安蔭總站嚴重欠缺空間,循環線不是不值得考慮。

至於尖沙咀/佐敦->華員邨,因為客量較少,我建議係35X/36X->32加設BBI,提供多一個選擇,反正佢地區議員都唔係好理交通,35X/36X又唔係唔到華員邨,只係回程會慢10分鐘,但係去程可以叫2飛特快去旺角,仲會快15分鐘,其實都未必係太差。

咁都要顧及既有居民利益先得架

道路多制肘唔代表無辦法
安蔭總站方面A+X都係用返咁多部車擺返哂落條孖坑一樣得

華員邨果邊區議員唔理一回事,咁嘉翠園呢?
同埋點止慢十分鐘,你仲未扣返原先35A華員邨至石籬呢段路既時間
仲有其實好多麗瑤客會搭上路車返黎,到時分分鐘由$7.7倒哂返落去搭46收得$5.8

本身應該來回都有得快宜家得出去快但同時會班次不穩
仲要肯定回程100%輸哂

你搞得掂梨木樹但同時得失哂成個石籬再加上路
正如宜家35X回程一樣石蔭嬴哂但石籬快得唔多同時棄咗上路同寶星/雍雅軒
2076 發表於 2019-11-3 04:18 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2019-11-3 03:07
優點得 ...

當然你個方案keep到31B/36A全日服務,35A自己拆35A/35X,再加36B轉做36X,同時畀32加車,其實係5拆6
我睇過你用車果度,35A/35X其實係同一個35A車pool度拆出來,拆完其實我質疑能唔能夠唔加車又兩條線都做到12-15,計劃總共慳唔慳到2部車都係一個問題

我自己個方案係預足32/35A/35X/36X都係行120分鐘一轉連休,36A行90分鐘一轉連休,其中大部分循環線先至慳到2部車
如果行車時間預緊少少,其實係可以慳到成5-6部車,足夠直接畀40P行全日
其實35X/36X雙循環玩法主要目的真係想慳多啲車,始終上葵走線繁複會增加運作成本

另外其實我咁樣搞36X係有為取消36A作鋪路的打算,預留畀40P加班的可能性
(36X單向加停美孚,46X拆開30分鐘一班46A補美孚,30加一車拉去深旺道,202加一車經大角咀道同長沙灣番蘇屋,又可以放多3部車出來)

當然,36X唔行循環都可以行大埔道-大隴街-和宜合道-梨木樹,不過會唔會比梨木樹雙雄又話 繞經大埔道 仲要加價
始終上葵重組最大阻力都係梨木樹,而石籬真係點都唔會輸,加上梨木樹+石籬其實可以支持到10-15的班次,石籬唔會又慢左又疏左
同埋我的論點始終都係
繞經梨木樹同繞經北葵涌街市+石蔭東邨+裘錦秋,所需的時間真係幾乎一樣,但係討好梨木樹客,比起討好石籬客實在有用太多,只因36M比31M方便太多。
其實本身旺角<->石籬客,35A:港鐵+31M的比例 大約係7:3比,但旺角<->梨木樹客,36B:港鐵+36M的比例 係去到9:1
要吸引番梨木樹客搭巴士其實難度係難過趕石籬客走,所以先至有35X/36X雙循環特快諗法
抗議962B重組
還我962全日服務
GW4866 發表於 2019-11-3 09:32 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2019-11-3 04:18
當然你個方案keep到31B/36A全日服務,35A自己拆35A/35X,再加36B轉做36X,同時畀32加車,其實係5拆6
我睇 ...

5拆6又如何,只要唔係繼續互相重疊就得,又無用多到車
況且觀乎九巴都係想就咁拆35A/X就算,結果都係多一條出黎
而路線令表上35A同35X都只係計一條

35A縮短兼略為減班,35X做少個石蔭,再加逆向開疏車
勉強都夠做
人地68X/268X一樣咁拆無加車
另外35A我擺奧運站係方便31B調車過黎

36X方面始終多咗個尖沙咀,加上全面接收石蔭
已經拎走幾部去32補足深長荔服務,我唔敢再減更多車,以應付增加需求
(36X用車數目參考41A)

而我慳到果兩部車係來自隔離條36A
經縮減後以最少資源繼續營運就算

我自己個方案係預足32/35A/35X/36X都係行120分鐘一轉連休,36A行90分鐘一轉連休,其中大部分循環線先至慳到2部車
如果行車時間預緊少少,其實係可以慳到成5-6部車,足夠直接畀40P行全日

首先我非常期待搞到全部大甩班,全區人天怒人怨,幾乎肯定會爆大獲
你搞哂大循環咪又係慳得兩部車

到時客比宜家多你仲敢減成5-6部車?
40P唔夠車咪最多開住62X/936模式先
我都話過搞好本身既路線先好抽車走
另外其實我咁樣搞36X係有為取消36A作鋪路的打算,預留畀40P加班的可能性
(36X單向加停美孚,46X拆開30分鐘一班46A補美孚,30加一車拉去深旺道,202加一車經大角咀道同長沙灣番蘇屋,又可以放多3部車出來)

36A個問題係長沙灣青山道來往富昌/南昌多d,搵30係無補於事
反而仲阻住人地重組縮減資源

202又係唔知做乜拉埋人地落水
既然30同202各要加一部車去摺條36A倒不如直接加比40P咪仲實際

美孚回程可以經行人天橋過饒宗頤搭車,36X無需加停美孚

46A即係46X唔上荔景山行葵涌道版?
如果因為補36A而開我認為無需要
因為46X足以替代梨木樹落美孚

當然,36X唔行循環都可以行大埔道-大隴街-和宜合道-梨木樹,不過會唔會比梨木樹雙雄又話 繞經大埔道 仲要加價

始終上葵重組最大阻力都係梨木樹,而石籬真係點都唔會輸,加上梨木樹+石籬其實可以支持到10-15的班次,石籬唔會又慢左又疏左
同埋我的論點始終都係
繞經梨木樹同繞經北葵涌街市+石蔭東邨+裘錦秋,所需的時間真係幾乎一樣,但係討好梨木樹客,比起討好石籬客實在有用太多,只因36M比31M方便太多

36X無人提出咁行喎,過往亦諗過唔理想

宜家比你一搞石籬咪變咗大輸家囉

本黎有頭站既31B,主打既35A(同35X),次線既36B+無謂既32
變成得返31B拉長版既32,只到深水埗既35A(仲要屈入大坑東製造毒市位),同單向特快既36X
5變3你玩呀?仲要旺角車4變1呀(32行完一大輪內街先到,回程又唔會上石籬都唔知計唔計好)
搞完一大輪都唔知改善咗d乜,比人搵笨就好明顯

你識得顧梨木樹觀感又唔理石籬既感受

其實本身旺角<->石籬客,35A:港鐵+31M的比例 大約係7:3比,但旺角<->梨木樹客,36B:港鐵+36M的比例 係去到9:1
要吸引番梨木樹客搭巴士其實難度係難過趕石籬客走,所以先至有35X/36X雙循環特快諗法

唔好講笑,你睇下晚繁葵芳幾條荃葵M線,最多客係31M,其次235M,之後先係36M

石籬(屋邨+私樓)撐得起31B/35A/36B,本身人口多係其一,
其二佢有頭站優勢,出入九龍只需兩三個字
一但抽走哂又無合理補償,35A同31M更加供不應求,倒得更多落鐵同紅小

梨木樹客只要知道36X比起36B快好多,行彌敦道又出到尖咀已經吸返唔少客
呀,又唔記得佢地都唔鐘意循環線,睇下條36比人搵完笨之後點樣
又睇下上年梨木樹雙雄比人拎走936既反應係點
所以我係32替代36B同時,保留36A其中一個原因係咁
clivetock 發表於 2019-11-3 17:11 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2019-11-3 03:07
優點得 ...

華員邨、嘉翠園同埋麗瑤係同一個區議員,如果上路留得返一兩條西九線而班次無明顯減少,就算去唔到尖沙咀都唔會好大反彈,936同35X佢都無出過聲,而且佢似乎比較關心麗瑤總站啲線多過上路啲線(其實都唔算好關心,只係好過上路完全唔理咁滯)

個人覺得如果大埔道慢過西廊,實在唔係好值得為咗上路而行大埔道令到尖沙咀客慢咗
2076 發表於 2019-11-7 13:29 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2019-11-3 09:32
5拆6又如何,只要唔係繼續互相重疊就得,又無用多到車
況且觀乎九巴都係想就咁拆35A/X就算,結果都係多一條出 ...

35A我都諗過去奧運站,只係怕旺角道塞車+有一小段長沙灣道係去奧運站做唔到 (否則要經西洋菜南街)
36X入石蔭,同41A用同樣車數係做唔到15分鐘一班 (41A開緊20),如果想做15分鐘一班,不可能來回經石蔭,加上36X只能收7.8,會畀石蔭+大隴街有7.8的快車出尖沙咀,令到九巴重組的誘因減少。

所以如果跟番你F1個方案,我建議條36X微調。

36X 尖沙咀東<->葵涌石蔭邨 (循環線) $8.8
尖沙咀東->旺角->西廊->葵涌道天橋->梨木樹總站->和宜合道運動場->梨木道->石蔭東邨->石蔭路->打磚坪街->不入大隴街直去石英徑->青山上路->西廊->太子擦邊->旺角->尖沙咀東

中間道開始收$7.8,去到梨木道還原$8.8

一來兜少一次石蔭+不入大隴街,慳番15分鐘,可以穩定地以41A的用車數目,做到15分鐘一班,二來可以避免因為36X延長尖沙咀冇加價的收費問題。

35A同35X咁拆,35A要行旺角+太子+來回行成座山,對比以前去尖東,行車時間比以前35A每程慳10-15分鐘左右,來回慳20-30分鐘。留意返35A拆完35X之後,晚間回程得番13-15,仲要成日開15。你的35X版本比起九巴版本應該慳到15分鐘行車時間,現時35A+35X組合只能開13-15&30,相信新拆法至少要加2部車先做到兩條都係12-15分鐘一班。

36A同意用3部車做就夠,90分鐘連休唔夠跑咪35分鐘一班,反正係社會責任線,不過36A回程可以考慮改經荔枝角道北行,應該可以偷多5分鐘行車時間出來,順便回應一下黃克競+蔬菜統營處的訴求

首先我非常期待搞到全部大甩班,全區人天怒人怨,幾乎肯定會爆大獲
你搞哂大循環咪又係慳得兩部車
到時客比宜家多你仲敢減成5-6部車?
40P唔夠車咪最多開住62X/936模式先
我都話過搞好本身既路線先好抽車走

大循環有機會甩班係理所當然,但係當安蔭總站冇位,石蔭街市又做唔到總站,我認為循環線係解決問題的一個方法。朝早安蔭唔夠位的情況係搞到有35A用車放大白田街等夠鐘,我認為安蔭並不適合再擺多一條新線。另外就係唔行循環線其實對總站區(梨木樹/安蔭)好唔公平,下下都係要行哂成座山先返到,35A過門而不入的情況係應該要趁重組搞搞佢。減5-6部車,但係全部都開到15分鐘一班,係可以預留空間畀唔夠載的路線加班,相比被廢線卡住幾部唔郁得的車,我寧願預留多啲車的儲備。

我同意唔夠車可以開住62X模式,當然要搞好出西九龍先。

36A個問題係長沙灣青山道來往富昌/南昌多d,搵30係無補於事
反而仲阻住人地重組縮減資源

202又係唔知做乜拉埋人地落水
既然30同202各要加一部車去摺條36A倒不如直接加比40P咪仲實際
美孚回程可以經行人天橋過饒宗頤搭車,36X無需加停美孚

46A即係46X唔上荔景山行葵涌道版?
如果因為補36A而開我認為無需要
因為46X足以替代梨木樹落美孚

唔記得饒宗頤站,咁36X無需加停美孚,梨木樹議員認為美孚一定要有葵涌道車番梨木樹先加番站
46A係46X唔上荔景山行葵涌道版,只係用來塞住梨木樹議員的口,其實佢地唔出聲就唔駛開

202回程其實已經可以預見到係雞肋,正常人由旺角番蘇屋一定係彌敦道等2/112/970/970X,202站位完全唔同點吸客?
202的價值只限於加快2號回車+單向特快
所以可以利用佢回程,補下位,加上佢20-30分鐘一班,用來補富昌->長沙灣其實係一個好選擇,亦都畀上葵重組一個彈性,而代價只係1架車。

在保留31B的前提下,202變左可以補富昌->長沙灣,剩番只係諗點樣補埋青山道->富昌就可以摺埋36A,慳到2部車出來集中資源做好主要的32/35A。

36X無人提出咁行喎,過往亦諗過唔理想
宜家比你一搞石籬咪變咗大輸家囉

本黎有頭站既31B,主打既35A(同35X),次線既36B+無謂既32
變成得返31B拉長版既32,只到深水埗既35A(仲要屈入大坑東製造毒市位),同單向特快既36X
5變3你玩呀?仲要旺角車4變1呀(32行完一大輪內街先到,回程又唔會上石籬都唔知計唔計好)
搞完一大輪都唔知改善咗d乜,比人搵笨就好明顯
你識得顧梨木樹觀感又唔理石籬既感受

36X過往冇諗過行循環,見過最接近的方案只係 梨木樹<->石蔭<->安蔭。
要來回繞經梨木樹當然不理想,尤其是我從不會考慮石蔭->梨木樹->葵涌道天橋,基於和宜合道交通燈的配置問題,行車時間遠比葵涌道天橋->梨木樹->石蔭為多
而且礙於石蔭冇總站,搞到 石蔭<->安蔭 又係白行,仲要阻到安蔭珍貴的坑位。

石籬(大隴街)現時習慣應該係
深水埗 31B (不理會35A,價錢差太遠,不理會32,站位太差),次要36B
太子 35A,次要32/36B
旺角 35A,次要32/36B
尖沙咀 35A

5變3,但條條都密左/快左,未必唔係好事,旺角車4變1/2係正常,尤其是基本上佢地在重組後只會考慮特快36X出旺角,回程有32/36X (留意32回程我建議入大隴街)

不過諗番轉頭,其實都係 36X 梨木樹+石蔭 | 35X 石籬+安蔭 會比較合理

唔好講笑,你睇下晚繁葵芳幾條荃葵M線,最多客係31M,其次235M,之後先係36M
石籬(屋邨+私樓)撐得起31B/35A/36B,本身人口多係其一,
其二佢有頭站優勢,出入九龍只需兩三個字,
一但抽走哂又無合理補償,35A同31M更加供不應求,倒得更多落鐵同紅小
梨木樹客只要知道36X比起36B快好多,行彌敦道又出到尖咀已經吸返唔少客
呀,又唔記得佢地都唔鐘意循環線,睇下條36比人搵完笨之後點樣
又睇下上年梨木樹雙雄比人拎走936既反應係點
所以我係32替代36B同時,保留36A其中一個原因係咁

之前討論過人口,石籬>梨木樹>石蔭>安蔭
梨木樹同安蔭就係因為服務太差的形象入心,所以更加要大刀闊斧
31M最多客係因為佢用短車,上滿一架其實係少過12米大車20人左右,仲未計點都會保鐵的梨貝街山頂,大隴街做到的客又係咪真係咁多?
石籬就係因為有頭站優勢,巴士點做都唔會輸太多,基本上深長荔番去石籬只要唔太過分,客都唔會用31M。
其實我個計劃最大問題係食左31B,留番31B會成件事好睇好多。

梨木樹循環線問題係比人搵笨多過佢地唔鐘意循環線。936同36X轉循環冇乜可比性,因為36X上葵出市區頭站依然係梨木樹,其他區點都唔會阻到梨木樹上車。
36A留梨木樹總站係有安撫人心的作用,只係如果有36X超特快+32入梨木樹總站,其實36A又真係唔太需要存在於梨木樹。

另外考慮緊將縮短後的35A搞循環
長沙灣道->葵涌道天橋->石蔭->安蔭->石俊樓->青山上路->長沙灣道
有3個好處
1. 又係減少重覆路段的20分鐘
2. 可以騰空安蔭總站站位空間
3. 可以專心做半山的客

不過咁樣做,回程大隴街就會得番31B,唔知31B做8-10分鐘一班會唔會夠載?
我心目中的路線分配係

石圍角/象山 32
梨木樹 32/36X
石蔭 35A/36X
安蔭 35A/35X
石籬(大隴街) 31B/32(->)/35X
石籬(二邨) 35A/35X
和宜合道 32/36X
石英徑 31B/32/36X
青山上路 31B/32/35X/36X(->)
荔枝角道(IVE) 202
大角咀道 31B
富昌 32(->)/202(<-)

抗議962B重組
還我962全日服務
Ricky403 發表於 2019-11-7 16:24 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2019-11-2 09:06
其實我就計過36X由旺角返大隴街應該會同現時35A一樣時間甚至快少少(銘基下一站梨木樹總站,落斜先停和宜合 ...

你都識講,石籬人口最多
既然提議咗35A循環,不如35X美孚調頭或者學936咁返上葵,繼續雙總站好過
35A收到$6.8,就繼續做好佢,里數收得$5.8就理所當然將資源搬去31B同35X

36X如果你話因為回程會硬兜石蔭而改循環,咁樣感覺都好啲,但梨木樹總站車就要留一條好睇嘅,應該會影響32/36A/36B重組
2076 發表於 2019-11-7 17:27 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2019-11-7 16:24
你都識講,石籬人口最多
既然提議咗35A循環,不如35X美孚調頭或者學936咁返上葵,繼續雙總站好過
35A收到 ...

睇完GU兄的建議,其實我有一個新方案,基本上35X同36X的服務範圍跟他建議,35X: 上路+石籬+安蔭,36X: 梨木樹+石蔭

35X 尖沙咀東<->葵涌安蔭邨 $8.8

改番做雙向線,去程經西廊,回程經大埔道,福華街休憩公園後不停站直達鐘山台
安蔭->大白田街->大隴街總站->石俊樓->青山上路->西廊
大埔道->青山上路->大隴街總站->圍乪街->石排街->安蔭

36X 尖沙咀東↺葵涌石蔭邨 $8.8
循環線,去程經西廊,回程經西廊+葵涌道天橋
西廊->葵涌道天橋->梨木樹->石蔭東邨->石蔭路->打磚坪街->和宜合道->石英徑->青山上路->西廊

32 奧運站<->石圍角 $6.8
往九龍繞經梨木樹總站,改經長沙灣道->荔枝角道->上海街->亞皆老街->奧運站 (36B走線)
往石圍角荔枝角道後改經欽州街至長沙灣道

35A 奧運站↺葵涌安蔭邨 $7.7
奧運站->旺角道->長沙灣道->荔枝角站->葵涌道天橋->北葵涌街市->石蔭東邨->安蔭總站->石排街->石俊樓->青山上路->荔枝角站->長沙灣道->荔枝角道->上海街->奧運站

31B 奧運站<->石籬大隴街 $5.8
原線

36A 梨木樹↺深水埗富昌邨 $5.8
富昌邨調頭,經荔枝角道->大南西街->長沙灣道->美孚,返梨木樹
抗議962B重組
還我962全日服務
neoplan720p 發表於 2019-11-8 00:33 | 顯示全部樓層

車數係其次,畢竟有36A同32兩條廢線供車。
此外,最重要既係,如果35X、36X做返好成個東北葵來往旺角、尖咀既市場,
到時31M、235M、36M又會鬆動少少……
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。