hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署八月份交通運輸資料月報
開啟左側

[報刊新聞] 運輸署八月份交通運輸資料月報

Ricky403 發表於 2019-10-29 13:53 來自手機 | 顯示全部樓層

AV296 發表於 2019-10-29 13:31
我反而好樂觀
而家嘅跌幅,只會係一個短期嘅影響,

我睇到嘅情況有啲唔同
48X非繁減到10分鐘班後,大窩口上車嘅客都係冇明顯增加,城隧亦唔見好多人落番車轉263/269D,似乎M線轉48X轉番大西北城隧攞回程半價呢個平價搭車方法 (單程平均$10-11到,平過龜記所謂學生半價)都係冇咩人知
matchnacu 發表於 2019-10-29 17:52 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2019-10-29 10:18
新路同新鐵唔係相對
而新鐵帶出黎嘅效益好多時都比新路大
間公司形象差劣應該係將佢變返香港人嘅公司而唔 ...

同意!

我在此事之前,即數年前開始已經在可能的情況下盡量不使用鐵路。原因係制衡鐵路在本港交通比例上ge壟斷。政府一味偏重鐵路,鐵路有事就要巴士幫拖,鐵路無事就迫巴士公司cut線,所以要坐多啲陸上交通工具,令佢地更有競爭力,以讓鐵巴電船都有較公平ge競爭環境。

但諷刺的是,831後,我反而搭多咗鐵路,因為路面多咗車,啲人多咗搭巴士,上客耐咗,條路塞咗,時間耐咗,結果為防成日遲到,結果要走去中途坐鐵,所以結論係香港不能無鐵路!!
matchnacu 發表於 2019-10-29 17:52 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2019-10-29 10:18
新路同新鐵唔係相對
而新鐵帶出黎嘅效益好多時都比新路大
間公司形象差劣應該係將佢變返香港人嘅公司而唔 ...

同意!

我在此事之前,即數年前開始已經在可能的情況下盡量不使用鐵路。原因係制衡鐵路在本港交通比例上ge壟斷。政府一味偏重鐵路,鐵路有事就要巴士幫拖,鐵路無事就迫巴士公司cut線,所以要坐多啲陸上交通工具,令佢地更有競爭力,以讓鐵巴電船都有較公平ge競爭環境。

但諷刺的是,831後,我反而搭多咗鐵路,因為路面多咗車,啲人多咗搭巴士,上客耐咗,條路塞咗,時間耐咗,結果為防成日遲到,結果要走去中途坐鐵,所以結論係香港不能無鐵路!!
ksmbh 發表於 2019-10-29 18:07 來自手機 | 顯示全部樓層

電車比去年同月跌16.8%.大家最好支持下電車了。
AV296 發表於 2019-10-29 19:02 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2019-10-29 13:44
香港人好善忘
同埋MTR有日玩洗底
你講既野就未必岩

或者咁講
其實而家有好多巴士係比港鐵直接、或者平、或者一程過、或者更就腳
只不過D 後生仔完全唔識,淨係識搭地鐵,有好多generally更加好嘅方法,都係無咩人知
(可能因為搭港鐵唔洗思考邊條路線,點轉車,邊個站上落?)

而家罷鐵之後,大家為咗一時意氣,都識哂附近嘅巴士路線;再進一步摸索,始終會發掘到好多好多更快/平/直接/就腳/... 嘅路線。就算之後社會回復正常都好,始終會有相當一部分人,轉去呢D配搭到,就算港鐵玩洗底,都未必完全令呢D客回流

不過頭先有清話48X 263都無咩多咗人,我自己都有少少懷疑
但個人所見,某D接近大學嘅路線,例如101/九巴72,係有多到人嘅

可惜有D地方,真係港鐵大哂,或者巴士公司無心機做,搞到無得揀,呢D位睇係要長期先解決到
不過無記錯嘅話,除咗康城、中大、杏花邨、大角咀、大西北嘅鄉郊同埋大西北內穿梭,香港都無咩地方係比港鐵壟斷
咁惟有願榮光歸呢D地方

keilingha 發表於 2019-10-29 19:11 | 顯示全部樓層
有港鐵到嘅方,邊個咁傻走去搭巴士啊?
就算去到極端例子,大水坑去柴灣,搭鐵轉三次仍然快過巴士 (682),憑咩理由要搭巴士?
唔好唔記等車都係時間成本,係香港無幾多架巴士班次比港鐵密。
tunghang 發表於 2019-10-29 20:02 來自手機 | 顯示全部樓層

AV296 發表於 2019-10-29 19:02
或者咁講
其實而家有好多巴士係比港鐵直接、或者平、或者一程過、或者更就腳
只不過D 後生仔完全唔識,淨 ...

抵制港鐵期間適逢大學開sem,客量增長好難作準
而且上班人士同大學生抵制港鐵既成本都唔同,大學上堂彈性大有空間用時間抵制

後生熟唔熟巴士線只係時間問題,當返工一分一秒都變得重要時,自然需要認識唔同返工路線幫自己慳時間,好多繁時線就算開幾班都極速儲到客
mtrA279-262 發表於 2019-10-29 21:19 | 顯示全部樓層
keilingha 發表於 2019-10-29 19:11
就算去到極端例子,大水坑去柴灣,搭鐵轉三次仍然快過巴士 (682), ...

港鐵可以去到小西灣?
kay 發表於 2019-10-29 21:47 | 顯示全部樓層
AV296 發表於 2019-10-29 19:02
或者咁講
只不過D 後生仔完全唔識,淨 ...

吹水容易,但其實有數據睇大家既野有幾水份

我會認同應該睇返D區,有鐵路前同有鐵路後既變化
呢D功課我以前有做,到今日依然認為合用

雖然只係計返工既人

但由將軍澳線去到西港島線
巴士客係跌左50%

乘客真金白銀去揀搭鐵

唔保鐵既區,正正係無鐵到既地方
即係以前既將軍澳/西區/南區

有鐵競爭而巴士都有一定比例高既反而係沙田區

數學上,巴士跌左5成客,唔係搵返5成客就得,而係200%

大家以非常時期既情況去推斷(日後)正常情況亦係問題所在

好似香港仔隧道,地鐵通左南區,有幾個月真係一D都唔塞,蜜月期過左
D人見你路路暢通,個個拎返架車出黎渣,結果整塞返條路

我會相信當人們發現MTR唔多人搭有位坐,D客都會搭MTR
除左西鐵係疏車,其餘基本上5分鐘內一定有車

同埋有版友提馬路塞過以前,呢D FACTOR唔可能唔計
唔搭MTR唔代表一定搭巴士,渣車都可以,多左人渣車巴士係最蝕
世界很簡單 人類很複雜
AV296 發表於 2019-10-29 22:19 來自手機 | 顯示全部樓層

keilingha 發表於 2019-10-29 19:11
就算去到極端例子,大水坑去柴灣,搭鐵轉三次仍然快過巴士 (682), ...

/有港鐵到嘅方,邊個咁傻走去搭巴士啊?/

師兄講得好啱,呢個正是8月之前D廢青嘅心態

不過有幾樣野,請容許我插一下嘴

1. 682原來同港鐵一樣時間,都係63分鐘 (去北角嘅話,682/680完勝港鐵);沙中綫開咗之後,都應該快咗8分鐘ge,但去北角始終巴士較快 (不過開到先講啦)
2. 但682係20.2,港鐵係22.2,都差咗成一成,一兩次唔緊要,恆常搭就...
3. 馬鐵未必需要企,但都幾肯定任何時間嘅火車、綠線、紫線、藍線都係要企;相反682大部分時間都唔使
4. 港鐵係轉4程,唔係3程
5. 如果唔係港鐵站附近,搭港鐵要行一段路;搭巴士最多行1/200米
6. 不過港鐵有個好大嘅好處,就係密,而682就係定點
7. 未計港鐵設施衰竭,意外率急增,尤其是火車同觀塘線

所以其實除咗巴士較疏之外,而家巴士喺各方便都優勝過港鐵
偏偏就係有咁多傻仔搭港鐵

所以罷鐵帶來嘅效果,就係增加大眾對其他交通工具嘅認知,而唔係盲目咁搭黨鐵。唔止682,仲有好多例子