hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 101X客量如何?
開啟左側

101X客量如何?

dennis28a 發表於 2019-10-31 01:31 | 顯示全部樓層

已經唔係第一次,常客黎。
101X 新巴係跳飛機黎做,弊在下繁返九龍,連 38XX 都未必打得爆呢。
惡意回復是不道德的行為。
S3BL100 發表於 2019-10-31 13:33 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2019-10-31 01:29
如果兩巴唔考慮將 101 同 111 合併,結果兩線隨時終有一死,
而中上環去淘大客一定係犧牲品,單係 101 大 ...

我好相信最後結果會係兩巴寧願攬炒,都會繼續由得 101 111 並存,原因上面已述

仲未計地區都會有阻力,淘大唔會放走 101,彩虹道唔會放走 111,西區亦唔會放走 101,觀乎近幾年鐵路通車重組做法,好大機會都係減班就算

假如 101X 早繁跟 788 咁停中環同灣北,早繁九龍去西環客佔 1/3,亦會全部倒返晒落海。

呢點我唔同意,第一加站唔需要改路,一樣可以中環後上四幹,增加既時間有限,前提係唔停舊灣仔警署;又或者想避告士打道巴士龍,可以考慮跟 18/18P 入港灣道

第二就算會倒客,如果灣仔中環加站帶來既客源足夠抵銷西區客流失,我唔覺得有幾大問題

既然九龍灣放工客真係咁重要,點解一定要選擇最差既 U 形自殺式公轉走線呢?
就算唔行東隧,其實反正淘大上下邨都無咩客過港島,跟 641 行又得,偉業街直去常悅道又得。

唔好忘記,下繁改線,就多得依個 U 形自殺式公轉拖累,邊有理由 101X 堅尼地城上車,
明明神速出機隧,但比自殺式公轉搞到 65-75 分鐘至觀塘,上繁都算,正常下繁西區咩客都趕晒啦。

你呢兩段野之間係完全無任何關係,下繁過港島,因為兜九龍灣趕觀塘客;對比起下繁過九龍,因為兜九龍灣趕觀塘落車客,係兩件事

因為九龍灣商貿區無住宅,下繁過九龍,兜九龍灣形同白行,呢點我同意,所以係需要改線。但下繁過港島,就算改行常怡道天橋或者勵業街海濱道入九龍灣,都唔會比而家行法快好多,尤其是 Megabox 出面都會塞車,只不過係無左隻 U 字而觀感無咁差

fb.com/scientisthk2usa/
ricky 發表於 2019-10-31 15:25 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2019-10-31 01:29
如果兩巴唔考慮將 101 同 111 合併,結果兩線隨時終有一死,

近來的風波唔知持續幾耐,好多乘客都改搭巴士,即使地鐵通車,巴士客量都唔會點跌,咁快就要101同111合併未免太武斷。

前荃葵青區居民
Ricky403 發表於 2019-10-31 16:30 來自手機 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2019-10-31 15:25
近來的風波唔知持續幾耐,好多乘客都改搭巴士,即使地鐵通車,巴士客量都唔會點跌,咁快就要101同111合併 ...

沙中線全面通車,都講緊兩三年後
而家仲堅持唔搭鐵嘅,個人覺得唔多
除非係發現到有巴士線相當抵搭,但一路都忽略咗,或者係再早前因為巴士甩班或碌車而趕走咗去鐵嘅客
但係如果巴士服務因為削車而轉差,呢班客權衡輕重後,絕對會再流番去鐵路,兼且一去無回頭
ricky 發表於 2019-10-31 16:56 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2019-10-31 16:30
沙中線全面通車,都講緊兩三年後
而家仲堅持唔搭鐵嘅,個人覺得唔多
除非係發現到有巴士線相當抵搭,但一 ...

最大問題係車費,鐵路車費只會比巴士越拋越遠。
前荃葵青區居民
wingho_cwh 發表於 2019-11-3 19:17 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2019-10-29 23:57
自從沙中線工程七七八八,101X 行九龍灣自轉 10 分鐘,肯定慢過 101 土瓜灣直行。
今日我先搭完下繁東行  ...

地鐵堅尼地城去觀塘 40 分鐘肯定唔得
同埋 101 唔應該係同 111 合併,應該係加強分家,宜家就係兩條線疊埋一齊累鬥累

S3BL100 發表於 2019-10-30 00:37
RPP 個建議其實係好開始,姑且試下中上環特快彩虹啟業淘大客倉到底成績係點

又係你啊
咪話咗呢個做法只係將條線越改越慢,越嚟越似 101 同 641
你話好開始,如果成績唔靚仔咁又改慢佢啊? 不如試下碌到維園自轉一圈跟 103 入隧道再兜土瓜灣下路丫,夠晒大覆蓋啊

tzuyu.taiwan 發表於 2019-10-30 14:56
但下繁東行班次做西區返東九屋企嘅通勤客,入九商區就顯得無謂。

講咗好多次,下繁返九龍要搵客唔入九商唔係錯,但要加經嘅係紅磡土瓜灣,唔係中環同灣仔,弊在呢度有d人永遠都唔明,永遠淨係識得塘水滾塘魚,喺其他線搵客都唔肯諗下點樣做新客,我都幾肯定 101X 畀佢改得成嘅話肯定全部客都係 101 倒返出嚟,唔會有錯,中上環返九龍東要搵新客,難矣
101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
wingho_cwh 發表於 2019-11-3 19:31 | 顯示全部樓層

RE: 101X客量如何?

我又無諗過你講呢個「U形自殺式公轉」嘅問題喎,因為 70 分鐘左右返到觀塘點都係快過 101
如果淨係做西環去觀塘又真係唔夠客嘅,所以先有加經紅磡土瓜灣同牛頭角嘅構想,但點都唔會係走入去中上環電車路陪塞進一步倒客同塘水滾塘魚,因為入得中上環電車路返九龍東嘅路線,用任何走線扭盡六壬都唔會快得過黨鐵

S3BL100 發表於 2019-10-31 13:33
第二就算會倒客,如果灣仔中環加站帶來既客源足夠抵銷西區客流失,我唔覺得有幾大問題

淨係你呢句已經有問題啦,你嘅潛台詞根本就係「西環客唔係客」

第一加站唔需要改路,一樣可以中環後上四幹,增加既時間有限,前提係唔停舊灣仔警署;又或者想避告士打道巴士龍,可以考慮跟 18/18P 入港灣道

似乎你唔係咁清楚,宜家上繁塞嘅係「分域街」巴士站而唔係舊灣仔警署
唔好畀 788 嘅做法影響諗嘢嘅思維
舊灣仔警署嘅優點係個站夠長,所以呢個站反而係塞極有限,因為反正都係求其落,落完就走
101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
kay 發表於 2019-11-3 19:50 | 顯示全部樓層
wingho_cwh 發表於 2019-11-3 19:31
我又無諗過你講呢個「U形自殺式公轉」嘅問題喎,因為 70 分鐘左右返到觀塘點都係快過 101
如果淨係做西環 ...

巴士公司同大台一樣,睇收視
巴士以客量取勝

好似當日南行停銅鑼灣
有唔少人插
但依家南行因為停銅鑼灣反而令到班次頂閘

我諗巴士公司覺得西區客點都係得咁多
(已走最快路都係咁)
反而中上環係一片樹林

大家成日話101碌到灣仔先過海,中環都唔幫趁
但事實又唔係無人咁搭,搭得巴士已經唔計較車程問題

而根據另一討論區做過既資料
下繁101由砵典乍街到富豪東方,用左56分鐘

如果稍為改改路,中間行快路,應該可以唔駛56分鐘
咁中環返彩虹至觀塘整體都會快左,對於唔想迫MTR朋友唔係好差

而依家開左繞道,東行已經要落國金個邊
特快效果已經少左唔少

最大問題係我地阻唔到巴士公司想做邊D人生意

當日第一個101X建議係港島特快,九龍行返101,但無左下文
而今時今日要顧及行車時間,剩係港島行快路都唔夠

101X如果下繁東行係衰唔夠覆蓋,我係支持中環+彩虹而唔係九龍加停紅磡土瓜灣九龍城
去紅磡依家搭MTR落黃埔,土瓜灣九龍城啟德將來沙中線

101X依家係九龍飛晒呢D將來新站
而舊站需求龐大,唔怕無客

即係好似18X,入中環唔成功,東行有繞道寧死不跑一樣道理
世界很簡單 人類很複雜
48x 發表於 2019-11-3 19:50 來自手機 | 顯示全部樓層
wingho_cwh 發表於 2019-11-3 19:17
地鐵堅尼地城去觀塘 40 分鐘肯定唔得
同埋 101 唔應該係同 111 合併,應該係加強分家,宜家就係兩條線疊埋 ...

路過搭句嘴,堅尼地城去觀塘搭港鐵其實七個字已經搞掂,唔信可以自己搭一次

利申:平時搭開巴士返放工,一個月搭地鐵次數少過五次
ATENU135 發表於 2019-11-3 20:09 | 顯示全部樓層

下繁回程唔應該行U形圈,直行啟祥道,擦邊啟麗(甚至可以兜埋入去)