hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 機場2號客運大樓將於11月28日21:59起關閉(影響A/NA線巴 ...
開啟左側

[其他] 機場2號客運大樓將於11月28日21:59起關閉(影響A/NA線巴士)

ky927 發表於 2019-11-2 12:13 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2019-11-2 10:28
都話咗由DAY 1起A線嘅主要服務對象仍然係以機場客優先⋯⋯

入機場停一號先係應該。但係去完HZMB又屈返去機場做總站我覺得有啲多餘。機場島個頭整路已經成日塞,屈返去機場變左加重路面負荷,巴士公司又嘥油費,又嘥司機休息時間。

入機場趕飛機,所以應該停一號大樓先係可以理解;咁到港其實就無趕飛機嘅原因。所以停HZMB個幾條A線改以HZMB做總站係可以。

最大考慮,都係驚HZMB多人,令機場客上唔到車啫;咁執行上有好多措施可以配合;

1)限制HZMB上車只可以上某個人數,確保機場客上到車;
2)繁忙季節/時間就分家,直接拆線;
3)機場多客,其實地面運輸中心兩巴都應該夠車開機場起載;

所以HZMB線改為HZMB做總站係唔會影響機場優先原則。

再者,有呢個原則嘅話,又唔見市區有安排要俾機場客上先?

所以我覺得機場服務對象優先係一個概念,某程度上係岩,尤其是向機場方向;但唔應該導致HZMB個幾條A線要屈返機場做總站。

s3n370 發表於 2019-11-2 12:15 來自手機 | 顯示全部樓層

其實毗鄰二號客運大樓嘅機場行政大樓及機場世貿中心仍會繼續用作辦公大樓。
現時二號客運大樓分站,仍會是往返這兩幢大樓最方便的分站。
為何首相可預期二號客運大樓分站會停用?

天空之神 發表於 2019-11-2 12:54 來自手機 | 顯示全部樓層
其實 T2 關左咪唔使遊大運,對 HZMB 黎講已經快左一截
3asvkt98 發表於 2019-11-2 13:44 來自手機 | 顯示全部樓層

不如用城巴非專車做,由T1至HZMB
KV8948 發表於 2019-11-2 13:48 來自手機 | 顯示全部樓層
3asvkt98 發表於 2019-11-2 13:44
不如用城巴非專車做,由T1至HZMB

邊個肯出錢租?你?
JC8385 發表於 2019-11-2 13:52 | 顯示全部樓層
KV8948 發表於 2019-11-2 13:48
邊個肯出錢租?你?

AA搜刮埋咁多
又咁鍾意夾埋硬cut E線入機場幫人發大財
又成功爭取怪胎NA線出嚟收到貴一貴
佢俾咪啱晒囉
吳宗錡 發表於 2019-11-2 14:13 | 顯示全部樓層

噉如果好似R8噉,整條線接駁青馬同埋大橋口岸得唔得?
不過我覺得當初唔應該整金巴,而係增加直通巴配額,畀直通巴以專利巴士模式運作(當然呢個要政府特別批准),並允許直通巴駛入青馬收費廣場轉車站同A/E線做轉乘,補足直通巴未能覆蓋嘅地方。(但係要宜家改就實無可能)
但係因為唔係一地兩檢,所以我覺得噉做法同金巴分別唔大。
Toz 發表於 2019-11-2 14:15 | 顯示全部樓層
joesiu27 發表於 2019-11-1 12:54
小弟來個逆向思維
現時是市區T1T2HZM
不如乘機拉直走線

A 線主要服務機場. 要試車試過新走線去T1唔會變慢先得, 飛機唔等人.

去T1經大橋走線更短, 但停車次數會更多. 迴旋處都有四個, 加埋要停多個站, 未必有著數.

試左車仲要先揀其中一兩條線試下先.

將來屯赤通車後既大西北 A 線或者可以先去大橋既.

KV8948 發表於 2019-11-2 14:20 來自手機 | 顯示全部樓層
JC8385 發表於 2019-11-2 13:52
AA搜刮埋咁多
又咁鍾意夾埋硬cut E線入機場幫人發大財
又成功爭取怪胎NA線出嚟收到貴一貴

NA據聞AA有俾錢龍運 城巴包底,所以兩巴先肯開咁多線 班次
ky927 發表於 2019-11-2 14:31 | 顯示全部樓層

KV8948 發表於 2019-11-2 14:20
NA據聞AA有俾錢龍運 城巴包底,所以兩巴先肯開咁多線 班次

如果有包底當然係誘因,但NA貴30%,但成本同日間A線差不多多一樣,仲要無公交competitor,同埋有限班次,點都積極啲。