hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴龍運試用的支付寶及信用卡收費器
開啟左側

九巴龍運試用的支付寶及信用卡收費器

k20031103 發表於 2019-11-8 08:58 | 顯示全部樓層

Man@MFHK 發表於 2019-11-7 22:25
香港支付寶真係有行offline mode咩?
點解我用親無論老麥定要我自己掃店方QR code既小店都要等佢有確認信 ...

乘車碼係可以行offline
kei_hk 發表於 2019-11-8 09:37 | 顯示全部樓層
GR1473 發表於 2019-11-8 00:08
磚家阿磚家,你唔識就麻煩你講少兩句啦。
用唔用online mode係睇發卡行,而唔係收單行囉。
Acquiring ban ...

我無講過信用卡行online/offline係邊一方做決定﹐只係講出信用卡係有offline mode﹐交易時間同八達通相同。

係你自己扯得太遠。

事實就係只要有任何一方肯承擔風險(商戶/結算一方/銀行.....)﹐通常小額交易風險唔高﹐只要有其中一方願意承擔風險﹐就可以設定某些條件下用offline交易﹐以加快交易速度。

kei_hk 發表於 2019-11-8 09:56 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2019-11-7 22:53
好似已經有少量綠色小巴線
已有 Alipay offline 乘車碼,甚至
可做到透支功能(類似八達通負值)? ...

支付寶個乘車碼就係offline 設計﹐只不過好快會upload番交易紀錄去server做結算處理。
剛提供服務時睇過的介紹﹐就話交易時﹐系統係唔會睇你戶口有幾多錢/有無綁信用卡﹐一律信你係有錢支付車費的。
總之﹐你開到個qr code出來﹐就可以比收費器掃到﹐係一定pass的。
(官方講﹐用家無網絡的情況下﹐都可開到個qr code一定次數﹐超出就一定要online一次才可取到qr code)

其後﹐收費器就會在短時間內upload番交易數據去server做結算。
而這個短時間﹐就視乎當時情況而定﹐例如網絡是否繁忙﹐是否網絡死位.....。

最後﹐server做完結算﹐就會發訊息通知用家﹐相關車程收取了多少車錢。
換句話說﹐如果一直處於無網絡的情況下﹐成個過程可以等好耐。網絡及系統在良好狀況﹐幾秒後就可以完成整個程序。

由於﹐基於係offline設計﹐收費器一早已經視為有效交易﹐收費器唔會拒絕交易的﹐所以戶口真係無錢(只要開到個qr code)﹐依然可乘車的。

之前睇過乘車碼的額外條款﹐就係講明如戶口無錢支付交通費用﹐會由綁定的信用卡戶口收取車費。
如用家無綁定信用卡﹐就會由下次存錢時﹐直接扣除抵消之前所欠的車資。

做唔做到透支﹐根本就係睇有無任何一方 (即支付寶/交通營辦商/結算代理) 肯唔肯承擔風險﹐用家會走數。
同系統以online及offline設計﹐完全沒有關係。只不過﹐offline 系統相對地風險會高些少。

而八達通﹐根本唔叫透支﹐因為你有支付按金的。

kmbdennis 發表於 2019-11-11 06:17 來自手機 | 顯示全部樓層

唔明點解唔可以用埋微信支付?
Ricky403 發表於 2019-11-11 10:40 來自手機 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2019-11-8 09:56
支付寶個乘車碼就係offline 設計﹐只不過好快會upload番交易紀錄去server做結算處理。
剛提供服務時睇過 ...

大陸有實名制㗎,
開ac要你嘅電話,
電話要你嘅身份證明文件,
要查會查得到

但係其實都唔會點查,
(除咗某啲大規模超出500CNY嘅逃票),
因為大陸搭車好平,
根本查你嘅成本仲高過recover到嘅損失
dogdog002 發表於 2019-11-11 19:11 | 顯示全部樓層
GR1473 發表於 2019-11-8 00:03
我覺得商戶問用Visa定Master,只係純粹為咗佢哋做stat用,根本佢哋個contactless都係用緊同一個system。
...

因為以前卡機無咁先進

商戶係要選擇行 V/M 定AE定銀聯定JCB先至收錢

今年終於見到好多鋪肯換新卡機

好似萬寧

唔再用千年電話綫機已經好好

見到好似例如吉野家終於肯裝卡機

但係仲用雙面過底果隻都係嘔血