hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 202 開辦
開啟左側

[路線消息] 九巴 202 開辦

stevechau 發表於 2019-11-20 16:17 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2019-11-20 14:51
我建議當中, 2唔一定要縮(可以睇番原文)

只係縮走2的話, 資源就相對鬆動

我都有睇到唔縮既提議, 不過202+8P既車數夠唔夠你咁玩先??
2仔經過咁多年先叫做夠車穩定到班次, 其實佢唔係出到幾多車比202的~
而的確依你對202+8P既建議, 2仔沿路都無補償下, 我先建議你當完全唔同功能既新線咁去睇~
(個人覺得202+8P自身係有得諗既)

如果你想考慮埋2仔沿路客量既話:
南行主要上車客集中係黃金及打後既荔枝角道段, 一出到旺角至尖碼基本都係有落無上既狀態......

北行碼頭有少量客, 大約同南行蘇屋至黃金呢段客量相若, 除左夜晚繁時之後, 夜晚碼頭係多D客上車的
但自轉出彌敦道開始先係客源, 好彩前面有架6仔岩岩走就輕鬆D
如果唔係6仔行先, 多數2仔係佐敦道前點都要企, 但後面6仔追到上黎見到通常都係企住人......
而北行落到碧街至弼街的確係會落左一批客, 多起上黎可能有1/3至半車客都係呢三個站落左
但出奇地呢三個站上落車既客量比例係1:1......所以好多時都係坐好多人入荔枝角道的~
而入到去就真正開始係咁落車, 始終荔枝角道落客站既服務幅射範圍唔細
以我所知有為數不少港灣豪庭同南昌邨果邊既客都係坐2仔係荔枝角道落車行入去
跟著停完桂林街站, 淨低既客絕大多數都去到長沙灣站先會再落, 公園同麗閣邨兩個站暫時幾乎係廢既, 純粹拎黎報站飛站用咁滯~
10次搭2仔, 7次都係無客/落得一兩個咁大把(尤其係麗閣邨站)
通常桂林街後大約剩1/4車客會坐到去長沙灣站-蘇屋呢段落~

你真係有心去諗2仔補償的話, 或者咁大段廢話可以比你參考下既~
JX9097 發表於 2019-11-20 17:09 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2019-11-20 16:17
我都有睇到唔縮既提議, 不過202+8P既車數夠唔夠你咁玩先??
2仔經過咁多年先叫做夠車穩定到班次, 其實佢唔 ...

既然2原有範圍本身養到一批客出嚟
(而批客本身亦夠2食)
咁其實2可以完全唔搞都得

至於202+8P
根據RPP, 2會加1架車同時抽資源去開202
以202走線同班次計, 應該會大概用2-3架車
(其實唔係好明RPP入面點樣可以加1架車嘅情況下開202, 而又唔影響2班次)
至於8P, 雖然同8A混合派車, 但根據估計8P本身應該用緊3-4架車

所以基本盤, 202+8P已經會有6架車左右喺手
若果要keep番8P咁上下班次的話
相信要搵多3-4架車會比較穩陣

既然202係食新客源的話
要睇下運吉肯唔肯加quota畀九巴做

至於收入方面, 相信唔成問題
stevechau 發表於 2019-11-21 14:43 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2019-11-20 17:09
既然2原有範圍本身養到一批客出嚟
(而批客本身亦夠2食)
咁其實2可以完全唔搞都得

應該咁講, 而家已經錯過左可以再進一步陰乾2仔既時機~
十零/十幾年前搞2仔其實係有機可乘的~

2仔係搞202果陣除左CUT車, 好似原本仲有野改~
2仔都會改埋唔再行青山道同黃金入荔枝角道, 變左其實佢同202都會走左去麗閣SERVE麗翠
青山道變相由得6仔食盡佢, 而黃金就......歡喜上寶血坐6仔又得, 落長沙灣道見車就上又得, 趕你去搭鐵唔理你都仲得~
咁行係駁少左呢兩個站既塞車同上客時間, 減低車程去維持返班次~

如果202+8P兩者合併, 睇巴士大典聲稱8P本身有5架車(仲有兩部特車??)
2仔就加左一架for 202用, 估計行30MINS班次其實兩部車可能夠晒做
咁即係實際可能行緊6+3既車數, 如果原路都唔使塞車行20MINS既班次, 我估8架車左右可能勉強夠做掛~
而如果要KEEP返8P既班次, 咁可能同砌多條2仔車隊出黎無咩分別~

JX9097 發表於 2019-11-21 18:56 | 顯示全部樓層

stevechau 發表於 2019-11-21 14:43
應該咁講, 而家已經錯過左可以再進一步陰乾2仔既時機~
十零/十幾年前搞2仔其實係有機可乘的~

咁當年蘇屋重建嗰陣麗閣嗰邊又未發展
所以冇諗住整202(同時陰乾2)
stevechau 發表於 2019-11-22 16:57 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2019-11-21 18:56
咁當年蘇屋重建嗰陣麗閣嗰邊又未發展
所以冇諗住整202(同時陰乾2)

麗閣本身已經算係老人邨, 其實部份李鄭屋既人都係麗閣搬過去的~
然後長沙灣邨同蘇屋第一期重建, 印象中唔算爭得好遠??
果邊其實真係一路都出唔到咩流水客, 而且大大個地鐵站係地底咁濟......
除非班客唔睇錢, 如果唔係呢頭D線唔會太多流水客~

其實重建果陣襯住2仔就黎全冷果期, 係陰得2仔幾緊要下, 我諗同7仔/9仔而家比都唔會好得幾多~
岩岩轉用AVW果陣叫做比左新車但陰到盡, 班次差又陰唔走, 比D碌車碌到堅過30X/112果班既車長都係陰唔到班客走~
到後來又越來越多捧場客, 重建果D又開始有眉目果期, 就FEEL到D班次真係開始穩定返......
一穩定返又多左客, 蘇屋果邊又成形喇, 班次又慢慢加返夠......結果而家搞到2仔6仔都可以穩定地多客穩定地爆~

暫時202前景我唔太睇好, 始終條線缺乏左係呢帶能夠成功既因素~
laikit8900 發表於 2019-11-23 21:59 | 顯示全部樓層
投入服務了嗎?好似唔覺眼有

DK ~
Tomyuen 發表於 2019-11-23 22:05 來自手機 | 顯示全部樓層

有無確實既開辦日期?
kmb71k 發表於 2019-11-23 23:15 | 顯示全部樓層
laikit8900 發表於 2019-11-23 21:59
投入服務了嗎?好似唔覺眼有

暫緩中

以上回應,是否可行?是否合適?
Tomyuen 發表於 2019-11-24 07:52 來自手機 | 顯示全部樓層
即係未知幾時開牙?
ryumew 發表於 2019-11-24 10:21 來自手機 | 顯示全部樓層

Tomyuen 發表於 2019-11-23 22:05
有無確實既開辦日期?

至少等旺角彌敦道一帶修復好才會正式服務