hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴新巴概覽2019
開啟左側

[報刊新聞] 城巴新巴概覽2019

053h4 發表於 2019-11-29 21:20 來自手機 | 顯示全部樓層

Quanta 發表於 2019-11-29 21:16
新市場都要蝕一排先有機會賺。
城巴呢一年盤數突然差過新巴,我覺得20/22/608燒嘅錢都佔一定比例
...

20蝕錢就唔會加班。

22非繁前排所見都有30-40人,608係前排紅隧封閉其間,食飯時間坐過一班大約都有70客。

對比港島路線好睇得多。
3ASV174 發表於 2019-11-29 21:30 | 顯示全部樓層
AtrHenu 發表於 2019-11-29 12:06
相信明年盤數更差過上一年度,因為正正2019年6月後旗下各區路線受示威活動影響下而暫停或縮短行程;
相信要20 ...

盤生意本身蝕錢,做少日只會蝕少o的,
加上今年港鐵改姓之後巴士乘客量其實係大增,我年中搭 690 通常都係北角上車先要企,但依家全個月晚晚都係灣仔老銅就企人,隨時今年盤數好過舊年。
如要討論,請先自貼差餉單一次
053h4 發表於 2019-11-29 21:37 來自手機 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2019-11-29 21:30
盤生意本身蝕錢,做少日只會蝕少o的,
加上今年港鐵改姓之後巴士乘客量其實係大增,我年中搭 690 通常都 ...

做少日唔會蝕少左,因為巴士司機係到待命要照出糧。
另外,今個星期一夜晚7點半搭過班970得30人過番水港島,過別巴士班次多人可能只係少左人出夜街

有幾多人真係會有鐵唔搭而長期搭巴士。

tofu 發表於 2019-11-29 21:41 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2019-11-29 21:37
做少日唔會蝕少左,因為巴士司機係到待命要照出糧。

司機要照出糧....但起碼燒少日油比少日隧道費先啦....
363330hx 發表於 2019-11-29 21:45 來自手機 | 顯示全部樓層
專二係時侯整啲優惠喇喂,如轉乘、即日第二程減$2丶學生半價/回程半價
3ASV174 發表於 2019-11-29 21:48 | 顯示全部樓層
tofu 發表於 2019-11-29 21:41

佢唔識分 Fixed cost 同 variable cost,原諒佢啦。

收車成本一定係少左,
如果出車係蝕,人又一定有咁多,叫個司傅坐廠捽腳趾等收工對公司都係有 so。

最簡單,依家 W1 即刻停駛一年,
車長全部坐廠,車唔出街,係白蝕呢兩個位,但埋單隨時專二賺多一千萬啦。
053h4 發表於 2019-11-29 21:55 | 顯示全部樓層

tofu 發表於 2019-11-29 21:41

油費只佔巴士成本十幾%, 巴士公司正常營運下,只係淨蝕大約10%收入

你話開少日車蝕多左定蝕少左呢?(隧道費得西隧叫做要比錢,政府隧道已經按機制補貼番去新城收入裡面)

開少日車就蝕少D的話,即係客多幾多都無用,最好日日全部收車,係咪咁講先?

重有,紅隧封個幾日,元朗出中環,早繁最少都要個半鐘,係回車都回唔到的現實下,唔知巴士公司係咪真係可以做多幾年左生意。
幾百人係元朗西等車一站打爆上公路都回唔到車

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +6 收起 理由
wln162 + 1 + 6 精闢見解

查看全部評分

簽名被屏蔽
kay 發表於 2019-11-29 23:00 | 顯示全部樓層
港島問題係重組得7788
搞到要加價

不過出年CUT 5X既話
慳到5-6部車都幫補有限

城巴廢線依家都唔少
5X/12/40/40M/43M/71/75/76/90/97/973
之後
1/5B/10/25A/85應該都無錢賺

反而新巴開全日既廢線,取消晒43X/46X/95B/590A後
已經數到25/27/82M/590
不過25/590收得貴,27/82M路線短
3A/66/91A/93A一日幾班留黎無咩所謂
世界很簡單 人類很複雜
3ASV174 發表於 2019-11-29 23:09 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2019-11-29 23:00
港島問題係重組得7788
搞到要加價

新巴城巴港島就算叫蝕既線,班次都仲普遍算密,好多都仲係少於 20 分鐘一班車,
你睇九巴好多乘客量更高既線,基本班次都已經 20 分一班,都未計仲要收車。
tunghang 發表於 2019-11-29 23:43 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2019-11-29 21:20
20蝕錢就唔會加班。

22非繁前排所見都有30-40人,608係前排紅隧封閉其間,食飯時間坐過一班大約都有70客 ...

啟德線繁時唔錯,但非繁增長好少