hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴有冇啲路線客量高但係蝕錢
開啟左側

[問題] 九巴有冇啲路線客量高但係蝕錢

GZ4031 發表於 2019-12-13 11:22 | 顯示全部樓層

tunghang 發表於 2019-12-12 12:28
我平時見38/40東行在鑽石山一帶穩定地會有人上車
40東行畢架山花園好多時有人落車
西方龍翔道落客機率比 ...

40東行畢架山有人落所以? 咁都叫流水呀????
38 40 邊到穩定地有人上... 兩三個都計, 咁都叫流水????
同埋你係咪當80 89 E22 E22A 冇到, 大把線同你爭
西行落客機會高呢樣仲慘
落得兩個人, 塞多兩分鐘, 咁既流水不做也罷啦
tunghang 發表於 2019-12-13 13:04 來自手機 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2019-12-13 11:22
40東行畢架山有人落所以? 咁都叫流水呀????
38 40 邊到穩定地有人上... 兩三個都計, 咁都叫流水????
同埋 ...

其他線連市區兩三個短途都執唔到,彩虹道好多時無人等車
西行落客都唔夠上客時間耐,就算耐都俾左全費cover,無得又要馬兒好,又要馬兒不吃草
AtrHenu 發表於 2019-12-13 13:31 | 顯示全部樓層
HR9710+KU1391 發表於 2019-12-12 23:29
89收費平過88及88X,唔知有幾多BBI客,幸好,觀塘至牛頭角道沿線流水,又雙向客源,應該微賺.
派新車舊車唔太大 ...

無錯你講呢個紅巴派政策多年不嬲都存在,但仲有很多因數(如:車型限制,低排政策..等);
例如:荔廠條45,46,33A,37,6F係嚴重蝕本金巴路線根據派車政策下理應可以派歐二/三高排車行走,
但因為它們要經旺角(彌敦道)曬命低排區關係所以局住派環保新車做主,只係間中先派舊車特見囉?!
Ricky403 發表於 2019-12-13 14:49 來自手機 | 顯示全部樓層

38/42C其實係(好客)唔好賺,如果唔係點會直接減班而唔加車維持班次,事關客源一路都無變過
38仲要大手減咗四部車 (26>22),搞到而家有時仲疏過40
相反40平日條數OK嘅,否則都唔會一路加車,係星期六日就可能差啲啦
(成日話40麗城上客少,其實班班兩個站各三兩個,加埋荃景圍天橋同福來邨兩個大上客位,已經好過如心時期好多
jpoon 發表於 2019-12-13 15:10 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2019-12-11 23:28
5 基本上係大炒格,如果唔係點會借機延長路線加價,尖碼應該得1A 係堅賺

唔計經過既 234X ...

你要搞清楚點解5號要延長路線
當初係有人唔想尖碼咁多車,踢咗5號去麼地道(同203E互換巴總),搞到大量去尖碼嘅客冇快車去到,先要拉返過去
唔係九巴借機延長路線加價嘅,而九巴只係尖碼先收5.8,去到尖東站收返原價啦
http://jpoon9394.blogspot.com/
jpoon 發表於 2019-12-13 15:13 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2019-12-12 12:01
如果堅賺,使鬼拆 5P 同 5X 搶錢同加快回車咩
以前 5C 就賺既????

但5C多流水客
尖碼 - 紅土
火車站/紅磡 - 土瓜灣
紅土 - 新蒲崗
新蒲崗 - 慈雲山
唔拆綫咁慈雲山客坐咗又點樣食流水客?
http://jpoon9394.blogspot.com/
jpoon 發表於 2019-12-13 15:14 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2019-12-13 09:45
6C 咁好賺咩,成日都有新車

荔廠黑牌線只係得 6C 42A 經常獲分配新車

以前就好賺
觀延通咗搶咗好多客
kingprowm 發表於 2019-12-13 15:51 | 顯示全部樓層
AtrHenu 發表於 2019-12-13 13:31
無錯你講呢個紅巴派政策多年不嬲都存在,但仲有很多因數(如:車型限制,低排政策..等);
例如:荔廠條45,46,33 ...

33A 和 37 的歐五綠蛋都不算新車,用了 8/9年了

經低排區而又客量不高的線用歐五綠蛋已經係最低標準
kingprowm 發表於 2019-12-13 15:53 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2019-12-13 15:14
以前就好賺
觀延通咗搶咗好多客

但現在都仲分到新 V6B
andy92 發表於 2019-12-13 16:03 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2019-12-13 14:49
38/42C其實係(好客)唔好賺,如果唔係點會直接減班而唔加車維持班次,事關客源一路都無變過
38仲要大手減咗 ...

40 而家做埋西約去葵興芳既流水,

來回計同搭 302 小巴相差一亳子,但巴士班次穩定得多