hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 車頭滿座牌改為唔出路線編號?
開啟左側

車頭滿座牌改為唔出路線編號?

A351 發表於 2019-12-24 11:04 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

kei_hk 發表於 2019-12-24 11:32 | 顯示全部樓層
大約一個月前已經見到部份車有這個情況。

唔知係個別車的 "設定" 問題﹐定係又有膠層有膠指示這樣做。

kitarolo 發表於 2019-12-24 11:54 | 顯示全部樓層

請教一吓咁做同法例有無衝突?
同時側牌又繼續有出路線噃?
kei_hk 發表於 2019-12-24 12:18 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2019-12-24 11:54
請教一吓咁做同法例有無衝突?
同埋樓主張圖嚟講,點解側牌又
繼續有路線號碼? ...

1. 這條問題﹐要問番班官﹐由他們解釋。

2. 其實樓主標題都講左 "車頭"﹐的確則牌及尾牌又正常出到路線號碼。
這個情況﹐大約1個月前已經有。

*實際運作﹐頭牌係會出 " 目的地 + 路線" 及 "滿座(無路線號)﹐2者不停loop的。則牌及尾牌﹐一切依舊﹐無改變。

我真係唔知真有人錯手做錯設定﹐令到頭牌出滿座就唔show路線號碼﹐定係有膠層做膠決定。

kitarolo 發表於 2019-12-24 12:24 | 顯示全部樓層

其實有時載客中嘅巴士
快到總站時,尤其停燈位,
車長都可能㩒定「暫停服務」

當然我唔係咁得閒
走去抽秤或熟讀法例
係我電郵投訴另一間巴士
公司時佢哋引法例嚟回覆我
kei_hk 發表於 2019-12-24 12:35 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2019-12-24 12:24
其實有時載客中嘅巴士
快到總站時,尤其停燈位,
車長都可能㩒定「暫停服務」

我只係知道﹐當你在巴士站等車(多數的中途站)﹐你第一眼見到部巴士就係車頭﹐要知道部巴士行邊條唔線﹐就係頭牌。

當頭牌出唔到路線號﹐實在係一件幾麻煩的事。

當然﹐部車真係滿座就無問題﹐因為佢都會飛站﹐就算埋站你都上唔到車。
但係﹐總會有車長按了滿座牌後﹐部份乘客下車後無reset番﹐這樣就會引起乘客不便了。

lsc04d11 發表於 2019-12-24 12:37 | 顯示全部樓層

我覺得我上星期有一日喺兆麟苑等車 61x又係滿座 連剩番友愛南總站一個站既61m都係滿座。。。。。
有時滿座牌真係被濫用
kitarolo 發表於 2019-12-24 12:42 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2019-12-24 12:35
我只係知道﹐當你在巴士站等車(多數的中途站)﹐你第一眼見到部巴士就係車頭﹐要知道部巴士行邊條唔線﹐就 ...

嗰次就係投訴類似嘅嘢
某線中途一個站都多客到
座得滿12.8米,兼有特車起載
嘅安排,就係全程嗰條本身頂閘
而有少量客落車(Reset嘅問題)
咁我建議佢既然已有中途起載
全程嗰條可否顯示「暫停服務」
而淨係落客就可以駛走呢。

當然多數線無中途特
嘅優待,如果真係有人落
而令中途客有得上,滿座
得嚟顯示號碼尤其重要,
結果佢用230A嚟回覆我。

至於「滿座」有無濫用,
大部分車款如果唔企黃線前/
樓梯/上層,實際上難以到達額定
人數,E400都好勉強。
Ohm 發表於 2019-12-24 20:16 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2019-12-24 12:35
我只係知道﹐當你在巴士站等車(多數的中途站)﹐你第一眼見到部巴士就係車頭﹐要知道部巴士行邊條唔線﹐就 ...

架車滿座都需要出路線牌
畀沿途等車嘅人知道係邊條路線頂咗閘,否則沿線乘客可能會以為條路線脫班無車到