hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新城出路:日本式高起步價收費
開啟左側

[路線消息] 新城出路:日本式高起步價收費

kay 發表於 2020-1-1 17:24 | 顯示全部樓層

買AMS係買起佢D客
好似48 VS 59A,小巴剩係做深灣去香港仔一日都6000幾人
43M VS 58系,後者一日有10000人搭

但居民無左選擇多數反對
世界很簡單 人類很複雜
kitarolo 發表於 2020-1-1 17:42 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2020-1-1 17:24
買AMS係買起佢D客
好似48 VS 59A,小巴剩係做深灣去香港仔一日都6000幾人
43M VS 58系,後者一日有10000人搭

你提醒咗我一樣嘢
小巴/巴士競爭嘅地區
普遍小巴班次密同滿客
變直達線,雖票價較貴但
仍不乏常客,巴士就係做
中途上唔到小巴嘅客為主。

如果巴士貴過小巴
例如樓主講嘅200日元
約港紙15蚊兼無以上優點,
咁其實係搏反對咋噃。
 樓主| 053h4 發表於 2020-1-1 17:55 來自手機 | 顯示全部樓層
HT408 發表於 2020-1-1 18:06 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2020-1-1 17:55
200日元只係日本收費,本人題目係高起步價。

按現時情況而言,考慮到日本的定期票,日票等因素,日本實 ...

但有一點要考慮係日本好多公司都會包埋員工返工搭車費用

香港係唔可能做到
Ricky403 發表於 2020-1-1 18:10 來自手機 | 顯示全部樓層
bestwishes706 發表於 2020-1-1 15:40
新城仲有好多線可以縮,不過一縮就要變兩味(例如90 590嗰堆)

本身堆流水線又收得平,但西港島綫通車後都 ...

問題係,變相減車或分薄資源嘅重組,地區肯唔肯接受?
海怡同意取消590前提係要90延長
但90本身平價線蝕緊錢,加車延長就蝕得再多,唔加車延長原有總站區又反對

新城本身算盤直頭搞埋90/97合併,不過地區反對冇下文,呢兩條線新城絕對唔想做大
 樓主| 053h4 發表於 2020-1-1 18:18 來自手機 | 顯示全部樓層
99MAN 發表於 2020-1-1 18:36 | 顯示全部樓層

新加坡模式最好。
kitarolo 發表於 2020-1-1 18:43 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-1-1 18:18
本人認為較合適的做法係先取消巴士長者半價優惠。

而交通補貼計劃可考慮按月為單位,即現時模式,及按但 ...

2蚊客巴士可收足全費
係會有幫助,但唔會好大,
如果港島居民數量係下跌
咁應該無耐就會抵消返。

交通補貼,何解要另設門檻
並拉長至一年結算?
kitarolo 發表於 2020-1-1 18:48 | 顯示全部樓層
99MAN 發表於 2020-1-1 18:36
新加坡模式最好。

深圳市嗰種都有得諗
係唔知點解有意見連
2蚊客巴士改為領全費
都唔滿意以公帑補貼返
「舊有」嘅優待,人口老化
有時不得不面對現實。

巴士駕駛自動化
有都係校園或慢速
兼車流唔高嘅特定範圍
喺車長薪金成本高企下
政府資助無可避免
 樓主| 053h4 發表於 2020-1-1 18:48 來自手機 | 顯示全部樓層