hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 16 調整班次
開啟左側

[服務調整] 九巴 16 調整班次

KW2523 發表於 2020-1-5 22:15 來自手機 | 顯示全部樓層

pccpkl 發表於 2020-1-5 22:03
話說當年興田連一條過海車都冇
當年興田交通算差
比起一條將隧之隔果邊

受惠安達臣有咗A26,214同613之後都算明顯改善咗嘅 人口數目+位置問題必定以秀茂坪<->碧雲道過路線為主
等將隧個站開咗會好好多 起碼有98D/796P,796X同798去多三區
0q9w8e 發表於 2020-1-5 22:21 來自手機 | 顯示全部樓層
li1872903 發表於 2020-1-5 21:50
啟田道行到德敬樓搭16一定唔洗10分鐘,10分鐘係隻龜爬過去?
仲有興田幾時有4條出旺角快線?16幾時變左快線? ...

十分鐘唔使?
啟田行上德敬樓就天經地義
興田行落轉車站就天理不容?
啟田要樓下有旺角線就天理不容
興田叫四飛就天經地義?
0q9w8e 發表於 2020-1-5 22:24 來自手機 | 顯示全部樓層
當年興田交通算差
比起一條將隧之隔果邊

啓田都要行上碧雲道搭車啦
興田行落去搭603有咩問題
znc1911e 發表於 2020-1-5 23:01 | 顯示全部樓層

0q9w8e 發表於 2020-1-5 22:24
啓田都要行上碧雲道搭車啦
興田行落去搭603有咩問題

興田行去坐603最多咪去藍田公園站
駛鬼行"落"去,行過隔離街口咋嘛
最多咪3分鐘計埋等斑馬綫我俾夠5分鐘你啦

興田成日講到215X 603已經要行好遠咁款
10598C 發表於 2020-1-5 23:10 來自手機 | 顯示全部樓層
當年興田交通算差
比起一條將隧之隔果邊

其實興田行過去德田搭車唔過份
屋企人以前住康華苑,過海同去尖咀咪又係去德田搭603 215X
24M夠話自己係去興田邨循環

但遲啲興田康華有隧道轉車站296C 796C,唔見得需要16X服務佢地
變相16X真係要擴展服務的話,落啟田好make sense(唔會落完啟田上翻興田咁趕客囉)
康華興田真係咁想搭16X可以行去德田搭車

我相反比較concern 16X入深水埗同214重疊嘅問題,倒不如落油麻地佐敦更實際
而家藍田半山去佐敦、油麻地其實唔算方便,要去到尖沙咀/旺角先有車
KE7066 發表於 2020-1-5 23:23 | 顯示全部樓層
pccpkl 發表於 2020-1-5 21:55
咁點解當初要俾2部W車入1A?
甚麼時候才會行1A?

果期興開 W 車咪開
唔收車咪會行 1A
s3m89 發表於 2020-1-5 23:44 來自手機 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2020-1-5 23:10
其實興田行過去德田搭車唔過份
屋企人以前住康華苑,過海同去尖咀咪又係去德田搭603 215X
24M夠話自己係去 ...

啟田上翻興田,八十年代中後期未延長至廣田時就是這樣走線。
當年16藍田北開(右轉)德田街,(右轉)安田街,(左轉)平田街,(右轉)啟田道,(右轉)德田街,(左轉)連德道返回現在走線。
KC6831 發表於 2020-1-6 00:08 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2020-1-5 17:37
啟田道有冇唔駛塞觀塘道嘅車去黃大仙?
啟田道有冇車去長深?
啟田道有冇車去QB太古同回程港島東?

啟田道有冇唔駛塞觀塘道嘅車去黃大仙?港鐵

啟田道有冇車去長深?
港鐵

啟田道有冇車去QB太古同回程港島東?
港鐵

Z& _- o4 N# Z) j6 b4 F
啟田道將來有冇一個大型車站有線做哂15,16X,88X功能?
呢幾條有咩特別功能?7 \, v' V2 r. B% d5
i4 Z  `1 A
啟田道有冇A車特快去機場?
A22

以上興田全部都有喎7 P0 g: I' L: O
咁叫乜著數都冇拎過?

興田入伙廿八幾年先有齊您想要嘅線,但您想要嘅車早早已經喺啓田道旁邊,
希望您唔係真心呷興田醋
謝謝您。
KW2523 發表於 2020-1-6 00:16 | 顯示全部樓層
KC6831 發表於 2020-1-6 00:08
啟田道有冇唔駛塞觀塘道嘅車去黃大仙?港鐵

啟田道有冇車去長深?

我從冇比較過興田同啟田道交通喎
只係同佢舉例講興田根本唔係佢口中嘅乜著數都冇

順帶一提你睇下A22點行先
E22去到機場架A22塞完漆咸道佐敦道都唔知到咗青馬個站未
KC6831 發表於 2020-1-6 00:26 | 顯示全部樓層

KW2523 發表於 2020-1-5 17:21
做唔到平田,再者興田將來有2/796C,服務水平好過啟田道好多
啟田道人口多咁多,應該用215X+88X或者215X+W2走 ...

希望您唔好一路講興田又一路講將隧線,
興田行過去將隧轉車站係好遠,興田隔離係德田

296c/796c 近期甚至直到永遠都係唔會入興田,包括其他將軍澳隧道線都一樣
繁忙時間部部將隧線巴士都係頂住閘出嚟,佢地點會令到藍田服務好咗
都係果句,藍田小巴啟田道出旺角廿分鐘隨時有找,港鐵廿五分鐘都唔駛,希望您識用常識分邊啲先係服務好

謝謝您。