hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴大專優惠站優惠變動
開啟左側

九巴大專優惠站優惠變動

andy92 發表於 2020-1-3 00:22 | 顯示全部樓層

如果PolyU都採用新措施,會趕走唔少紅隧街客
ccicoltd 發表於 2020-1-3 01:01 | 顯示全部樓層
andy92 發表於 2020-1-3 00:22

https://www.thestandnews.com/pol ... %E5%AD%B8%E7%94%9F/
街客進得去再說。

19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
KE7066 發表於 2020-1-3 02:19 | 顯示全部樓層
KU1143 發表於 2020-1-2 21:47
點會呢?
以73X 74K為例:
當一星期返足5日無day off

問題關鍵其實在於比較平果一程,以每個月返 20 日計
如果較平果程係低於 $6 (唔考慮轉乘,考慮埋好複雜)基本上雙卡有著數,因為無論如何你返放學果四程唔會係 PTFSS 攞到多於 $4 * 20 嘅政府補貼
如果較平果程係 $6 或以上就要睇你假期點搭然後再計,如果單卡每個月計咗大專優惠但未計補貼搭到 $640 或以上嘅話,單卡係有著數

不過計咗大專優惠但未計補貼搭到 $680 或以上嘅話倒不如隔月買兩張月票
lsc04d11 發表於 2020-1-3 06:38 來自手機 | 顯示全部樓層

算啦 真心想慳的已買月票 無需理會如此多 再加上用指定信用卡九巴都有教大家點樣55折買  就係俾啲以為自己好慳既同學仔每日慳4蚊啦
shakugan2005 發表於 2020-1-3 07:17 | 顯示全部樓層
例如恆大都係咁做為例, 以往74X轉88X為$10.1-2+0.1=8.2, 新玩法當轉乘88X時係唔係會退錢先? 如果只係變成收$0.0咁有咩意思? 另外, 三小時內拍卡係唔係取消, 如果唔係唔通叫人三小時內離開學校?
kitarolo 發表於 2020-1-3 07:45 | 顯示全部樓層
ccicoltd 發表於 2020-1-3 01:01
https://www.thestandnews.com/politics/%E7%90%86%E5%A4%A7%E5%85%A5%E5%8F%A3%E8%A8%AD%E5%85%A5%E9%96 ...

未有11月衝突之前
本身大學係唔係設計到
咁多街客入去拍卡已成疑問

而家有閘機並非全無好處。
2A_DL13 發表於 2020-1-3 08:51 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2020-1-3 07:45
未有11月衝突之前
本身大學係唔係設計到
咁多街客入去拍卡已成疑問

九巴應有預備紅隧乘客會入理工拍卡,否則不會在紅口廣貼宣傳
Your global lifestyle partner..
kei_hk 發表於 2020-1-3 09:58 | 顯示全部樓層
andy92 發表於 2020-1-3 00:22

我理解﹐應該會更吸引客才係。

但有2點前設 :
1. 所有人都係可以自由進出校園
2. 2程巴士都係九巴﹐同時唔係使用月票。

新制下﹐這個人每日可慳到$4﹐舊制只係$2。

新制就係坐完車去拍卡﹐雖然即時無回水﹐但回程時就有 $4 回水。
(九巴的案例三)

就算我係尖沙咀區去其他區返工﹐其實都無影響﹐一樣拍完卡之後一程會有 $2。
優惠額係無變﹐只係由坐完第一程拍卡即取優惠﹐變成第二程取優惠(先拍卡後坐車)。
** 唔好同我爭論聯營線﹐倒轉了坐車時間後﹐會唔會由九巴車變成對家車這個問題。
(九巴的案例二)

在新制下﹐拍卡時間無限制﹐拍卡就全天有效﹐隨時引到人刻意避坐對家車(視乎坐車時間而定﹐特別係快將轉到九巴時段)
(舊制要坐車後3小時內拍卡)

KE7066 發表於 2020-1-3 11:20 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2020-1-3 06:38
算啦 真心想慳的已買月票 無需理會如此多 再加上用指定信用卡九巴都有教大家點樣55折買  就係俾啲以為自己 ...

其實你買唔買月票你都係袋緊信用卡果 15%/20% 回贈
當然玩雙卡就另計
lsc04d11 發表於 2020-1-3 11:28 | 顯示全部樓層

KE7066 發表於 2020-1-3 11:20
其實你買唔買月票你都係袋緊信用卡果 15%/20% 回贈
當然玩雙卡就另計
...

我應該講清楚  係慳就搭左港鐵  只不過係教大科大恆大點都要駁一程巴士or小巴 九巴想盡搶呢啲生意
理工城大中大那些? 街外客會開心啲 (學生港鐵優惠價真係平。。。尤其東鐵線沿線)