hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴的資訊科技發展實在太差劣了
開啟左側

九巴的資訊科技發展實在太差劣了

KC3555 發表於 2020-1-4 14:41 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

自從批出新專營權以來,九巴開展多項資訊科技項目,歷來真是差強人意。
ETA: 不需要問準確率,絕對比新巴城巴低。就算歷來提供的資訊不斷改善,但準確度其實我覺得不能接受。
如過去預定班次失班,居然仍然在中途站當班次有開處理;塞車班次大亂雖然並不出奇,但ETA根本不能知道該巴士究竟在甚麼位置。因為它是用稀疏的藍芽定位,而非用GPS。還有很多問題,相信將來就算增加藍芽定位點,也無法解決當前問題。
上層乘客及全車乘客顯示:很明顯,重新招標,係絕對失敗之作,APPS無論甚麼情況也出低客量,點知一部頂閘又一部。新加坡做上層餘下空位那麼多年,用紅外線掃腳方式多年也相當準確。現時這個系統簡直浪費資源,而且根本很多人也不知上層空間顯示器是甚麼。
報站系統:死都不肯用GPS,到今天仍要車長人手兼顧,壓力不少。後來有些車自動化報站,不知是否又失敗收場,今天也是用人手。進化了大屏幕流動系統,成日Hang機,錯資料,不懂跳轉等。

在採購及招標時,以價廉作標準確時無可厚非,但同樣,當買了這個服務時,公司產品的評價,Vendor支援性如何,九巴的IT質素等,其實也是相當重要。現時對資訊科技日益倚賴,若九巴仍然無法改善這些服務,我覺得根本連專營權條款也不合格,不應延續。
樂仔〞 發表於 2020-1-4 16:10 | 顯示全部樓層
九巴仲有咩車用緊人手報站 ...?
HN745 發表於 2020-1-4 16:20 | 顯示全部樓層
自動報站係好

但佢一到總站又唔會播 咁其實係咪報中途站就可以?

上層乘客城新做得好過厹 點解厹就唔可以參考?
tunghang 發表於 2020-1-4 16:37 來自手機 | 顯示全部樓層

HN745 發表於 2020-1-4 16:20
自動報站係好

城巴上層座位顯示仲有好多車裝好但未能正常運作
KE7066 發表於 2020-1-4 17:26 | 顯示全部樓層

唔見得新城果套嘢係好,新果批歐六 MMC 搭嘅次數有限唔講
22 果六部長期樓上仲有人都已經出 59,有個別車輛直頭長期壞機

唯一可以講嘅咪個 UX, 左上個圈圈睇到上層大概狀況係幾實用,不過新車已經轉咗用返傳統式數字mon

--
關於 ETA 果度,想問係邊度指套嘢係單靠藍牙咁白痴?
舊年年頭有媒體訪問過九巴當時 show 出黎電子黑盒係睇到部車係唔同位置嘅車速,冇理由會單靠藍牙做到
不過套嘢唔準就真,最黑人憎係完全冇距離資料,變相冇得估計部車實際位置從而評估塞車嘅影響同埋開咗車 trace 唔到部車唔會似新城咁標明
kay 發表於 2020-1-4 17:47 | 顯示全部樓層
做左同做得好似乎兩回事

不過有D野九巴做得唔好

好似樓上座位數

有D KMB可以好準
有D KMB上層有人座可以寫59

報站/ETA問題係唔可以單用GPS去搵部車位置

凱倫報站係一個伏
世界很簡單 人類很複雜
053h4 發表於 2020-1-4 21:31 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
ATE24 發表於 2020-1-4 21:56 | 顯示全部樓層
Excuse me?
藍芽定位?乜政府有俾佢喺條公路度裝 iBaecon 咩?
關於 ETA 同報站嘅部份錯得好離譜,請重作,謝謝。
公器公用 香港早要有品
wesleyyc 發表於 2020-1-4 22:31 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2020-1-4 17:47
做左同做得好似乎兩回事

不過有D野九巴做得唔好

有部分車個紅外線其實係準,主要係因為小朋友上落同埋兩個人距離太近先detect錯,其實依家個個sensor放低啲就解決到個問題。

至於報站同依家加裝緊嘅顯示屏,成日都會見到個報站卡死左,原因係報站機淨係識得過左check point先報下個站。一旦detect唔到個check point,佢就唔會報下一個站,更加唔洗講識得追站。如果報站肯加埋里程去計,個準繩度可以高好多。仲有個動態顯示屏,個idea係好,但係個layout真系攪到不知所謂,其實跟翻新城個個format已經好好。

而ETA個度,根本佢同報站係分開運作,成日架車未出總站都當開左,有冇計里程就唔知,但唯一可以肯定就係個refresh rate 太低,有時部車到左站eta仲話差2分鐘。如果佢可以10秒refresh一次會好好多,最好就show埋個距離同埋係唔係特別班次。
EX-TL 發表於 2020-1-4 22:41 | 顯示全部樓層

仲有, 而家九巴車廂mon顯示唔同資料, 例如下層輪拱, 下層左/右邊旁板同埋上層樓梯位呢三隻mon, 資料唔係同步.

有時有啲好搞笑嘅資訊, 例如無啦啦喺A線全線站名之後出現B線某些站名, 令A線資料的總站變成B線的總站.

上月某日仲離譜, 搭緊606過九龍, mon顯示此路線是2B往耀華樓, 九巴2B延長左去耀東邨咩? 但mon入面又繼續報得啱啲站, 呢套系統黐錯咗邊條線?

今日上晝新鮮滾熱辣, 藍田站落客站見到部已熄燈嘅258D掛牌, 車內只得上層樓梯位mon著左, 但顯示出下一站係「兆里苑」, 我搭緊架車停正佢隔離(前面有車落客), 望到佢英文地方名係Siu Pong Court.

早兩個月搭259D入屯門, 架車過左屯門市中心, 橙色字嘅報站機一直冇報錯站, 但係個mon喺去到安定邨仍然show屯門市中心, 有個客覺得唔對路, 一問先知已經過左站, 畀mon所累.

我最唔明係幾隻mon show嘅資料點解唔係同步, 另點解有時搭同一路線見到全線資料正確無誤, 有時又會錯到離晒罩?