hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴的資訊科技發展實在太差劣了
開啟左側

九巴的資訊科技發展實在太差劣了

E21A 發表於 2020-1-4 22:52 | 顯示全部樓層

唔明點解嶼巴做上層剩餘座位顯示做到近乎滿分既時候,九巴可以搞左成年都搞唔掂
KE7066 發表於 2020-1-4 23:10 | 顯示全部樓層
wesleyyc 發表於 2020-1-4 22:31
有部分車個紅外線其實係準,主要係因為小朋友上落同埋兩個人距離太近先detect錯,其實依家個個sensor放低 ...

報站其實近年情況已經算正正常常,準繩率比最初試已經進步咗好多
臨時改路改埋站位唔識自己更新其實問題都唔算好嚴重,當然好似新城咁識自動追站係理想但係未到要批評

至於加裝果塊顯示屏最大問題係果個好無謂嘅報站顯示,明明同車頭唔係隔好遠都硬係塞落去,完全唔知設計比邊個睇

ETA refresh rate 2 分鐘的確過份,但去到 10 秒咁盡其實都冇乜意思,就算行緊 70 km/h 每 10 秒都只係差 200 米左右。咁多資料要處理 server 死咗大家都唔會開心
特別班次果度真係信佢一成死得,試過等 101 去西環睇主線 ETA 結果黎架中環特車 希望可以做到新城咁,如果呢啲特班要禁入特班條走線先睇到 ETA 嘅話隨時比主線 ETA 嚇死咗
wesleyyc 發表於 2020-1-4 23:22 | 顯示全部樓層
KE7066 發表於 2020-1-4 23:10
報站其實近年情況已經算正正常常,準繩率比最初試已經進步咗好多
臨時改路改埋站位唔識自己更新其實問題 ...

其實個塊顯示屏可以比多好多資訊人,問題在於老狗肯唔肯做。宜家輪椅位個塊根本係將尾閘個路線圖同新版LED Mon個報站痴埋一舊,完全冇美感,更加唔會有人想睇。

個塊mon應該show之後三個站同個站附近嘅主要地標-->全線車站-->如果去到轉車站個啲位就show埋其他路線嘅eta或者轉車站地圖。

wesleyyc 發表於 2020-1-4 23:23 | 顯示全部樓層

KE7066 發表於 2020-1-4 23:10
臨時改路改埋站位唔識自己更新其實問題 ...

當然再理想啲嘅就係如果有咩改道或者突發野都可以將個message show埋出黎,同埋即刻update埋個報站系統就最好
YY487 發表於 2020-1-4 23:25 來自手機 | 顯示全部樓層
wesleyyc 發表於 2020-1-4 23:26 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2020-1-4 23:25
九巴個mon有樣好,就係啲字夠大

但佢啲字體有啲核突,同埋大到連個路線號碼都唔出
YY487 發表於 2020-1-4 23:31 來自手機 | 顯示全部樓層

KE7066 發表於 2020-1-4 23:38 | 顯示全部樓層
wesleyyc 發表於 2020-1-4 23:22
其實個塊顯示屏可以比多好多資訊人,問題在於老狗肯唔肯做。宜家輪椅位個塊根本係將尾閘個路線圖同新版LE ...

將尾閘舊嘢搬落去問題不大,當初咁做應該係想統一返等舊車都做到呢樣嘢其他 idea 其實唔錯,不妨提議比九巴研究下點做

至於果個 LED 報站果part就算把啦,絕對係冗餘

KE7066 發表於 2020-1-4 23:39 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2020-1-4 23:31
咁核突呢樣嘢係狗巴風格,入晒骨冇得改

我覺得唔關事,以前新城 Telargo 一樣係用緊原裝字體

核突果個可能係微軟先啱
wesleyyc 發表於 2020-1-4 23:43 | 顯示全部樓層

KE7066 發表於 2020-1-4 23:39
我覺得唔關事,以前新城 Telargo 一樣係用緊原裝字體

核突果個可能係微軟先啱

紅巴2.0個堆車嘅字體反而好啲,好似真系關凱倫事