hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 討論屯馬綫一期開通後新界東與九龍東的車費結構問題 ...
開啟左側

討論屯馬綫一期開通後新界東與九龍東的車費結構問題

樓主| ryandroid 發表於 2020-1-9 13:09 來自手機 | 顯示全部樓層

跟據立法會交通事務委員會會議議程下次會議是17/1/2020
但議程未有討論屯馬綫一期的票價
如最終未有公佈票價的話
即最快要21/2/2020 才會在立法會咨詢票價
咁2月通車嘅機會就比較低

九鐵公司及港鐵公司出席會議作票價咨詢/簡介
      交咨會   立法會*  通車日期
馬鐵     6/12/2004  16/11/2004 21/12/2004
落馬洲支綫 18/5/2007 25/5/2007 15/8/2007
將軍澳支綫 1/4/2009  20/3/2009 26/7/2009
九龍南綫  21/7/2009 17/7/2009 16/8/2009
西港島綫  N/A   24/11/2014  28/12/2014
觀塘延綫  N/A   8/11/2016 23/10/2016**
南港島綫  N/A   6/12/2016 28/12/2016**
*交通事務委員會
**票價在通車前一個月公佈  

2016適逢立法會轉屆,觀塘延綫通車前未有在休會前公佈票價

港鐵自從2009 年之後
都冇喺交通咨詢委員會匯報或咨詢票價
算唔算違反兩鐵合併協議?
hkboy8642 發表於 2020-1-9 22:59 | 顯示全部樓層
咁全月通會唔會改,馬鐵終站係大圍,依家臨時終點站係啟德,月票會唔會包埋
toyl 發表於 2020-1-10 00:22 | 顯示全部樓層
hkboy8642 發表於 2020-1-9 22:59
咁全月通會唔會改,馬鐵終站係大圍,依家臨時終點站係啟德,月票會唔會包埋 ...

我就覺得未必有改變,即使有變動最多只係將顯徑納入埋東鐵全月通。
ryumew 發表於 2020-1-11 01:45 來自手機 | 顯示全部樓層

TYChow 發表於 2020-1-8 04:41
其實馬鐵鑽石山去大圍(5.29km/$??)的行車距離,等同地鐵觀塘線鑽石山站往來旺角地鐵站(5.37km/$7.1 ...

顯徑至鑽石山收費應該等同於大圍至樂富&黃大仙/石峽尾&太子,顯徑至彩虹/九龍灣/黃大仙=大圍至鑽石山&彩虹+旺角站&油麻地

至於顯徑到啟德都係收大圍至彩虹/旺角站價,大圍到啟德應收觀塘價。
kitarolo 發表於 2020-1-12 12:22 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2020-1-8 10:30
要受影響的區域 : 東鐵及馬鐵 大圍以北的車站 <> 觀塘線鑽石山以東的車站
好明顯係開通之後﹐車程時間及里數都係會縮短的﹐理應係收費平些少的。
不過﹐乘客是否真係會大圍/鑽石山轉車就係下回分解的事了。

#10已經講祗會選擇對港鐵最有利
嘅方案,但之前都有討論,為咗有港鐵
預期嘅分佈率(例如有一定%嘅客由東鐵
大圍站去咗鑽石山,令大圍/九龍塘一段唔
再係樽頸,當然有唔少意見認為實際不可行)

甚至佢可以話用少咗時間
而唔會減價益乘客,但我建議似
東過海段初時開通途經該站設置
拍卡機回贈(不是閘機)嚟養成習慣?

另外樓主對照咗巴士票價
大家都知政府同巴士有仇,到時
載唔晒都照減班已是意料之內。
 樓主| ryandroid 發表於 2020-1-12 19:48 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2020-1-12 12:22
#10已經講祗會選擇對港鐵最有利
嘅方案,但之前都有討論,為咗有港鐵
預期嘅分佈率(例如有一定%嘅客由東鐵

港鐵同政府嘅回覆係
//現時港鐵的車費結構,一般而言,距離較遠車程的車費,會較距離較短的車費為高。屯馬綫票價將與現時港鐵綫的票價結構相約//
一般距離短的車費應該係平過距離長嘅車程
屯馬綫通車跟東鐵票價結構亦係一個選項

何解要幫港鐵做期望管理而非討論合理嘅票價結構呢?
Ricky403 發表於 2020-1-12 20:03 | 顯示全部樓層

幫龜仔諗埋屎橋:
喺屯馬線鑽石山站轉乘通道加閘機,拍咗享優惠價,直接分流東鐵
然後,每次加價凍結鑽石山以東來往大圍以北車費,過海除外
.
kitarolo 發表於 2020-1-13 06:10 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2020-1-12 19:48
一般距離短的車費應該係平過距離長嘅車程
屯馬綫通車跟東鐵票價結構亦係一個選項

何解要幫港鐵做期望管理而非討論合理嘅票價結構呢?

我當然想票價有得減
問題係大圍僅南行「對面」
月台轉乘、到鑽石山時亦非
同樓層轉乘,吸引力好成疑問,
一旦涉及前九鐵與前地鐵系統
就更加任佢講,合併多年都係劃一
百分比加價而不是拉近新舊距離。

B2板講286M唔改服務
範圍基本上等摺,咁現馬鐵
如果夠滿(唔需要大圍轉車
直達鑽石山)而太旺場,東鐵客
去東九可能寧願繼續經九龍塘
呢樣嘢要視乎運吉點樣殺巴士線。

如果真係要傾合理票價結構
咁應該係跨樓層轉乘需即時減價
distance travelled 或 displacement
嚟計亦可以相差好遠。
 樓主| ryandroid 發表於 2020-1-13 09:23 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2020-1-13 06:10
我當然想票價有得減
問題係大圍僅南行「對面」
月台轉乘、到鑽石山時亦非

你講嘅轉乘方式同巴士都唔關車費結構事㗎喎
馬鐵大圍去鑽石山當然以馬鐵客為主啦
東鐵客想繼續九龍塘轉車都係無可厚非
但唔係將車費維持原價的藉口

東涌綫都係用嚟分流荃灣綫
荃灣綫過海塞咗咁多年
東涌綫有冇整過香港站拍卡回贈?

屯馬綫通車後大圍-九龍塘繼續塞爆嘅話
就應該起第二南北走廊
正如東涌綫都未爆就已經要起沙中綫去分流荃灣綫
所以分流還分流
車費結構應該獨立處理

286M可以同85M 合併
甚至拉遠啲去埋新蒲崗
如果巴士cut 車係定局嘅話
就更加應該要港鐵減價補償

再者就算馬鞍山區去鑽石山站以東鐵綫大學去九龍塘站作參考
都係$7.5
286M 仍然平過馬鐵

286M/85M集中做錦英苑、耀安、錦豐同we go mall
九龍區可以兜哂成個新蒲崗
只要九巴肯俾心機改組巴士綫
屯馬綫通車舒緩大老山隧道嘅擠塞後令巴士車程快咗以提升競爭力
屯馬綫通車後都仲可以有得做

如果佢唔做
齋cut 車
就只不過係巴士公司問題
何解要港鐵唔減價去盲目保巴?
kitarolo 發表於 2020-1-13 11:31 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2020-1-13 09:23
東涌綫都係用嚟分流荃灣綫
荃灣綫過海塞咗咁多年
東涌綫有冇整過香港站拍卡回贈?

屯馬綫通車後大圍-九龍塘繼續塞爆嘅話
就應該起第二南北走廊

重溫吓張舊圖先

東涌線荔景轉過去
因吸引力強(少中途站)
都有足夠人數自願轉過去
所以無謂整回贈,事因我認為
東鐵難有港鐵預期中有一定嘅
%走過去屯馬線,仲有重提一點,
一旦南北線過海,沙田河東又會唔會
喺大圍已經登上過海列車而唔搭到去
紅磡先轉呢? 當然以上實屬我估計。

第二南北走廊,由區域快線
變咗做高鐵兼未能整走城際
直通車,當然我好希望盡快興建。