hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 12月27日通車,龍運如何AE33面對屯門至赤鱲角連接路通車 ...
開啟左側

[問題] 12月27日通車,龍運如何AE33面對屯門至赤鱲角連接路通車的...

2076 發表於 2020-1-16 13:14 | 顯示全部樓層

KW2523 發表於 2020-1-16 13:03
A37行元朗南完全唔順路,擺上去天北仲有用

https://goo.gl/maps/6KEzhofNsJtMWtrU8
其實還不算差,預計由港珠澳去尚悅都係50分鐘搞掂,不過呢段有客係bonus,冇客咪當呃里數
抗議962B重組
還我962全日服務
arfung 發表於 2020-1-16 13:31 | 顯示全部樓層
JC8385 發表於 2020-1-16 12:57
咁總有人急黃橙所急
異常著緊呢兩檔嘢嘅錢箱載客率嘅

改行新路,大致維持現狀的情況下;客觀環境因里數大降而變為要減價。
在乘客角度當然贊成。

不過大部份版友都認為橙公司不會這樣仁慈利民咁解。
nokia 發表於 2020-1-16 13:43 來自手機 | 顯示全部樓層
龍巴一定成機減少埋N30系列班次,迫人搭貴價NA33
Snoopy@FB8617 發表於 2020-1-16 14:09 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2020-1-16 12:59
同意E線應該壓里數去到啱啱25kmE33其實只改行屯赤,然後行順朗路出入,屯門區內不變就係27km
E33P里數會落 ...

其實如果行屯赤又減唔到價既
仲要咁明顯夾硬拉長
都未必一定過到區議會

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
JC8385 發表於 2020-1-16 14:14 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2020-1-16 13:31
改行新路,大致維持現狀的情況下;客觀環境因里數大降而變為要減價。
在乘客角度當然贊成。

其實里數問題此其一
回車都係另一個考慮因素
你明知E線都嫌賺唔夠多
仲走去行條更慢更有機會塞嘅路
冇嘢下話?
ryandroid 發表於 2020-1-16 14:32 來自手機 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2020-1-16 11:55
我反而想傾吓A線嘅問題。

屯門A線如果要$18.9,唔去洪水橋基本上唔駛諗;

其實一直講緊A綫行屯赤減價
E 綫就可以唔入GTC換行屯赤兼入後勤區先

屯門比荃灣更近機場
屯公轉車站開A33同富泰開A33X
改行屯赤都係27KM
屯門區議會肯定唔會俾A33同A33X拉去青龍頭同洪水橋
所以都好肯定最多收$15

E33如果要保留屯公轉車站變頭站
基本上都會過25km 而要收$12
同樣E33P 都係過25KM
A33/P 同E33/P 只差$3嘅距離
我睇唔到區議會點解反對E33/P 唔入GTC 去換行屯赤
得你同JC 板友堅持E 綫必入GTC

A37 改行屯赤就算兜哂成個天水圍都兜唔到40km
倒不如就咁30km 收$18.9
天富開頭站
洪水橋尾站
剛好兜到30KM 多少少就收$18.9

E34A 跟返依家條路尾站天祐苑改行屯赤
飛GTC 行後勤兜屯門市中心、滿東、迎東
都係42km 收返原價$14.3再慳咗10km 油費
兼做哂成個東涌區

元朗區議會又係咪為咗嗰$4.6差價
而將A37 改行屯赤平$9兼慳時間嘅方案拉倒?

同樣A36 同E34B 都會變成$18.9及$13.9
屯赤通車就係令A 、E 車差價縮窄
唔將E 綫撤離GTC 或會令屯赤重組攬炒

更何況區議會可以向龍運要求龍運為元朗區嘅機場員工提供七五折優惠
$18.9嘅75折就係$14.1
亦可以向屯門區嘅機場員工提供$0.7或$1.1回贈
將所有原本GTC 落車嘅機場員工吸哂去A 車
咁E 綫係咪可以唔使堅持入GTC 呢?

JC8385 發表於 2020-1-16 14:39 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2020-1-16 14:32
其實一直講緊A綫行屯赤減價
E 綫就可以唔入GTC換行屯赤兼入後勤區先

硬係要將兩件事捆綁咪無私顯見私囉

本來屯赤通車,可以減少里數避開塞車路段
改道係本身係唔係都要做嘅嘢嚟
你嘅邏輯而家變相就係將整區嘅乘客綁架
你只肯俾13.9入機場,你就係攬炒全區嘅歷史罪人

恕我直言,個思維非常之政府囉
053h4 發表於 2020-1-16 14:43 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kitarolo 發表於 2020-1-16 14:44 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2020-1-16 14:32
更何況區議會可以向龍運要求龍運為元朗區嘅機場員工提供七五折優惠
$18.9嘅75折就係$14.1

亦可以向屯門區嘅機場員工提供$0.7或$1.1回贈
將所有原本GTC 落車嘅機場員工吸哂去A 車換行屯赤兼入後勤區先

最理想係咁啦
NA線員工價已經便宜過
日間A線,同埋又會唔會惠及
其他有A無E嘅地區先……相關
開支由離境稅抽取亦好合理。
ccchhhuuunnn 發表於 2020-1-16 14:45 | 顯示全部樓層

JC8385 發表於 2020-1-16 14:14
其實里數問題此其一
回車都係另一個考慮因素
你明知E線都嫌賺唔夠多

個個都驚巴士公司收少咗,淨係諗收入唔諗支出
巴士公司不知幾想出少一半車做機場線

用少一半車同人但只減兩成車費都係巴士公司有着數
類似B3系,隨時半個鐘行完一單
就算減到10-12蚊都仲好賺過而家