hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 41綫係九巴冇心做定係本身需求唔大呢? ...
開啟左側

[問題] 41綫係九巴冇心做定係本身需求唔大呢?

10598C 發表於 2020-1-15 10:30 來自手機 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2020-1-15 09:35
無論行油麻地或者跟 RPP 經旺角都好
我完全唔睇好 241X 全日

其實41點搞都頹,又好難CUT 41做大242X,始終難CUT走紅土何文田來往青衣直車

咁241X全日行大角咀比起而家快咗,唔使塞入旺角黑洞,又做到大角咀至何文田直車,咪輸少當贏囉
GU9338 發表於 2020-1-15 10:48 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2020-1-15 10:25
忽然諗到 RPP 中的 241X 一個賣點,就係旺角特快來往長安,長安現在來往旺角搭 41A 不夠快
...

的士行法但係半個鐘班咪即係 63X 翻版
仲未計 63X 有得掠水但 241X 無掠過

何況講特快嘅話尖沙咀點都優先過旺角
241X 本身就唔應該同 41A 扯上任何關係
請用文明來說服我。
GU9338 發表於 2020-1-15 11:16 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-1-15 10:30
其實41點搞都頹,又好難CUT 41做大242X,始終難CUT走紅土何文田來往青衣直車

咁241X全日行大角咀比起而 ...

咁 242X 本身就應該自己同 42A 43C 夾車
雖然都知道短期內無乜機會成事

唔好話入大角咀
甚至上幾版有啲咩上南昌街上九龍塘講到天花龍鳳
青衣有直車去到實拍手架
但深長荔 ? 何文田 ? 紅土 ? 會唔會跟住拍手 ?

我個人好反對 241X 全日就係因為呢件事唔一定輸少當贏
青衣 - 大角咀繼續執東涌線同 41A雞
大角咀 - 何文田又同 18 累鬥累

成個何文田交通問題根本無解決過
而如果青衣 - 何文田要搭快車 , 一早就拍咗長安/愛民兩蚊機落地底
241X 以咁嘅定線同班次拍馬都唔夠鬥
請用文明來說服我。
Snoopy@FB8617 發表於 2020-1-15 11:31 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2020-1-15 10:30

咁241X全日行大角咀比起而 ...

紅土何文田來往青衣直車
其實係唔係真係必需品...?

就當畀241X全日

班次疏又唔係真係快
紅土亦落唔到
難聽D講成件事錯到傻

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
kingprowm 發表於 2020-1-15 12:20 | 顯示全部樓層
青衣去紅土直接車,如果想取消,反對聲音一定很大,不如認真研究點改善青衣和何文田之間的走線才是最有建設性
天空之神 發表於 2020-1-15 12:39 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2020-1-15 12:20
青衣去紅土直接車,如果想取消,反對聲音一定很大,不如認真研究點改善青衣和何文田之間的走線才是最有建設 ...

其實偽青衣紅土直車係可以考慮
我改行西九龍公路直插西九龍站,廣東道入紅磡繞道

一併解決埋青衣南無全日直車去尖沙咀問題
但紅土定何文田,以上定線就好難解決

.
Snowbb 發表於 2020-1-15 13:53 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2020-1-15 04:52
就算唔睇價錢,留45點都有用過46
睇下46變到d咩野出黎仲好

61X 行法深入唔到紅土,何文田果邊亦要處理;黃大仙就頂多執下 38 上路客,青衣應該大部份轉投 X42C
Ricky403 發表於 2020-1-15 13:54 來自手機 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2020-1-15 09:23
荃灣想要紅磡線就自己搵資源做,41 和 45 是青衣和荔景的資源

青衣荔景去紅土OU好大需求?
41/45紅磡土瓜灣何文田無份?
畀你青衣攞番41嗰3-4架車已經仁至義盡啦

其他站友提議啲41/45合併方案,青衣攞得兩架車咋
瞓醒未
樂仔〞 發表於 2020-1-15 13:55 | 顯示全部樓層
何文田主要出入口得常盛街、培正道、公主道同佛光街

培正道落到窩打老道,唔係向旺角就向油麻地行
兩邊都係同 41A 搶客,無意義

常盛街好似 cover 到最多學校區
但變咗兜返轉頭唔知做乜

公主道一係向九龍塘行,一係向紅隧行
向北行就沿路都無客
向南行就陪塞

佛光街就落返紅磡土瓜灣現有走線
已經係最理想出入何文田嘅其中一個出入口

其實咁樣睇,41 本身兜何文田就已經令走線局限性好大
唔係唔想改善,係唔知點改善先叫做對兩邊原有乘客係一個最好嘅方案
Ricky403 發表於 2020-1-15 14:01 來自手機 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2020-1-15 12:20
青衣去紅土直接車,如果想取消,反對聲音一定很大,不如認真研究點改善青衣和何文田之間的走線才是最有建設 ...

無法改善
點改都係同41A/42A/44打
九龍塘名校豪宅區來往青衣小島篤定無客
城大?城大保鐵實在太方便,巴士唔會靠佢食到糊,去一次就知

畀返41入面青衣嗰3-4架,算對青衣好好啦

瞓醒未

唔好妄想241X會好多客
呢條線擺明係九巴用黎攞走41嗰8架車嘅技倆,同6抽車開6X一模一樣
到時屯馬線通車,41改完241X都無客陰乾,青衣何文田紅土都變哂輸家