hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴係咪同黃大仙有仇?
開啟左側

九巴係咪同黃大仙有仇?

GZ4031 發表於 2020-1-18 02:28 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2020-1-18 01:44
鬥慘真係中葵尤其新區先有資格同黃大仙鬥

呢幾年做過41A/934/936呢啲顯著既重組/提升服務

青其實算係咁
43C係陰但都比緊全城最低價, 6個8特快出旺角... 我地山下41A 44都冇咁抵, 人地230X 234P都收緊9蚊左右價位... 雖說係出到尖咀
41A山下都算最強, 係疏車不過出旺角時間上太好, 快到人地以為青衣係九龍...
42A又開得幾密, 蝕唔蝕唔敢講, 但已經比起荃葵所有線都密...
係44呢輪pk d, 不過都總算6個4特快出長荔深... 已經賣大包

以事論事, 青衣都係衰68A 68E 279X唔兜青中青南, 42C 49X遊緊河, 但基本既接駁M線同旺區線已經中上, 爛極既43B 243M 都有兩飛, 山下仲有41M 同半條49X 4飛, 長安有埋42M

你睇下慈記? 出旺角尖咀真係可以慢過青衣出發, 講緊係0805班3X可以同0830長安班41A響老尖相遇, 3C更加唔好提, 5C 一樣, 一個鐘係基本
慈記既M線? 得一條密密既3D做M線角色, 3M最多都係41M級數, 205M唔好計, 呢d先叫真正慘

荃葵呢? 其實都係慈記翻版, 只係發展成熟少少, 不過都係車少又唔抵搭
30X 33A一架慢而貴一架更慢而價錢先叫正常
34 直頭係當人殘廢, 一條區內接駁行足一粒鐘, 少有地區內係轉車快過直車, 我麗城出發應該會考慮下302小巴去沙咀/96B密密去大河道再行去轉98 van仔
35A 好少少不過成日拉疏
32 36B兩條垃圾唔想再講

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
chrisyy4563 + 1 + 1 英雄所見略同

查看全部評分

Kj2052 發表於 2020-1-18 12:49 來自手機 | 顯示全部樓層
基本上九公司在你的準則下對非屯廠區都有仇
上年3月到而家真係減班的有起碼20條,黃大仙比例是高,但其他區都是差不多
T277 發表於 2020-1-18 13:02 | 顯示全部樓層
來緊過年, 0066無搞半價, 等睇斷纜把啦
往年巴士勉強應付到需求,係因為有人去0066
Quanta 發表於 2020-1-18 13:05 來自手機 | 顯示全部樓層

T277 發表於 2020-1-18 13:02
來緊過年, 0066無搞半價, 等睇斷纜把啦
往年巴士勉強應付到需求,係因為有人去0066 ...

仲要多咗人罷鐵
唯一好在初四都係紅假,會分散些少
tunghang 發表於 2020-1-18 13:29 來自手機 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2020-1-18 02:28
青其實算係咁
43C係陰但都比緊全城最低價, 6個8特快出旺角... 我地山下41A 44都冇咁抵, 人地230X 234P都 ...

荃葵N條對外線,同慈雲山差得遠
053h4 發表於 2020-1-18 14:01 來自手機 | 顯示全部樓層
Snowbb 發表於 2020-1-18 14:11 | 顯示全部樓層

tunghang 發表於 2020-1-18 13:29
荃葵N條對外線,同慈雲山差得遠

荃葵大咁多加上工商住宅兼備,對外線多係正常

慈雲山問題係出深長荔同油尖旺做得差,反而去觀塘條 3D 又做得咁好;同埋富山冇車去黃大仙/深長荔
tunghang 發表於 2020-1-18 14:27 來自手機 | 顯示全部樓層
Snowbb 發表於 2020-1-18 14:11
荃葵大咁多加上工商住宅兼備,對外線多係正常

慈雲山問題係出深長荔同油尖旺做得差,反而去觀塘條 3D 又 ...

用成個荃葵同慈雲山比根本唔恰當
Ricky403 發表於 2020-1-18 14:33 來自手機 | 顯示全部樓層
Anthony99 發表於 2020-1-18 00:09
慘得過荃葵青,
1. 33A九記唔想做, 送客俾紅小
2. 34 葵盛路線兜足23年, 九記/運吉從冇計劃改善

1. 某AP站友完全解釋咗原因,就係區議員唔做野,加上條線收得平要每班車雙向坐半滿以上先夠維皮
好多巴迷唔捨得呢條線,都同意加價延長,或者237A全日,但深水埗客肯唔肯畀你加/有冇咁多車呢?
2. 不如你提出一條可以兜勻葵盛西邨高盛臺葵康苑葵涌邨又順路過而家咁行嘅走線,相信出到貨大家都會開心
3. 同2類似,都係嗰句你出到貨大家開心
4, 5.
九巴有無透過加36、39M、43X轉乘黎幫934谷客?
40P全日就唔使急,只要荃灣區唯一建制石圍角文裕明出到聲,幾乎一定搞得成
Ricky403 發表於 2020-1-18 14:47 來自手機 | 顯示全部樓層

GZ4031 發表於 2020-1-18 02:28
青其實算係咁
43C係陰但都比緊全城最低價, 6個8特快出旺角... 我地山下41A 44都冇咁抵, 人地230X 234P都 ...

荃葵青要搞重組最大問題係廢線都有獨市位
呢班雞碎咁多嘅獨市客嘈,區議員又要entertain佢地反對改動,或者持保留意見
加車拆線?Sorry,除非主動提議全區線減班,否則說服唔到人點解要出錢落你嗰區

重組最佳時機已過
而家咁多新發展區,安達泰石礦場啟德紫田洪水橋元朗荃灣西古洞粉嶺北泥涌深水埗填海區,邊度仲有車喺舊區拓展版圖呀
唔減你車已經要還神
痴餐?問下嗰區肯唔肯分餅畀你先啦