hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士車務及車廂設備討論 (B0) 屯門廠1月新加兼外廠字軌
開啟左側

屯門廠1月新加兼外廠字軌

KE7066 發表於 2020-2-2 20:11 | 顯示全部樓層

toyl 發表於 2020-2-2 16:56
睇落似想將巿區線朝早只行1單到1轉既字軌斬個上段出嚟,留返變下段比半職R人做,同時減少大西北線朝早無 ...

諗多咗,朝早咁多班入面除咗 258D-S70 0654 班 258D 係正班之外其他全部加班黎
FD_8592 發表於 2020-2-2 21:29 | 顯示全部樓層
toyl 發表於 2020-2-2 16:53
仲洗講?40A去葵興都試過,平時0745開,0825已經過美孚,某日係0828先至經過彩虹邨……
真係幾擔心215X, ...

215X CUT 左2 個正字軌...都唔知係唔係專登咁安排...
3ASV174 發表於 2020-2-3 02:42 | 顯示全部樓層
FD_8592 發表於 2020-2-2 16:13
又係未安排全部操線,就先叫人入紙上牌
不過聞說
1.呢堆字軌全部都安排比要負責係廠排車既司機上牌先

第 2 點其實好奇怪,車連字軌一齊踢去俾兜,咁一來一回兜廠同無借過車有乜分別(純粹借去做一出一入)?
借 80 架相當於問 K 廠借接近 10% 車走,唔連字軌送走,邊間廠都應付唔到卦?
如要討論,請先自貼差餉單一次
 樓主| WCNTIH 發表於 2020-2-4 02:44 | 顯示全部樓層

上面版友都有提及11X係比咗89D-80 做
其實呢條軌係做89C多過89D嘅
但條軌係寫返九龍灣牌頭,唔算跨廠,咁就不詳述啦,大概係要做幾班11X繁時字軌班次。
反而仲見到有個幾得意嘅H字軌
89D-H70
沙廠攞車私烏鐵 89D, 0613e
私上秀 11X, 0722e
私紅磡碼頭 85X, 0835e
私沙廠收工

但據經驗,呢類H70字軌都係開頭有幾件巴膠車長益一排,然後就收車直到永遠,阿們。

仲有其他版友提過嘅 47X-75 , 同埋 89X-75
89X-75 就幾得意,屯門派車,但做263嘅時間基本上只係用嚟交更,同頭尾單,除此之外全日89X。
早75人
屯廠攞車私屯西 263 0656e
然後89X兩轉
沙0752 1015
翠0908 1115
私沙廠食飯
飯後私回沙火 263,1407e
夜75人
屯西接車 263,1507e
然後89X兩轉
沙1606e 1828
翠1724 1940
私沙廠食飯
飯後私回沙火 263,2224e
私屯廠收

47X-75 就有趣啲,一日要做4條線
早75人
天廠私天富 269D, 0638e
瀝源私水仔 47A, 0805
然後葵芳站起載 47X返秦石,0905e
跟住一轉47X
秦 1000
葵盛 1116
食飯,然後去瀝源做269D, 1402e, 天富收
夜75人
天富接車, 經屯公城隧私秦石
兩轉47X
秦 1636 1855
葵盛 1746 2006
食飯,然後去瀝源做269D, 2250e
到天富調走276B
天富 0000
彩園 0050
私天廠收

仲有,47X 青衣廠字軌 除咗 一至六 47X-20 要比沙廠人攞去做85B之外,星期六 47X-80 都會加入呢個行列,所以85B有L廠車行會越嚟越常見。

clivetock 發表於 2020-2-4 23:04 | 顯示全部樓層
WCNTIH 發表於 2020-2-4 02:44
上面版友都有提及11X係比咗89D-80 做
其實呢條軌係做89C多過89D嘅
但條軌係寫返九龍灣牌頭,唔算跨廠, ...

咁樣安排似乎係因為掛牌車長住大西北,方便佢哋就近開工?
FD_8592 發表於 2020-2-5 20:26 | 顯示全部樓層
clivetock 發表於 2020-2-4 23:04
咁樣安排似乎係因為掛牌車長住大西北,方便佢哋就近開工?

九巴既車長...如冇特別要求 正常係住邊頭就會派番去附近既屬廠
所以唔存在就司機方便番工既事
FD_8592 發表於 2020-2-5 20:29 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2020-2-3 02:42
第 2 點其實好奇怪,車連字軌一齊踢去俾兜,咁一來一回兜廠同無借過車有乜分別(純粹借去做一出一入)?
...

聽番黎話屯廠之前因為社會運動或交外影響 唔夠車 但人多 所以問車多過人既九灣廠借車....

P.S:夠唔夠人呢個問題 係我做左巴士迷咁耐 年年月月日日都有聽到 一時人多一時人少 無準則

JB5571@3B/103 發表於 2020-2-15 06:39 | 顯示全部樓層
FD_8592 發表於 2020-2-2 21:29
215X CUT 左2 個正字軌...都唔知係唔係專登咁安排...

除左215X,仲有14、224X、603、11X、16、1A cut車
CTF89 發表於 2020-2-15 13:39 來自手機 | 顯示全部樓層
其實1A,16,47X同215X可以將部分字軌比L廠做
ethan71 發表於 2020-2-16 09:21 | 顯示全部樓層

其實U廠可以收左其他廠D聯營字軌自己做晒,多返出黎嘅人咪俾返K,S,L廠自己處理又得唔得?