hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴計劃41和241X合併
開啟左側

[路線計劃/RPP] 九巴計劃41和241X合併

lsc04d11 發表於 2020-2-4 21:47 來自手機 | 顯示全部樓層

咁改咪放棄左241x大客源富榮花園? (我都係聽呢度板友講先”覺得”富榮多客上) 送客俾A20?
1314 發表於 2020-2-4 22:29 | 顯示全部樓層

41, 241X合併減2部車
留名爭取呢2部車加落45,
所有區議員先一致支持
leungky0528 發表於 2020-2-4 22:32 來自手機 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2020-2-4 21:46
自私角度而言我又唔介意追下ETA, 多個選擇對青衣中係好事咁對愛民黎講真係慘既, 無啦啦又冇多條41, 241X ...

但你唔要嘅
41按九巴習慣應該會縮到45至60都夠膽死
1314 發表於 2020-2-4 22:38 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2020-2-4 20:52
唔縮短去愛民咪一早做左,但長沙灣又得返45,仲要30分一班

而家41 45 合併班次就開15分一班
如果得返45,唔想30分一班車去長沙灣道的話,
就要博佢加返果兩架係41 CUT出黎的車落45
愛民得30分一班車去長沙灣道有機會唔夠載
williamau 發表於 2020-2-4 22:45 | 顯示全部樓層
而家41A死都唔肯加密, 多條41分擔下旺角客都係好事
又有機會吸多D想快既長安客
leungky0528 發表於 2020-2-4 22:56 來自手機 | 顯示全部樓層
1314 發表於 2020-2-4 22:38
而家41 45 合併班次就開15分一班
如果得返45,唔想30分一班車去長沙灣道的話,
就要博佢加返果兩架係41 CUT ...

合併班次不嬲係假嘅
次次都見到兩條線會被各種原因攪到變隔幾分鐘就嚟,從營運角度睇必定係浪費資源

所以加番一架車俾45,甚至18
應該係九巴預算之內嘅代價
Ricky403 發表於 2020-2-4 23:03 來自手機 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2020-2-4 21:40
除咗長安之外
成條線同 41A 啲站位都相反 , 又唔夠 41A 站位靚
基本上青衣 - 旺角協同效應近乎 0 , 晒氣

都仲有大角咀同朗豪坊返青衣北係同站嘅...
青衣邨近楓樹窩路嗰邊都可以照上241X
不過講真有多一飛咪又係執雞...

仲要而家提議用得6部車搞,估計90分鐘一單,30分鐘一班
他日屯馬線通到土瓜灣,呢條241X留唔留得低非繁服務都成問題
1314 發表於 2020-2-4 23:03 | 顯示全部樓層
leungky0528 發表於 2020-2-4 22:56
合併班次不嬲係假嘅
次次都見到兩條線會被各種原因攪到變隔幾分鐘就嚟,從營運角度睇必定係浪費資源

18收得太平, 加返車既機會比45更微

wln162 發表於 2020-2-4 23:10 | 顯示全部樓層
合併後的241X無助解決路線迂迴,青衣段走線相反,班次稀疏問題,而且長沙灣至愛民,土瓜灣又變相減班,實非理想方案.

不如將41停辦,241X維持早上原有班次,同時增加41A/45班次,並在繁忙時段分拆42A,一經荔枝角道,另一經西廊.45同時改行全段荔枝角道.

41A/42A/44換乘6C/6F/45設優惠,總車費8.4~8.9元.
1314 發表於 2020-2-4 23:18 | 顯示全部樓層

wln162 發表於 2020-2-4 23:10
合併後的241X無助解決路線迂迴,青衣段走線相反,班次稀疏問題,而且長沙灣至愛民,土瓜灣又變相減班,實非理想 ...

不如將44取消,將D資源俾埋41仲好, 人人收多$2
反正44收得太平,好睇唔好食

你要人轉車, 人地實BAN你, 同埋本身果度人次都唔少,
你要人轉車會唔會令其他線負荷大左之餘,行車時間仲長左