hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴計劃41和241X合併
開啟左側

[路線計劃/RPP] 九巴計劃41和241X合併

Snoopy@FB8617 發表於 2020-2-7 16:34 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2020-2-7 16:05
其實會唔會青衣走線改番南橋出會比較好?青衣碼頭楓樹窩路長安青衣西路美景花園南橋
為青衣南提供真特快出 ...

青南有42A/43C自己拆都得...
所以一直都話41分屍好過

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
2076 發表於 2020-2-7 16:41 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2020-2-7 16:34
青南有42A/43C自己拆都得...
所以一直都話41分屍好過

問題係青中青北都想Keep番直達紅土服務,呢個情況下41就飛唔走青中青北
42A/43C拆又要加車,九巴未必想,用41做青南旺角特快,價錢牌又易搞,車又唔太駛加
青中有41A,41價值都唔大,41改長亨->青衣西路->青南,其實都係同41A差唔多速度,但係叫多一飛點都唔太差
抗議962B重組
還我962全日服務
KU1143 發表於 2020-2-7 16:48 | 顯示全部樓層
另外241X青衣方向應該保留美孚站分站,一來可清44客,二來可做快版6C
Snoopy@FB8617 發表於 2020-2-7 17:20 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2020-2-7 16:41
問題係青中青北都想Keep番直達紅土服務,呢個情況下41就飛唔走青中青北
42A/43C拆又要加車,九巴未必想, ...

青南得條30分鐘一班既特快都係冇用
42A車海咁嚟仲要站位仲好
42A/43C自己分拆都應該夠車有突

okay就當要保留直達紅土服務
咁倒不如紅土<>九龍城<直達>青衣
插落旺角其實無咩意思

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
paul2357paul 發表於 2020-2-7 18:43 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2020-2-7 16:05
其實會唔會青衣走線改番南橋出會比較好?青衣碼頭楓樹窩路長安青衣西路美景花園南橋
為青衣南提供真特快出 ...

直頭係啦!
早繁有機會塞多個德士古道交匯處及荃灣路,
傍晚德士古道交匯處很易塞車:
https://www.youtube.com/watch?v=i44iqFGHHuU

嫌41A兜青衣邨內街較慢既咪改唔兜囉,即係楓樹窩路及鄉事會路直接出入。
S3BL100 發表於 2020-2-7 19:44 | 顯示全部樓層
咁鍾意帝化青衣北既話,好簡單,
241X 變成青衣站來往紅磡海逸豪園,經長安(去程入總站)、北橋、西九廊、旺角、油麻地(去程)/ 亞皆老街(回程),佛光街直行,全日 30 分一班,4 部車應該夠做,輸少當贏

44 相應調整班次作配合

唔計 44 調整班次,都可以減到四部車出來做其他野,不過係好可能有需要畀返兩部畀 45 做全日廿分班

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| FBI2 發表於 2020-2-7 20:05 來自手機 | 顯示全部樓層

KU1143 發表於 2020-2-7 16:48
另外241X青衣方向應該保留美孚站分站,一來可清44客,二來可做快版6C

回程行三幹啊
castanopsis 發表於 2020-2-8 09:01 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2020-2-7 12:22
九巴諗縮數
好似FBI2之前講過,如果唔係地區專營權焗擺呢20架車落41/45/46,九巴應該想直接收走哂呢20架 ...

九巴既然無心機做何文田線,就更加應該搵方法重組
而唔係一大堆線一齊開30分鐘一班,資源就用咗喺度,但又做唔到想做既嘢

兼且九龍西出入何文田越做越差,某程度上都係因為中九龍啲幹道經常由旺角/九龍塘倒塞影響行車時間

無人叫九巴18/41/45都一定要塞曬落旺角
最簡單,深水埗>黃竹街天橋>界限街>公主道>何文田 咁行
已經完美避開曬旺角塞車位

望返我個建議
若果條新30(荃景圍荃市<>葵興芳<>長深荔<>何文田)可以咁行
何文田來往長深荔即刻快過E21A唔少
而41/45取消之後,青衣/荔景山客,就算要6C/44/42A轉30,都好大機會會快過宜家

天空之神 發表於 2020-2-8 09:05 | 顯示全部樓層
其實 241X 應該改長安開,經涌美,南橋直插西九龍站同尖咀,兜紅磡繞道落紅磡,忠孝佛光返何文田總站,收費同35X 相若

避免同42A 43C 44 重疊
.
 樓主| FBI2 發表於 2020-2-8 09:29 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2020-2-8 09:01
九巴既然無心機做何文田線,就更加應該搵方法重組
而唔係一大堆線一齊開30分鐘一班,資源就用咗喺度,但 ...

荃灣去何文田需求太細,不值得一條全日線,而且九巴對何文田區是生人勿近,有van仔又有地鐵,根本唔會想俾新資源落去。

不過,需求係有,何文田有新樓,只係開地鐵接駁或九龍市區接駁較化算。