hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2020 - 2021 年度北區巴士路線計劃Summary
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2020 - 2021 年度北區巴士路線計劃Summary

castanopsis 發表於 2020-2-6 22:51 | 顯示全部樓層

jocosben 發表於 2020-2-6 19:40
今年所有rpp入面未訂營辦商既新線都轉哂用「安排開辦」,不過之前268M, 33都無招標,今後改由運輸署直接 ...

講真,以皇后山基本盤
單靠皇后山養起全日線真係好有難度
咁樣招標,唔見得對未來個網絡既完整性有好大幫助

特別係條西九同觀塘線
皇后山其實大有空間同聯和墟/上水北/上水市夾一條全日270D
本身277X/277E亦有條件二拆三,皇后山夾聯和墟祥華做塘坑直出
家陣各自招標,甚有攬炒感覺

更加唔理解點解條東九線會無啦啦入咗啟德
啟德未來堆商廈根本唔喺個頭
人後啟德又唔見得有需求入皇后山
古古怪怪唔知想點

反而按發展規模
十四鄉、洪水橋、元朗南,就真係有條件自己創造一個新體系
呢三區就真係有條件招標

0q9w8e 發表於 2020-2-7 00:12 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2020-2-6 22:51
講真,以皇后山基本盤
咁樣招標,唔見得對未來個網絡既完整性有好大幫 ...

條A43P根本應該拉入去
279A都應該拉入去轉全日/縮279X做兩繁
皇后山就有全日線去青沙同大欖
啲招標似要特登搞鳩九記咁
htpxcw 發表於 2020-2-7 21:29 | 顯示全部樓層
276A/B仲有得加車
0q9w8e 發表於 2020-2-7 21:48 來自手機 | 顯示全部樓層

htpxcw 發表於 2020-2-7 21:29
276A/B仲有得加車

咁天水圍係有新增人口既
又有錢賺
384047x 發表於 2020-2-8 14:04 來自手機 | 顯示全部樓層
我反而想知78a同 x78k個 no咩料?仲 k字尾咩年代?一係78a都 k字尾,用埋72k呢個 no.
YY487 發表於 2020-2-8 14:46 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
chamberlain 發表於 2020-2-8 14:59 | 顯示全部樓層

成個RPP都不知所謂
皇后山準備入伙,其實可以開始將區外線用火車軌做界線南北分家
分左家,上水北粉嶺北唔洗被迫保鐵/轉車
270C,270D,277A,278A,279A,A43P全部都可以拉入去皇后山
當初開呢d線唔係為左皇后山而開咩
啟德南昌線玩逆向走線,就算玩逆向都唔洗拉到個總站咁遠
啟德縮到九龍灣,南昌縮到長沙灣已經夠
78A去粉火但唔入粉火簡直係神作
70K可以分拆又唔郁
qunow 發表於 2020-2-15 04:16 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2020-2-6 22:51
講真,以皇后山基本盤

啟德嗰條線應該係想沿現時尚未啟用的協調道路段進一步延長過去?
南韓金仔 發表於 2020-2-15 04:45 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2020-2-25 05:08 | 顯示全部樓層

講真,以皇后山基本盤

三條皇后山綫封死晒粉嶺北發展
去啟德簡直不知所謂,啟德嘅落地底去大圍轉東鐵仲快過你慢慢兜觀塘啦,要做觀塘嘅點解唔放觀碼?甚至去盡D經茶果嶺去油塘,都好過咁夾硬屈返轉頭
去南昌又係,經完南昌去旺角再兜一圈返南昌,不如cut咗條202放蘇屋算啦
兩條過海綫放晒香港站又唔知做乜,一條放金鐘好過啦,反正都係得一班,駛乜又要兜入香港站
另外條78A其實入一入聯和墟會好D,方便居民去聯和墟街市買餸
http://jpoon9394.blogspot.com/