hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 鑽石山站轉線站開齋,80系等相關巴士線客量有否明顯下跌 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 鑽石山站轉線站開齋,80系等相關巴士線客量有否明顯下跌

RyanPun 發表於 2020-2-14 09:55 | 顯示全部樓層

AVW28 發表於 2020-2-14 09:13
仲有84M和87B呢?
82X有影響既話,無理由無84M?
兩線客源雖有不同(廣源與威爾斯、新蒲崗與龍翔道/樂富) ...

沙田同海皮東九線一定首當其衝,搭馬鐵由河東出發去鑽石山嘅時間一定比由馬鞍山出發嘅為短、海皮更加唔駛講。
85M就難講啲,始終仲有錦英山同耀安邨離馬鐵站較遠,但85M唔減班就冇可能,可能由日間10-15變做15/20都唔奇。

至於89D/89P應該會保得住早晚繁啲個位數字班次,我覺得就算最悲觀嘅情況嘅都好,都好難想像89D日間疏過15/1。始終呢一段時間部分公司都home office緊,大中小學又停緊課,好難依家就一口咬定89D一定會大幅度跌客。要數嘅話,我覺得烏溪沙會少咗客等嘅機會大過市中心唔少,要兜上錦英又落返市中心,兜到落耀安馬鐵都差唔多到大圍。

最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
JX9097 發表於 2020-2-14 10:33 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2020-2-14 09:55
沙田同海皮東九線一定首當其衝,搭馬鐵由河東出發去鑽石山嘅時間一定比由馬鞍山出發嘅為短、海皮更加唔駛 ...

89D可唔可以考慮拉入去泥涌
耀安後直達大老山?

參考: https://goo.gl/maps/2PhqY4PMob4bznKN9
           https://goo.gl/maps/6Dgco4S8exxaecyF8
kei_hk 發表於 2020-2-14 10:41 | 顯示全部樓層

我會話 : 今日只係第一天﹐邊有咁快睇到整體乘客的乘車習慣改變。

再加埋其他因素﹐而家的乘客量完全係唔正常﹐更難反映乘客乘車習慣的改變。

第一周﹐甚至第一個月﹐只係乘客的摸索期﹐探索新舊的方法﹐那一種會較好。
當中包括時間及金錢的不同﹐所出相應的取捨。

但係受疫情因素﹐這個摸索期可能會拉長﹐才可反映真正的改變。

評分

參與人數 1HugeC +2 收起 理由
kennethtsoi0715 + 2 英雄所見略同

查看全部評分

KW2523 發表於 2020-2-14 10:47 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2020-2-14 10:33
耀安後直達大老山?

問題係89C經石門一城同非繁開20,89D開8-10,89C唔加最少7架車以上同全日飛石門,亞公角唔會接受,呢七八架車同石門都好難做到補償
noname617 發表於 2020-2-14 10:57 來自手機 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2020-2-14 08:49
80,80P,82P,82X,85M,88K,89C,89D,89P,89X,281M,286M影響將會不低

無計,朝早大老山已經overload,政府收返無意向想解決,純領返個經營權
RyanPun 發表於 2020-2-14 10:59 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2020-2-14 10:33
耀安後直達大老山?

乜都唔拆直接拉89D入泥涌,只會加快搞死89D。烏溪沙一路都嘈緊點解要咁兜路先到大老山,想要條繞道特快好耐。

89D問題在於唔係唔夠客,而係太多客、但客量分怖根本就唔平均,加上大老山塞車都趕走咗一堆客。要救89D嘅,最低限度要拉埋X89D全日,89D拆返走烏溪沙錦英,下下蛇字型咁走法,頭站客又嫌兜路,尾站客又嫌迫,倒頭來客量只會雙失。

至於89C大家諗都唔駛諗,用一條等比人閹嘅海皮線換89D提早上公路,我諗冇區議員會彩你。

最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
kwn1029 發表於 2020-2-14 11:02 | 顯示全部樓層

今朝8點幾見頌安都有20幾人等 286M,當時好似開20分鐘一班,去搭 89P 部車去到耀安已經要企人
請時刻保持感恩及包容的心
kwn1029 發表於 2020-2-14 11:05 | 顯示全部樓層
我反而覺得屯馬線一期對 286M 影響唔會太大
286M 唯一差過屯馬既係班次,馬鞍山去到鑽石山時間佢同屯馬差唔多
而且 286M 平過屯馬4蚊 (屯馬線 馬鞍山/恆安站 - 鑽石山 八達通收費11.5)
請時刻保持感恩及包容的心
leo_ku 發表於 2020-2-14 11:11 來自手機 | 顯示全部樓層
talktogether 發表於 2020-2-14 11:12 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2020-2-14 08:49
80,80P,82P,82X,85M,88K,89C,89D,89P,89X,281M,286M影響將會不低

是不高吧,與巴士相比,港鐵收費較貴