hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 【更新】馬鐵延長段通車沙田區路線重組 ...
開啟左側

【更新】馬鐵延長段通車沙田區路線重組

S3bl430 發表於 2020-2-17 12:34 | 顯示全部樓層

80/89B 的建議, 一方面廢左89B的武功(港鐵無得輸),
另外,非繁忙時段似終還是觀塘道比較多客,
加上89B本身要繞經新蒲崗,車程慢了還要和港鐵迎頭對抗, 以及深入非繁無乜客的東九龍工業區
相信你的改動將會把顯徑拱手相讓給港鐵,而且會趕走部份隆亨客

我自己也有想過將89B繞經顯徑,但顯徑至沙田圍要20分鐘時間, 加上繞經九龍灣工業區,新蒲崗,以及平日日間偉業街塞車情況,估計相對80P行車時間至少多30分鐘,可能都要多用4架車.

80 非繁由顯徑到觀塘碼頭都係30分鐘多小小,估計5架車足夠維持20分鐘一班.
其實唔爭在用多果1-2架車維持89B新翠直出啦. 我相信對顯徑抑或89B沿線來說都是雙贏

至於繁忙時段,我同意主力發展商貿區客

============================

我自己也想過相關重組方案, 就我的方案來說, 下繁80P+80A會比你的89B用多一些車,非繁就對正觀塘道的需求
如果要拆衷方案,觀塘可考慮234D走線(九龍灣工業區+觀塘道)

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1161723-1-1.html
錯字連篇
tonychow 發表於 2020-2-17 14:23 | 顯示全部樓層
39B 對荃景圍而言根本變廢線,仲要落唔到沙市,即日來回即係叫人唔好搭 30 同小巴,荃景圍唔會收貨。
82K 唔明點解要縮短,縮短咗美林去唔到威爾斯。改埋 80K 即係連拉 80K 入去做接駁都唔得,加上你仲要唔 cut 85B,無必要用 82K 補位。
亦唔見得 89B 入九商有着數,啟德轉 22 22M 聯合班次下,顯徑一樣唔會死等巴士。
286M 本身經馬鞍西,沿線住宅唔特別近恆安 / 大水坑站,唔明點解堅持要 cut 班次而唔係做好大老山兩邊接駁,馬鞍西同拉去其他地方(例如慈雲山)。
YY487 發表於 2020-2-17 14:29 來自手機 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2020-2-17 14:44 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2020-2-17 14:29
如果寧泰路有條不經石門嘅89C直達東九龍,286M仲有咩價值?

少咗一條 (平) 線上大老山,會唔會係問題呢?喺拆多條 88C 嘅前提下,要諗諗有無咁多車可以開到原先 89C + 286M 嘅班次。依家 286M 又單邊唔經富安又唔經欣安圈,九龍走線亦有擴展空間,富安等 85M 亦要行出去搭,會唔會飛 85M 救返條 286M 會好少少呢?

另外寧泰路來往馬市都少咗條線。

樓主| 流星☆雨 發表於 2020-2-17 15:54 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2020-2-17 14:23
39B 對荃景圍而言根本變廢線,仲要落唔到沙市,即日來回即係叫人唔好搭 30 同小巴,荃景圍唔會收貨。
82K  ...

39B仍然行39A原先經既地區,去荃西又快左,唔見得荃景圍一定唔收貨

80K行美輝街,方便六美往來源禾、威院,原先80K做既野主要由新88K承接返
六美多左80K,又有286X/39B往來顯田/新田圍,交返82K俾顯徑去新田圍、威院合情合理
而85B係唔上新田圍,就算上埋,呢條線都係拎去陰乾好過,有82K+87B+39B其實好夠
換985加時對大圍整體更有利,新田圍都有39B落袋

89B入顯徑、九商,如果有一程車,未必冇得做,22(M)唔係咁多人識,又要行埋啟麗

至於286M,仲留30分鐘一班已經好留手
就算做慈雲山,都唔會係直接改條連石門都唔到既286M
轉乘優惠問題可以再跟組合計數睇點處理

寧泰路-馬市 我同意馬鞍山區內服務係做得唔足,有改善空間
但有810同馬鐵仲有幾多人真係會搭巴士?

趕客路上 理_得你
南韓金仔 發表於 2020-2-17 16:16 | 顯示全部樓層
HM3044 發表於 2020-2-17 20:18 | 顯示全部樓層

建議88K 46X返顯徑不入大圍站
0q9w8e 發表於 2020-2-17 21:20 來自手機 | 顯示全部樓層
搭單: 682B北行  新增富豪花園,麗豪酒店,田園閣分站 取消沙田圍新村分站
bennyho1004 發表於 2020-2-17 23:48 來自手機 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2020-2-17 14:29
如果寧泰路有條不經石門嘅89C直達東九龍,286M仲有咩價值?

286m係俾人77區去大老山/鑽石山駁腳,但今時今日如果89c變特快根本已經無需要再存在。兩無拉去黃大仙俾85m飛富安都仲可以考慮下
Snoopy@FB8617 發表於 2020-2-18 11:28 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2020-2-17 14:44
少咗一條 (平) 線上大老山,會唔會係問題呢?喺拆多條 88C 嘅前提下,要諗諗有無咁多車可以開到原先 89C  ...

少咗一條 (平) 線上大老山->轉乘差價好易搞
要諗諗有無咁多車可以開到原先 89C + 286M 嘅班次->原本都已經客量差,仲諗住屯馬線開埋要做返相加班次呀?
會唔會飛 85M 救返條 286M 會好少少呢?->點解堅持要救286M?
寧泰路來往馬市都少咗條線->咁89C改做馬市做總站可以解決

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過