hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 為何馬鐵延長只揀鑽石山站為轉乘站但黃大仙一帶卻忽略? ...
開啟左側

為何馬鐵延長只揀鑽石山站為轉乘站但黃大仙一帶卻忽略?

樓主| paul2357paul 發表於 2020-2-19 17:51 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2020-2-19 16:58
其實馬鐵點改駁去鑽石山同東鐵
都快唔過大老山隧道巴士
呢個係非戰之罪

黎緊觀塘山下變哂凱匯幾期之後來往觀塘通勤既客流反而大跌?唔會掛?CBD2只係發夢?十幾二十年後觀塘山下只係變左豪宅區為主?

否則近代改plan沙田區來往觀塘區直達鐵路線有乜大問題?
至於車廠問題,例如在鑽石山/啟德/油塘之類攝位起車廠真係完全做唔到?

matthew1009 發表於 2020-2-19 19:59 | 顯示全部樓層
mckhgc 發表於 2020-2-18 12:21
其實馬鐵延長,順路應該做青沙鐵路版:顯徑後繼續向西南,以長沙灣或/及南昌為轉乘站。長遠可考慮再轉向西 ...

關於青沙鐵路版1993年《鐵路發展研究》入面係有咁樣建議
螢幕擷取畫面 (76).png
《鐵路發展策略2000》之檢討及修訂個陣ban咗
螢幕擷取畫面 (77).png

個人淺見,如有未周之處,還望賜正。
Ricky403 發表於 2020-2-19 21:43 來自手機 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2020-2-19 16:58
其實馬鐵點改駁去鑽石山同東鐵
都快唔過大老山隧道巴士
呢個係非戰之罪

郁到九展嗰頭嘅話,應該都要等T2起好先起得..
搞得黎都2047..
ryandroid 發表於 2020-2-19 21:54 來自手機 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2020-2-19 17:51
黎緊觀塘山下變哂凱匯幾期之後來往觀塘通勤既客流反而大跌?唔會掛?CBD2只係發夢?十幾二十年後觀塘 ...

其實我唔知你講近代即係幾時。。。
我只係講當年冇人有水晶球知道今日個發展同當初概念出有幾大變化

起沙田去觀塘鐵路不是問題
不過也要諗點樣令河東河西都受惠於馬鐵出東九鐵路
車廠當然可以喺啟德/油塘嘅
不過十幾年前油塘、啟德就唔填得海
啟德市中心有地但整一個九龍灣式車廠似乎會阻礙出行

同埋我想講其實唔止新東有去觀塘嘅需求
新西都有嘅
所以啟德/宋皇臺轉九龍東西綫去九龍灣、觀塘商貿區才會比較善用鐵路資源
真正疏導觀塘綫往東九商貿區嘅客流
ryandroid 發表於 2020-2-19 21:58 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2020-2-19 21:43
郁到九展嗰頭嘅話,應該都要等T2起好先起得..
搞得黎都2047..

沙中綫同灣仔繞道都係一齊起
協調好工程就可以了
不過政府永遠慢唔止半拍
 樓主| paul2357paul 發表於 2020-2-19 22:31 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2020-2-19 21:54
其實我唔知你講近代即係幾時。。。
我只係講當年冇人有水晶球知道今日個發展同當初概念出有幾大變化

我夠知新界西最好都需要鐵路來往九龍東,
但到頭來整到D乜出黎?世界笑話既繞經西南九龍既東南西線只係直達黃大仙區。
觀塘區仲弊,只得山下一條觀塘線直通。

至於馬鞍山線既東鐵線轉車站,
我之前已經講左,北移至火炭一帶都得啫,
洗鬼南移到至沙田頭一帶?其實咁樣仲爽,東鐵南下在現時馬場站個位就有得轉捷徑貼住沙田路去埋第一城然後直衝落北九龍(沙田坳隧道),而大圍一帶搭東鐵亦冇咁迫。

至於馬鞍山線既車廠就最好拆細至幾處學港島電車咁樣。

ryandroid 發表於 2020-2-19 23:05 來自手機 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2020-2-19 22:31
我夠知新界西最好都需要鐵路來往九龍東,
但到頭來整到D乜出黎?世界笑話既繞經西南九龍既東南西線只係直 ...

如果香港學深圳識一早規畫定四五期嘅鐵路網絡
咪理順到沙田點樣可以以第一城出九龍東之餘
顯徑至沙田圍、上水至大圍同馬鞍山可以三個方向都可以經第一城出九龍東囉
問題係政府一直都係起完依家啲鐵路工程先再研究新工程
往往好短視咁一條鐵路要覆蓋最大嘅範圍
所以馬鐵要直通大圍才出東九
西鐵冇得直達天水圍市中心
沙中綫冇咗馬頭角站直達體育園、都會公園同跑道區
而唔會諗九龍東西綫可以做九龍城、宋皇臺嘅客
唔會諗屯門區應該有另一條直達市區嘅鐵路
自然亦冇諗到馬鐵點樣可以有3條路軌由顯徑至沙田圍、上水至大圍同馬鞍山可以三個方向都去到第一城囉

不過如果當日已經規畫咗
馬鐵由烏溪沙經第一城、大圍出西九龍
沙中綫由火炭經第一城出鑽石山東九龍
咁咪得囉

問題係政府同顧問一直以嚟都唔係咁嘅思維嘛
馬鞍山有鐵路需求
啟德有鐵路需求
紅磡有過海鐵路需求
所以三樣嘢就夾埋一齊
政府要河東出九龍東鐵路方案入面揀啟德定觀塘
一定係揀啟德
因為當年啟德講緊係有二三十萬新增住宅人口及大量商業區
唔似得依家啟德規畫又少人住又冇乜商業地
咁依家睇觀塘自然可以同啟德一較高下
但當年睇唔係咁㗎嘛
甚至乎啟德填得成海嘅話
裕民坊都可能遲多十年先重建

不過依家都可以叫政府諗下一條觀塘直達沙田區嘅鐵路嘅
不過以政府思維
顯徑至鑽石山N 年都唔會飽和
新界東出九龍西反而因為東鐵綫大圍至九龍塘樽頸仍然持續時
就真係有需求了

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
paul2357paul + 1 + 10 係時候跳出傳統藍圖框架

查看全部評分

樓主| paul2357paul 發表於 2020-2-20 01:40 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2020-2-19 23:05
如果香港學深圳識一早規畫定四五期嘅鐵路網絡
咪理順到沙田點樣可以以第一城出九龍東之餘
顯徑至沙田圍、 ...

東鐵線馬九線轉車站北移至火炭一帶仲有個大好處就係已經俾到何東樓車廠共用,新線唔使再頭痕另搵位置起總修大廠。
唔夠位泊車先至另外再搵位起側線停車場之類。

同埋咁扮優雅先起完全版沙田區內線串埋沙田圍沙田頭為乜?
事實情況唔到大家咁優柔寡斷,
已經急需要起新鐵路盡快出入至少黃大仙區。

發覺前九鐵既規劃有D位都幾論盡,
例如果個所謂第一城站到頭來變左愉翠苑站,令第一城既皇牌形象被稍稍降級?
跟住果條新沙田線到頭來起唔到總修大廠?
Oliver_ME16 發表於 2020-2-20 02:06 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2020-2-20 01:40
東鐵線馬九線轉車站北移至火炭一帶仲有個大好處就係已經俾到何東樓車廠共用,新線唔使再頭痕另搵位置起總 ...

何東樓仲有位?
我...
 樓主| paul2357paul 發表於 2020-2-20 02:19 | 顯示全部樓層

我既意思係共用維修大廠,泊車根本上可選擇另外位置。

咁既車務安排港鐵反而跟得唔錯,
於是例如東鐵線收車已做到多個位置泊車。

惟獨是輕鐵就陰功D,自從上半年戰事頻繁之後取消哂總站泊車安排。