hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 巴士乘客的結構性變化
返回列表 發新帖
開啟左側

[其他] 巴士乘客的結構性變化

paul2357paul 發表於 2020-2-21 19:43 | 顯示全部樓層

TYChow 發表於 2020-2-21 19:07
新界北區甚些路線的確是以接載跨境乘客為主,沒有了跨境乘客,便會引起客量下跌。

例如277X如果太難等, ...

但276系實際上唔係跌咗好多客,冇條減得,包括來往天水圍既276A及276B。
paul2357paul 發表於 2020-2-21 19:47 來自手機 | 顯示全部樓層
RH7685 發表於 2020-2-21 18:59
啱啦 你曾經話巴士減就俾人撘鐵 而家鐵路減班係咪要俾人搭巴士?

係來往某D地區最好巴士鐵路齊齊減,例如中上環金鐘。
但九新城實在太厚面皮唔敢做。
N948 發表於 2020-2-21 19:53 來自手機 | 顯示全部樓層
TYChow 發表於 2020-2-21 19:07
新界北區甚些路線的確是以接載跨境乘客為主,沒有了跨境乘客,便會引起客量下跌。

例如277X如果太難等, ...

北區得架279X較主力做大陸客…其他都係做居民生意為主

978唔使0900後就30分鐘一班…其實少客極都應該keep住20分鐘一班到1200/1300,0900-1200 仲係有唔少人用佢
ctb234 發表於 2020-2-21 19:56 來自手機 | 顯示全部樓層

TYChow 發表於 2020-2-21 19:02
這也是我反對取消「流水線」的原因,例如72同時兼負大埔、沙田、深水埗的乘客,又如86C則要兼負馬鞍山、 ...

我就覺得巴士公司係時候要新思維,區域線配區內線,區域線行幾個大區,再係每區停1~3個站,區內線就係呢啲站接班客去區內唔同位置,但係要定要做到5分鐘內轉到車,好處係資源可以用盡,乘客時間快左,另外巴士公司受制於地區人反對聲音會細左。
miklcct 發表於 2020-2-22 00:00 | 顯示全部樓層
ctb234 發表於 2020-2-21 19:56
我就覺得巴士公司係時候要新思維,區域線配區內線,區域線行幾個大區,再係每區停1~3個站,區內線就係呢 ...

即係好似深圳咁分EMB線。
進智公交
leo_ku 發表於 2020-2-22 00:07 來自手機 | 顯示全部樓層
TYChow 發表於 2020-2-22 03:48 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2020-2-22 00:07
咁不如復辦九巴70囉,流水性夠哂高,反正對你來講一年蝕八百萬都唔係錢。 ...

我會話最應該改的是W3
荃灣電視落廣告,目標觀眾影都無!
Ricky403 發表於 2020-2-22 18:35 來自手機 | 顯示全部樓層
單向有客嘅線可以基本班次30,然後攝兩到四架只做單向,做番15-20
而家北上需求無哂,978對開30-50不如逆向60順向做番15-20
再唔係,臨時調整服務時間唔開中午前/下繁後逆向,一轉由兩單變哂單半都可以

另外零生有個論點唔啱,雖然蛇人人工多過正軌,但蛇人一部車只需安排一個,正軌要安排兩個
而家停哂課又唔多人出夜街,廠入面一大堆閒置,蛇人比例可以調升,將堆正軌變做兩個蛇人,集中喺七十一同五至七開車,收完車再做番之前某中層亂放嘅風 (不過高層應該照緊佢肺啦