hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 行汝州街同長沙灣道,係兩個港鐵站嘅距離 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 行汝州街同長沙灣道,係兩個港鐵站嘅距離

Gary_B 發表於 2020-2-26 02:37 | 顯示全部樓層

哈哈

我都試過 13D 行牛頭角道同 1A 16 爭幾多

MCMoore 發表於 2020-2-26 09:47 | 顯示全部樓層
Gary_B 發表於 2020-2-26 02:37
哈哈

我都試過 13D 行牛頭角道同 1A 16 爭幾多

呢樣又唔同,觀塘道近乎無燈零違泊
FBI2 發表於 2020-2-26 09:53 來自手機 | 顯示全部樓層
長沙灣道太子那邊北行塞起車上來唔係講玩
paul2357paul 發表於 2020-2-26 10:15 | 顯示全部樓層

rusf101001 發表於 2020-2-25 23:28
荔枝角道發神經個下32都只係比36B快5分鐘由基榮小學到荔枝角站
32行直線
36B左轉右轉幾次都唔係慢好多

但矛盾在荔枝角道繼續去與轉出長沙灣道未必做得番同樣客源,
否則例如42青衣方向唔使特登轉出長沙灣道,
而E21A亦都試過改到深水埗地鐵站冇左條線令該處既乘客白等:
https://www.youtube.com/watch?v=vjrU8lS4l5I
dcyw 發表於 2020-2-26 10:29 | 顯示全部樓層
rusf101001 發表於 2020-2-25 23:29
我見前面講入黃竹街既燈位搞慢左
33A一開波就行內街隨時仲快?

近年情況不太清楚,但以前33A與37假如輪流停靠基榮小學站,通常都是繼續輪流停靠石硤尾街站,只是誰先停靠的分別,遠至珍寶年代已是如此。
10598C 發表於 2020-2-26 12:07 來自手機 | 顯示全部樓層
長沙灣道同彌敦道交界有時都好塞
stevechau 發表於 2020-2-26 13:13 | 顯示全部樓層

JC8385 發表於 2020-2-25 22:25
長沙灣道死症其實只係違泊
去欽州街個站等車就會知

關係不大, 如果係死症又點會得一段燈口有違泊?!起碼都好似平行既元洲街咁, 由頭到尾都擺滿兩邊~
長沙灣道最主要既問題係巴士太多客上落, 巴士呢一兩個燈口既距離要停好耐等前面上落客, 同埋自身又要再上落客~

stevechau 發表於 2020-2-26 13:21 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2020-2-25 22:43
其實倒返轉講,我覺得係荔枝角道唔順燈問題,令到比行彌敦道顯著地慢

以往塘尾道後係順燈到黃竹街路口,等 ...

日頭&下繁都應該係行汝洲街最慢~
但LCK道違泊同樣嚴重, 將可以LCK道右轉欽洲街既汝洲街線轉過去都唔大著數~
東京街又長期過唔到燈塞死......到頭來直入工廠區反而時間上係最好~

南行就無辦法, 咁多年黎都係要盞盞停, 無邊盞燈比你駁到燈尾, 加上西廊落黎堆車慣性會塞死橋底燈既時間, 變相南行只係路面有容量但時間性差~
stevechau 發表於 2020-2-26 13:25 | 顯示全部樓層
k58 發表於 2020-2-25 22:46
兩個月前有一晚搭 63X
左轉亞皆老街封路 直行彌敦道轉荔枝角道
唔知係咪夜晚 違泊加成抽燈

唔奇, 其實LCK道能夠真正快果段係欽洲街-美孚果段~
北行巴士前段通常同長沙灣道時間差不多
麗翠未入伙之前, 下繁弼街上2/2A, 同時間同站後面有6/6C同埋112/970/970X/796C堆元洲街&長沙灣道線, 基本上LCK道塞燈塞到咁兼多客落車既情況下, 2/2A次次都可以係東京街塞燈果陣見住長沙灣道線轉入東京街, 塞到上元洲街街口亦好常見到6/6C係面前過燈~
stevechau 發表於 2020-2-26 13:29 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2020-2-25 23:03
黃竹街個度我反而印象唔太大
但汝州街出長沙灣道兩枝燈等足呢度都好晒時間

海壇街揸車入過去, 印象中無LCK道咁多燈GA~
汝洲街係海壇街既嚴重違泊版, 其實汝洲街既問題集中係南昌街-欽洲街呢段, 我搭2X返黎果陣前面幾快呢段仔就還返晒出黎~
而欽洲街轉出長沙灣道果盞燈就無辦法, 幾個方向入面呢個方向一定係最少車, 所以一定係呢個方向要等最耐~
p.s.你住呢頭又揸開車, 你就會發現欽洲街D燈其實已經唔算惡等GA喇......係得果一盞GA咋~