hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 694當年放棄北角至太古是否錯誤
開啟左側

694當年放棄北角至太古是否錯誤

KC6831 發表於 2020-3-3 02:34 來自手機 | 顯示全部樓層

cky 發表於 2020-3-2 20:51
我轉兩次車都快過你架606就即係你條線
彩虹返太古, 俾埋啲巴膠好鐘意用 "轉車送車尾", "轉線行死人" 呢兩 ...

基本上東區坐 606 去觀塘以西,點坐都唔會快得過地鐵,但觀塘上車去太古西灣河,606 嘅車程時間唔係特別衰嘅,不過真係只限呢兩個地方嘅車程時間,柴斜或者觀塘後嘅客,都唔建議坐 606 咖啦。
如果車程唔長,轉兩次車都幾慘情,即係九龍東去港島東慘兩次
dennis28a 發表於 2020-3-3 03:00 | 顯示全部樓層
KC6831 發表於 2020-3-3 02:34
基本上東區坐 606 去觀塘以西,點坐都唔會快得過地鐵,但觀塘上車去太古西灣河,606 嘅車程時間唔係特別 ...

佢拎 606 彩虹去港島東絕對係錯誤例子,就算 671 彩虹去東隧口已經係直線咁行,一樣快唔過港鐵,
分分鐘轉埋車去到鰂魚涌,部 671 先到東隧口,連 671 都無可能做到,更何況唔係直線行 606?

但問題又倒番轉,點解 606 係鰂魚涌、太古去觀塘、牛頭角仲有市場?
除左時間接受到外,搭緊依部車班客有一半都行動不便,唔係送貨就係老人家,
你叫佢地等鰂魚涌部轉車升降機?搭 606 都落埋車上埋樓。

惡意回復是不道德的行為。
KC6831 發表於 2020-3-3 03:23 來自手機 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2020-3-3 03:00
佢拎 606 彩虹去港島東絕對係錯誤例子,就算 671 彩虹去東隧口已經係直線咁行,一樣快唔過港鐵,
分分鐘轉 ...

606 喺中段車程真係唔輸俾鐵,係輸等車耐
671 快唔快其實真係睇觀塘道,而北行特別快,北角上 671 返九龍灣隨時同坐鐵同步到

而鰂魚涌個轉車站真係算數啦,好多時我搭多個站落北角轉將線過海,都未必慢過喺鰂魚涌轉。
有時對返啱門位,隨時會喺鰂魚涌開門見返之前果車上面熟口熟面果啲人????

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
ahken + 1 + 10 北角上 671 返九龍灣隨時同坐鐵同步到.

查看全部評分

dennis28a 發表於 2020-3-3 03:49 | 顯示全部樓層

KC6831 發表於 2020-3-3 03:23
606 喺中段車程真係唔輸俾鐵,係輸等車耐
671 快唔快其實真係睇觀塘道,而北行特別快,北角上 671 返九龍 ...

鰂魚涌同北角一樣,要識計車門、轉車通道位置。
北角唔好處係所有電梯都係晒中間,鰂魚涌最短果兩條轉車通道就中間、車尾。

自從多左個油塘站,匯景、裕民坊班客去到鰂魚涌直頭掉轉左,唔多唔少會影響到鰂魚涌、太古班客既選擇。
仲未計啟田道、模範邨、太古坊班客行餐死先到月台,咁咪搞到 606 同 694 有人搭。

所以我成日都話,想要柴小班客棄鐵,而家 606X 走線已經係柴小人接受程度極限。
大家一直都唔鐘意 694,可惜 6 字頭全日線,東隧口得 694 最快到柴小,咪顯得好似多人搭。
惡意回復是不道德的行為。
andy1010 發表於 2020-3-3 08:08 來自手機 | 顯示全部樓層
0q9w8e 發表於 2020-3-2 20:40
但地鐵非繁都企得好鬆。。。
南區人口連東區一半都冇
但都養得起107+671

74同277本身要東鐵轉觀塘線兩條線都好多人,同埋真係快過鐵好多,而家有屯馬可能快左但係又要轉多次車
cky 發表於 2020-3-3 12:12 來自手機 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2020-3-3 03:00
分分鐘轉 ...

剛剛用 apps 計過,當用最近鰂魚涌站的民新街到裕民坊,巴士豪俾你即係上車唔駛等,車程係 25 分鐘,俾你用最慢的方法由地鐵站入口蟻爬等電梯到下層月台,15分鐘先上到車,11分鐘去到觀塘,再慢爬落路面用 5 分鐘,咪慢過巴士5分鐘咯,之但係你有幾可唔駛等車?

你話睇 apps 先落樓,咁即係間接計埋由睇 apps 到落樓的時間  (白啲就係同樣浪費咗時間),咁樣仲係咪可以講話地鐵未到站時,坐巴士就上到樓?
ahken 發表於 2020-3-3 12:16 | 顯示全部樓層

Tummy 發表於 2020-3-2 15:53
小西灣根本應該三隧都有特快綫轉車去其他區

差西隧啫講真...
截至2023年3月2日, 已有877累積積分
pccpkl 發表於 2020-3-3 12:23 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-3-3 00:51
相信無論如何601都會多人過694
不過694近年有進步就真,有版友話繁時曉頂閘,上次夜晚搭都唔差,坐滿窗口 ...

跟290/A玩法好過跟E車時段掛
港島段分又得
九龍段分都得

港島段可能
張振興/亞公岩直出東隧+
碌到電照街上東隧

九龍段咪
一條直上將隧
一條兜觀塘再上將軍澳

不過613宜家數一數二東隧平價線
都唔知有冇錢賺
694更加....
都唔知點捱到20年咁耐
GA6072 發表於 2020-3-3 12:26 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-3-3 01:26
咁搭巴士又唔一定趕時間先搭嘅。回程為例,一程過694到屋企樓下可能比鰂魚涌站上上落落更具吸引力。雖則 ...

兜觀塘市中心

原線可以keep住叫694X

兜觀塘市中心

少左將軍澳出柴小
但多左觀塘至柴小同寶坑隧道客
99MAN 發表於 2020-3-3 12:26 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2020-3-2 23:28
與其問694放棄北角至太古是否錯誤,不如問點解694係18取消後依然唔入寶林新都城
Between,要做埋太古唔係唔 ...

如果係咁嘅話,606x飛走筲箕灣,606A延長至筲箕灣,跟110行去太古後上東隧又可唔可行?
要求香港巴士服務全面採納新加坡巴士模式