hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 西貢區議員建議98、797經將軍澳南+796S全日+開將北去觀 ...
開啟左側

[其他] 西貢區議員建議98、797經將軍澳南+796S全日+開將北去觀塘巴士

cwsj2003 發表於 2020-3-7 23:59 | 顯示全部樓層

諗諗下其實開將北觀塘新線,不如由98A拆條98出嚟咁用;用類似290/290A聯合班次出觀塘,返總站交替路線﹔10分鐘一班98坑口北行將隧直出,10分鐘一班98A坑口北行山,班山上客廿分鐘一班同而家收車之下等嘅時間差唔多
南韓金仔 發表於 2020-3-8 00:24 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2020-3-8 13:17 | 顯示全部樓層
南韓金仔 發表於 2020-3-8 00:24
唔洗啦98D/98P/297/P轉296A/98好夠快

講嘢用下腦啦金仔坐98D/ 297出轉車站轉296A/ 98
貴又貴過坐小巴(102系, 10M), 慢又慢過人
除咗你之外, 應該唔會有人咁坐

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +9 收起 理由
ViviTse + 1 + 9 精闢見解

查看全部評分

cx838 發表於 2020-3-8 13:25 來自手機 | 顯示全部樓層

其實個問題係,康城人口多過你坑口或將南或調景嶺,都唔明點解咁多人煮唔明個餅點切。如果中九龍幹線和將藍隧道通車,連A29都要第一時間改去康城,經將軍澳橋,將藍,中九龍幹線直去奧運上橋,昂船州大橋去機場,比現時跑山再快15分鐘以上。康城係就業人口社區,坑口調景嶺已經開始多退休人士,

評分

參與人數 1HugeC +2 收起 理由
tofu + 2 精闢見解

查看全部評分

GW5878 發表於 2020-3-8 19:54 | 顯示全部樓層
cx838 發表於 2020-3-8 13:25
其實個問題係,康城人口多過你坑口或將南或調景嶺,都唔明點解咁多人煮唔明個餅點切。如果中九龍幹線和將藍 ...

講人口老化,點都係康翠漢奸區嚴重過坑口同調景嶺啦係咪化?後者仲發展緊,有新樓未入伙
cx838 發表於 2020-3-8 20:18 來自手機 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2020-3-8 19:54
講人口老化,點都係康翠漢奸區嚴重過坑口同調景嶺啦係咪化?後者仲發展緊,有新樓未入伙 ...

所以山上根本唔值得再加資源。調景嶺都係得1-2座新動力樓,即係房協個座。公屋那些就算啦,新樓都唔係搵錢個班住的。坑口就冇新樓囉。現時成個將軍澳係得康城係真係有新增人口多的地方。將南的全部已入伙,但新增人口連綠小都養唔起。

其實都睇住近年坑口對外交通需求減少左,山上那邊更嚴重囉。
li1872903 發表於 2020-3-8 20:45 來自手機 | 顯示全部樓層

cx838 發表於 2020-3-8 13:25
其實個問題係,康城人口多過你坑口或將南或調景嶺,都唔明點解咁多人煮唔明個餅點切。如果中九龍幹線和將藍 ...

A29改行將藍,咁轉車站搭咩去機場呀?
想行將藍自己再開新線去
poondriver 發表於 2020-3-8 20:58 | 顯示全部樓層
li1872903 發表於 2020-3-8 20:45
A29改行將藍,咁轉車站搭咩去機場呀?
想行將藍自己再開新線去

E22A
10598C 發表於 2020-3-8 21:14 來自手機 | 顯示全部樓層
cx838 發表於 2020-3-8 20:18
所以山上根本唔值得再加資源。調景嶺都係得1-2座新動力樓,即係房協個座。公屋那些就算啦,新樓都唔係搵 ...

山上茅湖仔嚟緊起兩棟紀律部隊宿舍又算唔算新增人口?

不過而家山上根本唔係冇資源,而係一直嘈緊要重組但冇人理啫
區議員兼新任交運會主席林伯,又係出名多廢建議,係近年要求98P 798A全日/93 95系重組先叫正路啲

其實近年康翠人口明顯睇到係年輕化咗

而講到將南新小巴線,根本係服務範圍太窄導致冇人搭,114A 114B兩條線服務範圍係步行距離內
真係想多啲人搭,兩線應該合併,做返超出步行範圍嘅乘客,例如方便近Savannah一帶嘅人去調景嶺,藍塘傲一帶嘅人去尚德/將廣等

嚟緊寶林至工業邨小巴線,亦應該考慮繞經尚德邨、Popcorn,一來方便寶林來往尚德/將軍澳市中心,另一方面方便清水灣半島去將軍澳市中心
甚至可以考慮延長上山,甚至去安達臣,取代埋296M

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
流星☆雨 + 1 + 5 山上根本唔係冇資源

查看全部評分

757 發表於 2020-3-8 21:56 | 顯示全部樓層

del