hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 房署錦田南 (近錦上路站) 公營房屋計劃
返回列表 發新帖
開啟左側

房署錦田南 (近錦上路站) 公營房屋計劃

LAK2 發表於 2020-3-15 12:59 來自手機 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2020-3-15 09:09
安達/安泰應與安達臣道有關

寶達都明顯係寶琳路/安達臣道交界

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
hokachung + 5 多謝提醒

查看全部評分

10598C 發表於 2020-3-15 19:34 | 顯示全部樓層
dennisung 發表於 2020-3-14 09:30
有咁多個條邨
一人一條邨名
就SUPER 打和LA

一係一條八錦一條錦八,另一條叫吳屋邨囉
再唔係用路名錦河、錦莆、錦上

巴士的膠 發表於 2020-3-15 20:55 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-3-15 19:34

三條邨一齊叫錦上邨咪算囉,一睇就知喺邊,將來錦田南再起又可以再改個錦中邨、錦下邨咁。

依家起一堆邨名其實仲難分過一條大邨幾十座樓。
Quanta 發表於 2020-3-16 19:16 來自手機 | 顯示全部樓層

巴士的膠 發表於 2020-3-15 20:55
三條邨一齊叫錦上邨咪算囉,一睇就知喺邊,將來錦田南再起又可以再改個錦中邨、錦下邨咁。

依家起一堆邨 ...

天水圍嘅天字地獄...
全部路同邨都天乜天物
路同邨名有重複但又唔係必然,真係人都癲
tkf_2005 發表於 2020-3-17 05:44 | 顯示全部樓層
至少都拎番4A地盤起個運動場仔啊...

咁大規模公私營房屋發展,
連個區域運動場都比唔到人,
淨係比個SPORT CENTER,
仲有唔知有冇室內泳池,
又要人搭程西鐵入番元朗市共享資源?

睇番錦田附近近年來發展再加埋錦上路/八鄉車廠上蓋,
連埋上圖公營發展,
都有至少20萬人,
同東涌差/青衣差無幾,
唔通又等人地成功爭取?

同埋規劃署上面預想O既樓宇分布應該冇考慮限高問題,
純粹將市區用開O既規劃圖搬過黎,
大佬,得17層仲要拆開非標準型起單邊咁冇效益式O既起法,填埋維港都唔夠您發展啦...
至少7成座數係和諧式連附翼去起啦...
eternalflame 發表於 2020-3-18 01:22 | 顯示全部樓層
tkf_2005 發表於 2020-3-17 05:44
至少都拎番4A地盤起個運動場仔啊...

咁大規模公私營房屋發展,

jpoon 發表於 2020-3-18 01:31 | 顯示全部樓層

Quanta 發表於 2020-3-16 19:16
天水圍嘅天字地獄...
全部路同邨都天乜天物
路同邨名有重複但又唔係必然,真係人都癲 ...

咁屯門除咗新圍苑外其他居屋全部兆字頭又點?
http://jpoon9394.blogspot.com/
HV9990 發表於 2020-3-18 02:18 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2020-3-18 01:31
咁屯門除咗新圍苑外其他居屋全部兆字頭又點?

屯門啲屋邨基本上都分得好散下,同埋得居屋用兆字頭
同天水圍個發展密度完全係兩回事
天水圍係講緊成個區域既公營房屋都係天字頭
KCRC . Keep Moving
tkf_2005 發表於 2020-3-18 03:19 | 顯示全部樓層

出面咁多泳會租學校線道教水,之前有報導又話恆大違反地契私自出租,

我諗本身SITE1 旁O既SPORT CENTRE 都可能要包多過室內池...
同埋,上面計劃應該係會等全面入伙後先再檢討起定唔起...

咁居民們就可以搭程西鐵先用得上泳池設施...
 樓主| mak5052 發表於 2020-3-18 15:22 來自手機 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2020-3-15 19:34

心目中的邨名:
地盤 1:錦鄉邨(錦田八鄉)/ 岑田邨(錦田宋至明代時舊名)
地盤 4:錦莆邨(錦莆路)/ 沙田坑邨(既有村名,旁有沙田坑巴士站)
地盤 6:錦河邨(錦河路)