hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 星期六黃昏愉景新城返尚德,大家會唔會上 40 ? ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 星期六黃昏愉景新城返尚德,大家會唔會上 40 ?

Ricky403 發表於 2020-3-23 17:19 | 顯示全部樓層

KC1213 發表於 2020-3-23 17:01
你幾點等車番灣景呀板友 下繁啦應該
個個時間有幾多人下繁仲要愉景荃景出去轉0066呀
你睇唔到唔代表其他 ...

星期六日日間夠多人出街,嗰個時段42M 243M荃灣站一樣冇人落車
不過39M美環街就有人等車嘅,你講嘅又唔係錯哂,不過係人都識揀搭$3.5 39M而非$4.7/5.1車囉
42M荃灣都有區內客㗎,不過楊屋道上車嘅多咁解囉,嗰頭選擇就真係少,238M只到南豐站位又遠
的而且確如果愉景新城行去荃灣站都已經困難,由楊屋道荃新2行番去力生南豐直頭係噩夢級別

畀足錢搭M車轉X42P無乜問題,九巴有呢堆線,你就有自由去揀咁搭
只不過自由還自由,我呢個窮人繁時唔想搭鐵都可能上234C/D算數,閘長咪閘長,儲$5炒股算囉
.
pccpkl 發表於 2020-3-23 18:14 來自手機 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2020-3-23 14:48
根本件事就係永遠都要用 40 唔等車既時間去老屈 290 系慢,正常使用 290 系即使唔係最快,但車程都一定比 ...

老老實實
290系咁多個區
得康城/將軍澳/調景嶺
慢過40<>296A/0066
但坑寶康翠寶達雙安秀順
多數搭290系
山下甚至有人送290車尾
都寧願硬食290A

可想而知
290系幾有地位
取消290系阻力可能仲大過取消40
如果九巴肯開將荃線跟A29行兼停站
觀塘道位位10.7
40恐怕可以上路
除非美孚特快多客到取消唔到
WongKinYat_WKY 發表於 2020-3-23 18:32 來自手機 | 顯示全部樓層
pccpkl 發表於 2020-3-23 18:14
老老實實
290系咁多個區
得康城/將軍澳/調景嶺

咁又未必40號唔單只得將軍澳嘅乘客㗎嘛
Ricky403 發表於 2020-3-23 18:52 來自手機 | 顯示全部樓層

pccpkl 發表於 2020-3-23 18:14
老老實實
290系咁多個區
得康城/將軍澳/調景嶺

就算有隧道版嘅將荃線,觀塘道都好難停站
因為肯定係行六幹三幹避開九龍東塞車

觀荃繁時有42C+234C/D東西包抄,40慢但有位坐,非繁40+42C都做得哂
pccpkl 發表於 2020-3-23 18:53 來自手機 | 顯示全部樓層
WongKinYat_WKY 發表於 2020-3-23 18:32
咁又未必40號唔單只得將軍澳嘅乘客㗎嘛

如果揾條將隧版將荃線跟A29停觀塘道3站
40分分鐘可以陰乾上路
位位觀荃客可以upgrade收$10.7

呢5年見到
九巴有心做290系多過40
290/A/X唔睇ETA
10分鐘內有車不是夢

40拉入麗城
都冇乜加班
呢度有人話太慢唔搭tim
KC1213 發表於 2020-3-23 19:39 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2020-3-23 17:19
星期六日日間夠多人出街,嗰個時段42M 243M荃灣站一樣冇人落車
不過39M美環街就有人等車嘅,你講嘅又唔係 ...

我只係話見過幾次有人 我相信佢地係走左39m/a而見到243/42有車轉過去 富華街番荃景道理一樣 我見過有人等到唔耐煩所以照上243/42番愉城再行番荃景

係架如果你citiwalk同海之戀行番荃灣站都幾惡頂
條路又逼又多人 個個商場都出一堆心出黎
當然我唔否認荃灣個超級天橋陣起得算係咁
嫌橋逼可以行番下路的但 所以西站都有一堆人等39a/34番屋企
而唔算太多人行番荃景 麗城就有人行的日日

另我只係話40兩繁好惡頂 番工個個都想訓多陣先出門口
上到車再訓 我先諗m車轉x42者 你估嫌個幾蚊香咩
做閘長上龍翔道真係可免則免 由奇哩家武肺嚴重
234c哩家個狀況可考慮 唔逼有位坐都算快出到東九
但40 0740麗城開個班閒閒地0835先到九灣 觀塘要0840打後
咁的時間來往觀荃我覺得可以做得好d thats all
有人搭40我亦覺得ok 性價比算係咁又一程過
晚繁過後我都會搭佢的 55-60分鐘夠由麗鬼番麗城
扣番前前後後d站都係40分鐘左右
WongKinYat_WKY 發表於 2020-3-23 22:02 來自手機 | 顯示全部樓層

今日阿GW人兄終於冇出嚟同我哋駁la
0q9w8e 發表於 2020-3-23 22:09 來自手機 | 顯示全部樓層
WongKinYat_WKY 發表於 2020-3-23 22:02

未得閒姐
ATENU135 發表於 2020-3-23 22:27 | 顯示全部樓層
WongKinYat_WKY 發表於 2020-3-23 22:02

佢又要佢嗰個「朋友」喺愉景新城分開搭車做實驗呀嘛
WongKinYat_WKY 發表於 2020-3-23 22:35 來自手機 | 顯示全部樓層

ATENU135 發表於 2020-3-23 22:27
佢又要佢嗰個「朋友」喺愉景新城分開搭車做實驗呀嘛

或者又喺度作緊啲數據作個故仔呃我哋

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
leo_ku + 1 + 10 給你一個like

查看全部評分