hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 星期六黃昏愉景新城返尚德,大家會唔會上 40 ? ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 星期六黃昏愉景新城返尚德,大家會唔會上 40 ?

樓主| GW5878 發表於 2020-3-22 12:21 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2020-3-22 10:03
虛擬朋友

btw好多謝樓主提供以下資料

我會覺得係果班 13 分鐘(i.e. 後車)係異常地快/ETA唔準確 多過#1 相中既紅Facelift行得慢囉,你睇返再後面果架係 37 分鐘,計埋buffering其實時間相距合理。
LH797 發表於 2020-3-22 13:00 | 顯示全部樓層
如果你話快嘅話,49X轉798可能仲快290同40轉10M/102少少
PS8851@182 發表於 2020-3-22 13:21 來自手機 | 顯示全部樓層
louisL 發表於 2020-3-22 13:23 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
 樓主| GW5878 發表於 2020-3-22 13:24 | 顯示全部樓層
PS8851@182 發表於 2020-3-22 13:21
樓主啲咁嘅人現實有鬼frd咩
你會唔會同一個狙擊一條巴士線成5年嘅青山走犯做frd丫?
睇死成個post都係樓主 ...

普選行政長官都狙擊左好多年,咁應該半數香港人都係你口中既“冇fd”同埋“青山走犯”

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
ahken + 1 + 10 半數香港人都係你口中既“冇fd”同埋“青山.

查看全部評分

WongKinYat_WKY 發表於 2020-3-22 13:44 來自手機 | 顯示全部樓層
louisL 發表於 2020-3-22 13:23
我想講,唔轉車等於垃圾。我唔知應該講乜好⋯⋯如果一條直達嘅路線比轉車快你會唔會轉車 ...

你唔明佢啲邏輯㗎啦, 佢就係鍾意行路鍾意等車, 有一程到嘅車去都唔鍾意, 死都要坐40號轉296a,鍾意去觀塘道嗰度吸廢氣,等嗰架長年爆滿兼脫班嘅296a,又要搭嗰架兜去美孚嘅40號, 就係要為咗鬥贏290, 不惜一切,人哋一反對就捉字蝨, 方死人哋唔知道佢唔鍾意290,叫朋友都出埋嚟陪佢一齊試,定係根本嘅故仔就作出嚟嘅,中間一啲誤差就一啲都唔理, 一口咬定轉車係一定快過一程過嘅。

陣間呢佢可能有駁我290都脫班㗎啦點解你唔話290,然後又攞一堆客觀數字出嚟搏我, 換言之行山路嘅路線就係得罪佢,咁我冇嘢好講啦,我就以事論事, 佢就玩針對,

真係唔明290都開咗五年喇仲要拗,有人建議開條290特別線行將軍澳隧道出嘅,佢又話唔夠囉喎,要全日喎, 完全當馬遊塘/翠林/寶達邨/安達安泰邨/順利順天邨/彩雲彩虹邨嗰班人透明嘅,又話我哋山下係大帝呀,開三大條支線畀我哋呢彷彿得罪咗佢,講到將軍澳完全冇人支持290, 喺康盛之前呢全部都係吉車遊街,即是有嘅全部都係流水客, 不過真係搞笑我第一次見流水客仲多過主要去荃葵嘅客。
louisL 發表於 2020-3-22 13:46 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
天空之神 發表於 2020-3-22 13:49 來自手機 | 顯示全部樓層
WongKinYat_WKY 發表於 2020-3-22 13:44
你唔明佢啲邏輯㗎啦, 佢就係鍾意行路鍾意等車, 有一程到嘅車去都唔鍾意, 死都要坐40號轉296a,鍾意去觀 ...

咁如果將隧唔塞車既話,
290 係應該坑口出隧道,觀塘直飛到黃大仙但 30 分一班
290X 加返密到 20 但飛將南

塞車既話
290 縮到坑口,減車
290X 加密到 20 一班

當年開 290 成個坑寶一齊收車成就
其實都唔係無原因
Ricky403 發表於 2020-3-22 15:00 來自手機 | 顯示全部樓層
愉景新城條天橋去荃灣站A出口駛鬼行10分鐘,5分鐘都去到
行去大涌道巴士站條天橋你就當2分鐘去到,雙重標準到呢

幫你計埋數
5+3.5+18.5+3.5+24+6+2=62.5
當你紅綠紫送哂車尾仲撞唔啱康城車,都係一個鐘多啲去到將軍澳站,行番去尚德70分鐘有找,仲有得扣$2,平多$1
如果唔係肺炎時期,平日下繁觀塘道都唔知搞你幾耐,唔介意轉車就落地底算吧啦

(如果尋日296A佢要送車尾,唔知會點兜呢..當自己追到架車用嗰架車嘅時間加番上去?
WongKinYat_WKY 發表於 2020-3-22 15:01 來自手機 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2020-3-22 12:17
咁我都係學某人
人地好著重夜晚11點荃灣西站返坑口架,
咁愉景新城就唔討論得喔?

你終於承認開呢個post係同人鬥氣, 其實人哋一開始都冇諗住同你鬥氣, 然後你走開一個同人哋差唔多嘅post同人鬥氣, 仲要攞埋朋友出嚟講, 成個故仔九唔搭八, 都唔知嗰個係咪你朋友嚟嘅,意見不合就各自搭車走, 你有冇幼稚啲呀? 最後仲要話咩你個friend以後都唔搭290喎, 一睇就知你作故仔啦,以為加多幾個感嘆號就冇人知呀, 換個位變愉景新城,成個故事根本就傾向40號轉296a,最後仲要鬼拍後尾枕, 自己承認同人抖氣。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
LH797 + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分