hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議【290系五週年】將隧觀繞-另類將荃線建議! ...
開啟左側

建議【290系五週年】將隧觀繞-另類將荃線建議!

樓主| HaroldII 發表於 2020-3-29 22:05 | 顯示全部樓層

將軍澳特快 發表於 2020-3-29 20:52
旺角來回將軍澳即做98C都係45-50分鐘就到, 反而深水埗要用成個鐘, 同埋繁時旺角道同亞皆老街塞到爆

長沙 ...

塞車嚟講,個人認為旺角同土瓜灣都唔差得遠,所以繁時嘅車程實唔止
睇返98C其實做唔到將軍澳客,所以用呢個建議配旺角版走線嚟擴大客源都唔係冇可能

Citcalag 發表於 2020-3-29 22:51 | 顯示全部樓層
將軍澳特快 發表於 2020-3-29 20:52
旺角來回將軍澳即做98C都係45-50分鐘就到, 反而深水埗要用成個鐘, 同埋繁時旺角道同亞皆老街塞到爆

長沙 ...

我意思係直頭飛走美孚,純粹提議一個可以唔經長沙灣道,又唔經龍翔道黃大仙-彩虹段既方案啫,我本身意思即係:

Google Map: 將荃 (經深水埗大埔道)
290原線到昌榮路
石英徑,青山公路
屏麗徑,青山公路
嘉翠園,青山公路
華員邨,青山公路
[呈祥道、大埔道]
薩凡納藝術設計大學,大埔道
石硤尾街,大埔道
楓樹街,大埔道
[界限街、界限街天橋、太子道東、觀繞、將隧]

呢個方案,Google Map只係用42分鐘。至於去荃灣方向就上唔到大埔道啦,唯有正如師兄你所講太子道西後經荔枝角道天橋,荔枝角道不停站 (或者最多停欽州街? 食一食西九龍中心客),然後上返五幹

呢個亦係唔經旺角既辦法,不過大埔道走線,下繁嘉頓都成日塞車 無計啦,怪就怪香港政府道路及城市規劃,有時候唔係巴士唔想快,係根本快唔到,行邊條路都塞,人口增長遠遠比道路發展增長快,交通又側重於地鐵,唔塞都難啦

ViviTse 發表於 2020-3-30 02:37 | 顯示全部樓層
第一,調景嶺/將軍澳南來往紅磡/土瓜灣已有全日796X特快,密過又平過閣下條292。
第二,如果將軍澳南來往美孚需求大得咁緊要,296C、296P、796C、796E四條任意改一條已經搞掂。
第三,如果去荃灣要入埋美孚,仲要兜紅磡,繁時塞車位食到正,你搭埋我果份啦。
第四,如果想方便去大西北、荃灣柴灣角一帶,咁不如出將隧/將藍隧道後直達荃灣,再入大西北啦。
第五,田忌賽馬,鐵路/796系列巴士對調景嶺及將軍澳南吸引力太大,就算292以調景嶺作為尾站,都未必能夠吸走796系乘客;
相反,鐵路/98系及297對坑口吸引力較低,若將軍澳區內走線逆走,相信能吸納更廣客源
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
將軍澳特快 發表於 2020-3-30 12:12 | 顯示全部樓層

HaroldII 發表於 2020-3-29 22:05
塞車嚟講,個人認為旺角同土瓜灣都唔差得遠,所以繁時嘅車程實唔止。
睇返98C其實做唔到將軍澳客,所以 ...

我意思係即使98C咁慢都係45-50分鐘
當然296C同796C當然唔駛咁耐, 所以無需加快將旺線, 反而應該加快將深

btw 同意樓上, 美孚根本需求唔大, 叫佢地喺采頤轉2X啦, 最多加BBI畀佢
Citcalag 發表於 2020-3-30 13:18 | 顯示全部樓層
將軍澳特快 發表於 2020-3-30 12:12
我意思係即使98C咁慢都係45-50分鐘
當然296C同796C當然唔駛咁耐, 所以無需加快將旺線, 反而應該加快將深
...

我諗將旺不停站,唔塞應該做到20-25分鐘到旺角,對旺角客吸引力不小

如果唔考慮旺角既話,做快將深再去荃灣,你覺得行大埔道較好,定係碌長沙灣道較好?

大埔道行得多段呈祥道,整體車程會快少少,對荃灣客吸引力較大,但係始終深水埗站位無咁靚

將軍澳特快 發表於 2020-3-30 14:18 | 顯示全部樓層
Citcalag 發表於 2020-3-30 13:18
我諗將旺不停站,唔塞應該做到20-25分鐘到旺角,對旺角客吸引力不小

如果唔考慮旺角既話,做快將深再去荃 ...

據google大埔道同長沙灣道車程差唔多, 雖然大埔道站少燈少, 但人流都少, 做唔到深水埗特快, 而且呈翔道塞車機會大過長沙灣道
expertuser2004 發表於 2020-4-1 10:57 | 顯示全部樓層

Citcalag 發表於 2020-3-29 22:51
我意思係直頭飛走美孚,純粹提議一個可以唔經長沙灣道,又唔經龍翔道黃大仙-彩虹段既方案啫,我本身意思即 ...

印像中之前FF 建議有人提出過98C拆長短線半直通運行,但呢個建議已熱狗時代仲是單位數字班次個陣仲未有290系,若290系要來回經隧道就不可能隨意兜路而不兜客 or 選完客仔後直飛不兜路,除非做到單位數字班字,否則不可能是二頭利,再加上將隧轉車站啟用,基本可連東九龍學E22A都完全單向不停也可以
樓主有沒考慮過全新玩法?
將軍澳,將隧轉車站,繞道,(直通)旺角站,旺角街市,(直通)新都會廣場,葵芳村,葵涌道特快只停大窩口站,跟 290 各站停車到荃灣西站
PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
Citcalag 發表於 2020-4-1 13:45 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2020-4-1 10:57
印像中之前FF 建議有人提出過98C拆長短線半直通運行,但呢個建議已熱狗時代仲是單位數字班次個陣仲未有29 ...

呢個係我當日 (https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1165440-1-1.html) 原意,呢個係點解上面有版友建議將荃線經深水埗 (長沙灣道),但我反而覺得旺角戰略價值較大既原因。唔討論車程因素,純粹比較覆蓋範圍,旺角係香港既中心,好多朋友聚會、食飯都會選址旺角。例如好多party room、cafe都喺旺角。如果停太平道、旺角站、旺角街市,只係停三個站就可以做到旺東 + 朗豪坊等多個旺角大商場既返工客等等。

反而深水埗主要係住宅,比較多人去既都係黃金、西九一帶,但要做呢度就要做荔枝角道 (西行) / 長沙灣道 (東行),西行一係要由太子道碌到去美孚,一係就東京街上返三幹;東行就無得揀直行長沙灣道。行非高速既路段會較長,對於將軍澳原有乘客吸引力未必太大。所以做大將旺特快應該對巴士公司收入更為有利。

再者如果有左旺角特快,未來拆將深繁時特快可行性或者會高左,而家296C/796C/796E/98C/98S全部都要兜旺角,重組拆一條行龍翔道未嘗不可

expertuser2004 發表於 2020-4-1 20:15 | 顯示全部樓層
Citcalag 發表於 2020-4-1 13:45
呢個係我當日 (https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1165440-1-1.html) 原意,呢個係點解上面有版友 ...

其實個 post 已經看過, 如 290B 走線是堅定行將隧, 只有太子道東+繞道 or 老龍>跟 E22A 上隧道二者可以選, 不建議再加經其他快速路提升行車時間(經旺角沒異議)
我建議的全新玩法是考慮到 290 系聯合派車的方便程度, 因改其他總站就做不到 (290/A/X) 聯合班次, 再加新線不重疊現有其他荃灣路線走線, 變相需獨立的資源維持行車穩定性

反而個人最擔心的是會比人要求兜晒成個 TKO, 又學 290/A/X 拆幾條?  建議樓主另文 98C/98S/796C/796E/296C FF 真是想看可點玩法, 寶達依家有 214 行全段龍翔道落深水埗
可試下加個 X 係尾飛清晒全部車站變成龍翔道直通車

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
258X 發表於 2020-4-2 16:14 來自手機 | 顯示全部樓層