hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 唔怪之得234X客量急跌
開啟左側

[小道消息] 唔怪之得234X客量急跌

kay 發表於 2020-4-10 10:45 | 顯示全部樓層

HN745 發表於 2020-4-9 18:55
其實到底係需求問題定係本身荃灣住宅規劃有問題

所以荃灣變咁得雞肋?

出市區有3個行法一係青公
一係沙咀道
一係楊屋道

但青公有荃灣線,楊屋道有西鐵

行沙咀道就係兩個站中間,但交通都唔暢順

其實好似234X,出市區咁既走線,都係超額完成

反而整條934+930X行法
咁就會覆蓋最廣

但對灣景而言就太慢

所以934直出有人落疊都有佢原因
世界很簡單 人類很複雜
lsc04d11 發表於 2020-4-10 11:51 來自手機 | 顯示全部樓層
如果234x返黎唔兜荃灣市中心(跟934返去) 相信更加冇吸客力。。。 其實238x都應該喺嗰個位落 經楊屋道先返海濱 不過海濱會嘈者
61233 發表於 2020-4-10 12:27 | 顯示全部樓層
F428Z 發表於 2020-4-10 15:28 來自手機 | 顯示全部樓層

AD118 發表於 2020-4-10 10:33
而家234X最大優勢係做尖沙咀,所以應該改特快挽回客量,不過前題唔可以大減班,同麗佐深荔小巴要改做綠小 ...

234x 尖碼個位仲靚過 6 仔, 之前未有任何社會運動同役情班班都小則幾個多則十幾個水魚$8.9 照比但响旺角深水埗落車. 你估九巴肯唔肯放棄呢班客?
Snoopy@FB8617 發表於 2020-4-10 16:29 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2020-4-9 18:05
234X出去唔駛行大河道
但深長荔一樣落得唔多
回程其實市中心一個建明街都閒閒地落10%

做左半年荃灣居民可以分享下
30X同234X係深長荔既客量偏低我覺得有兩點

其一回程太難等
30X又疏又極唔穩定
試過無限次睇住ETA都等唔到車
234X班次密少少但係都衰穩定性偏差
去程返工搭234X既時候見到深長荔既客量係好好多

其二搭鐵唔算慢之外
30X/234X本身又收得貴
只差一程駁腳錢
巴士變相好容易比下去

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Anonymous 發表於 2020-4-10 17:22 | 顯示全部樓層
HN745 發表於 2020-4-9 18:55
其實到底係需求問題定係本身荃灣住宅規劃有問題

所以荃灣變咁得雞肋?

荃灣商業區算集中,但住宅區部分佈喺外圍

住宅區有西約愉景荃威,碼頭,海濱,沙咀楊屋道,綠楊同地鐵站附近,其中碼頭同綠楊一帶搭地鐵都好方便同快,巴士如果兜多少少先出九龍就會慢。西約愉景荃威其實可以一組,但荃威行出青公唔方便,西約人都唔係好想入荃威,沙咀楊屋道啲巴士又唔會特登入海濱。住宅區之間相差太遠,如果兩個住宅區連住做,就算多人搭,觀感都唔好。(234x都算係咁,去到三個住宅區,仲擦邊做荃景圍,但回程會慢啲。)得一個住宅區,非繁又唔夠客。唔兜市中心,對外區人又唔friendly,因為好多人去市中心行街
同埋出九龍嘅荃灣路得祈得尊同荃青交匯處兩個入口,荃青交匯處本身都要行一陣先去到住宅區/商業區,唔似得屯公同城隧可以直入/近乎直入。但地鐵就直入市中心,西鐵都直接去到住宅區,而且荃灣至長沙灣道同彌敦道距離唔算遠,搭鐵唔算難受。加埋九巴收車,咁幾條線都會頹做(當然繁時都係條條頂閘)

天空之神 發表於 2020-4-10 18:07 來自手機 | 顯示全部樓層

其實呢條紅小234X 平時客量唔算好啦,除非更多人加入做密佢,而且最大問題係本身旺角佐敦都有紅小直插麗城,呢條線其實好惡做
ATENU135 發表於 2020-4-10 19:27 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2020-4-10 10:45
一係沙咀道
一係楊屋道

行楊屋道會快啲,但係沙咀道班客未必肯行過去(站位唔靚,尤其係東行站)
Ricky403 發表於 2020-4-11 14:39 來自手機 | 顯示全部樓層
AD118 發表於 2020-4-10 10:33
而家234X最大優勢係做尖沙咀,所以應該改特快挽回客量,不過前題唔可以大減班,同麗佐深荔小巴要改做綠小 ...

除非拉長到深井或青龍頭,否則唔夠客
之前社運改特快嗰陣一車得廿個出入尖沙咀,再加十個美孚上落,維皮都唔夠
Ricky403 發表於 2020-4-11 14:47 來自手機 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2020-4-10 10:45
一係沙咀道
一係楊屋道

個人曾經諗過
青龍頭+深井+麗城+青公直出尖沙咀
荃威+楊屋道+海濱直出旺角
避開最塞車嘅沙咀道,應該啱啱好
不過荃灣天橋網越黎越發達,兩條鐵都係出九西,荃灣九西線都唔似會畀心機做啦