hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 唔怪之得234X客量急跌
開啟左側

[小道消息] 唔怪之得234X客量急跌

Ricky403 發表於 2020-4-11 14:59 來自手機 | 顯示全部樓層

ATENU135 發表於 2020-4-10 19:27
行楊屋道會快啲,但係沙咀道班客未必肯行過去(站位唔靚,尤其係東行站)
...

東行站其實對沙咀道客可以接受,係西行荃新二期差少少
不過落車行少少路,搭得特快車都算數啦,934回程除灣景麗城外都唔近住宅,15分鐘一班一樣嗰三個站落半車
Ricky403 發表於 2020-4-11 15:14 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-4-10 18:07
其實呢條紅小234X 平時客量唔算好啦,除非更多人加入做密佢,而且最大問題係本身旺角佐敦都有紅小直插麗城 ...

旺角紅小站位近油麻地
頂多搶到創興嗰頭嘅客
始創旺中朗豪坊返歸本身差距已經收窄5-10分鐘
佐敦紅小就真係搶咗唔少
咁多年234X寶靈街同碧街一車都上5個以內,間唔中連下繁夜晚都無人上,35A客量都好唔少

深長荔紅小好在車新同有時間表,似乎個老細都識唔少人
kay 發表於 2020-4-11 20:36 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2020-4-11 14:47
個人曾經諗過
青龍頭+深井+麗城+青公直出尖沙咀
荃威+楊屋道+海濱直出旺角

其實新樓係荃灣近海
應該調資源去個邊

問題係238X,荃灣版219X無得改
33A慢線,無人坐,但荃灣唔會放走佢
30X入如心但做唔到最多新樓
234X亦都無理由拖慢佢

又要顧及現有利益
又想做新樓
甚至做特快線

一次過滿足N個願望太難
世界很簡單 人類很複雜
shakugan2005 發表於 2020-4-11 21:06 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2020-4-11 20:36
其實新樓係荃灣近海
應該調資源去個邊

既然30X都慢就唔好如心廣場兜圈, 反正如心廣場都係鐵路優先, 大河道站後行楊屋道跟238M+238X上公路未同兜如心廣場又再返沙咀道差唔多時間; 至於33A就搵位擺姐, 大窩口冇位做總站, 擺到葵涌邨又做唔返大窩口邨, 依家咁行可以執下貴價客來往荃灣及葵涌邨一帶差唔多嫁啦
kay 發表於 2020-4-11 21:11 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2020-4-11 21:06
既然30X都慢就唔好如心廣場兜圈, 反正如心廣場都係鐵路優先, 大河道站後行楊屋道跟238M+238X上公路未同兜 ...

30X問題係祁德尊尾站
剩返234X唔知區佬會唔會嘈
世界很簡單 人類很複雜
da81 發表於 2020-4-11 21:52 來自手機 | 顯示全部樓層
等過兩次廿五分鐘班既234X , 就無再等過,同30X 完美既聯合班次,30 分鐘開兩班車,等得黎都迫到上車頂,平行時空下就算我行去搭西鐵再行美孚站,25 分鐘絕對已經落到深水埗,咁我做乜仲要搭你九公司架234X, 去旺角直接紅Van,  15 分鐘就直插朗豪坊,搭一程234X 落mk 分分鐘可以搭一轉紅van 來回旺荃,呢條線除非換公司,唔係都係臭線一條聞number 色變既類別
dominic023 發表於 2020-4-11 22:29 | 顯示全部樓層

其實新樓係荃灣近海
應該調資源去個邊

最好方法係開一條荃灣西站->楊屋道->海濱花園再出中港城既快線
收8.1,跟住逐步減少238X服務

議會上有人話去黃埔/紅磡由有變無唔想放30X手咁,咁係美孚/旺角送個30X/6C/6F轉乘
少做少錯,但唔做就大獲.
dominic023 發表於 2020-4-11 22:43 | 顯示全部樓層
da81 發表於 2020-4-11 21:52
等過兩次廿五分鐘班既234X , 就無再等過,同30X 完美既聯合班次,30 分鐘開兩班車,等得黎都迫到上車頂,平 ...

234X由佐敦到美孚都有紅小競爭搶晒客,架車跟住30X尾去到美孚都未必坐滿2/3都仲開到15分鐘表列班次真係要還神啦

而家30分鐘各一班30X(每班加0-10分鐘等候時間)同234X(每班加15分鐘等候時間),
呢個時段兩架車都係未去到坐滿車,兩條客量睇落都係差唔多,

睇落234X客量係大跌左唔少既。

PS晚繁兩線都係同步開15/20分鐘,6點半後開20分鐘,7點半打後開30分鐘

少做少錯,但唔做就大獲.
平田 發表於 2020-4-16 16:34 | 顯示全部樓層
好似每晚放工時間,都有紅色小巴係有線大廈附近,出旺角
Ricky403 發表於 2020-4-16 19:59 | 顯示全部樓層

其實新樓係荃灣近海
應該調資源去個邊

楊屋道一帶本身連似樣嘅出九龍線都冇
其實30X入如心之後,至少出九龍新樓步行範圍內都有站
不過客就唔多buy

深井本身跨區線都係得52X一條出深長荔
不過當時應該唔少人都係邨巴駁鐵,或者將52X當駁鐵線
後來962B全日,52X拉長到旺角,先似樣少少
但係仍然有好多空白位填

人口上升會有利巴士營運,但都要睇有咩競爭對手
海之戀本身起正喺鐵路站上蓋,地底條鐵又唔係完全爆哂棚,好難分客走
.