hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 重組九巴 41/241X/46 及 43C/242X
開啟左側

重組九巴 41/241X/46 及 43C/242X

ATENU364TC196 發表於 2020-4-11 11:13 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2020-4-10 23:45
你都係無正面回答過我既問題

唔係你不斷重複就唔得都變成得的。我想知沿途仲有邊個車站有條件同適合加 ...

//唔係你不斷重複就唔得都變成得的。我想知沿途仲有邊個車站有條件同適合加機?據我所知彌敦道長沙灣道沿途唔少分站都係無上蓋,以行人路上人流計,就咁加機等同阻街//

裝喺每個238X 支站柱嘅側面,一個機仔,有幾阻街?

//而且我上面都講過,你加得兩條,結果好可能係條條線都要加落車分段,到時應該唔會再有其他新西線可以掟上西九廊。但你完全無諗過呢個後果//

你#48咪已經講咗,69X/238X 冇資格同埋資源去拆線,正正因為有拍卡機,42A嗰啲流水客有替代嘅路線(69X/238X),其他路線咪好自然可以上西廊?

你流水客嗰度根本就雙重標準,點解41A 改快影響尖東去長荔深流水客你唔去嘈,走去嘈42A改快影響流水客?如果咁着重你個「原則」,點解41A可以改快?你可唔可以正視返現時42A流水客只佔10%?補番個拍卡機已經益左班人,仲想點?

//就係你接受到、覺得合理既野,唔代表人地接受到,唔代表你可以假設人地一定會支持,更唔代表就算有人反對都可以照做無誤。你覺得可以強行去做係一廂情願,但現實根本唔會咁做//

你都幾好笑,睇唔睇到我上面寫話將成個方案出咗俾區議會先?如果經過游說都依然有好大反彈聲音,咁咪撤回囉。成個方案都未推出,你點知出嚟個意見係點?你係青衣南居民其中一員所以知道佢哋反對加價?定抑或你係神仙可以預知佢哋反對?

//我記憶中從來無試過有加價三成或者兩蚊以上、拎走原有平價選擇既 RPP 建議,上到 RPP 兼且獲得通過。當然你岩既一樣野係,可以試下上左文件先,睇下佢地咩反應。但我夠膽寫包單,你畀唔到果班又想密車又想平既客一個佢地接受到既補償或者替代,個建議係會有好大反對聲音。你話貴 $2.1 快兩三個字接受到,唔代表人地都接受到囉,亦唔係可以當反對意見唔存在、可以強行去做既理由//

上面有人講咗新巴8改快嘅例子,同埋而家43C<>6一直有轉乘優惠,所以要平車嘅乘客雖然要轉一轉車,但$6.8去埋尖沙咀碼頭都仲得。返返去反對聲音,我又好想知道你點解會膽寫包單啦,成個plan都未上區議會,你係咪神仙姐?係嘅話知唔知我嚟緊買六合彩中唔中......

//反而係 42A 242X 並存、42A 唔改路,係的確有唔少機會過到。當然事實係效率較差,但如果真係好想做既話,唔通唔讓步咩,除非真係打算一拍兩散//

巴士公司係生意人,兩條線並存效率差呢樣野你都識講,九汽點會推出一個咁嘅方案?到時242X 半滿,42A 深水埗爆滿,佢仲大鑊,咁搞法對佢來講根本唔改好過改

(其實我到而家都唔知你係咪想放棄242X落大角咀,改返跟41A落旺角)242X 全日根據你個方案去程仲要唔落旺角,到時非繁青衣南落去長荔深,油尖旺由本身6-8分鐘一班嘅42A,縮到去10,到時真係多謝你

//講返我個方案,將非繁堆 7-8 變晒做 8-10 仲要大部分時間開 10 分班,12-15 變晒做 15,其實都減到 20-25% 班次,對比返 42A 因應 242X 而減車數目其實都係相若,技術上可行。當然走盞位係部分蛇車實際上都行部分非繁時段,亦可以考慮蛇轉正,你亦可以話你個方案呢點亦適用。但至低限度,你最初咩 43C 9 部車、42A 5 部車,係一定行唔通//

我初頭講嘅方案改咗好耐......

我假設你將2部 43C 蛇轉正,加埋42A 非繁忙時間現有嘅用車,兩條線一共有18部,咁5部行242X,其餘13部全部行返晒42A,你非繁最多都係做到主向10分鐘一班,逆向15分鐘一班,非繁青衣南落去長荔深,油尖旺由本身6-8分鐘一班嘅42A,縮到去10分鐘先一部,你確定咁搞法真係過到區議會?

除非你話將所有43C蛇轉正,43C 嘅車非繁忙時間全部去行242X,咁就唔會影響42A班次,但六部車睇返轉頭似乎太誇張?

去到繁時,42A+43C現時有31部車,根據你個plan,43C 用5部,242X其實起碼都用7部,42A得返19架,80分鐘一單,即係42A最盡只係做得返主向7-8分鐘一班,逆向20分鐘一班,下繁長荔深由5分一部42A+6部車行嘅43C變到得返7-8分部42A+5部車行嘅43C,咁就好笑啦......

仲有到而家你都未正面同我講話242X 究竟行邊度落,行旺角落嘅話我相信42A嘅班次一定會再被進一步縮減

流星☆雨 發表於 2020-4-11 14:42 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2020-4-11 11:13
//唔係你不斷重複就唔得都變成得的。我想知沿途仲有邊個車站有條件同適合加機?據我所知彌敦道長沙灣道沿 ...

部機裝左都要拍先有效,拍卡既人(龍)唔使位企咩
旺角彌敦道呢啲點裝?平時多個人企條街都已經迫左
如果機冇乜人拍,就反過來係點解要專登裝咁多機既問題啦
都仲未講九巴根本無誘因裝機,搞到一裝機所有跨區線都要做優惠,又搞著市區本身啲線

市區環境同屯元天特別係屯公三站,係好唔同,根本唔適合立亂裝機
要裝都係新界裝先
趕客路上 理_得你
ATENU364TC196 發表於 2020-4-11 15:02 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2020-4-11 14:42
部機裝左都要拍先有效,拍卡既人(龍)唔使位企咩
旺角彌敦道呢啲點裝?平時多個人企條街都已經迫左
如果 ...

每班站根本得1-2個流水客落,拍一拍根本唔係好阻街

唔通因為個幾個流水客搞到42A冇得重組咩......
流星☆雨 發表於 2020-4-11 16:54 | 顯示全部樓層

ATENU364TC196 發表於 2020-4-11 15:02
每班站根本得1-2個流水客落,拍一拍根本唔係好阻街

唔通因為個幾個流水客搞到42A冇得重組咩......

專登為左238X(同69X)裝多十幾部機,似乎成本效益上講不過去

留返條密車線俾青衣南好過啦,咁事實上青衣南無鐵的確係密得起

直接少少講,除非係去到社會責任層面,
例如屯元天本身區內選擇少、黃埔要搭30X去QE、巴士公司應該做優惠俾大學生呢類
否則,九巴根本無足夠誘因專登裝機平俾你

為左一條42A改快而要裝機,旺角油麻地佐敦又唔可以收$8.9,咁倒不如改43C/242X

個道理同81/280X係一樣
趕客路上 理_得你
ATENU364TC196 發表於 2020-4-11 17:36 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2020-4-11 16:54
專登為左238X(同69X)裝多十幾部機,似乎成本效益上講不過去

留返條密車線俾青衣南好過啦,咁事實上青 ...

齊郁43C同242X冇用,郁完只會同依家一樣咁無效率,42A繼續維持現有走線而被減班抽車只會長荔深客叫苦連天

嫌裝機麻煩咪一部都唔好裝,成班去坐238X/970(X)算,再唔係用6嘅車拆多條6G來往美孚同西九龍站,42A 作為一條青衣主導嘅巴士線根本冇理由要照顧流水客,呢10%嘅流水客亦都唔應該成為成個重組嘅首要考慮

81九龍區服務範圍淨係深水埗至佐敦,但42A係由美孚至佐敦,都冇得比
流星☆雨 發表於 2020-4-11 17:48 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2020-4-11 17:36
齊郁43C同242X冇用,郁完只會同依家一樣咁無效率,42A繼續維持現有走線而被減班抽車只會長荔深客叫苦連天 ...

不如了解下青衣區議員要求係點:

民主派(長青、青衣南):無提及42A/43C/242X
少數派(盛康):要求42A加班
少數派(長康):要求42A/43C 青衣-深長荔 加班
242X即時增設回程服務,並逐步落實全日行駛

好清楚,地區聲音就係唔想郁到42A
趕客路上 理_得你
Ricky403 發表於 2020-4-11 18:03 | 顯示全部樓層

青衣南有948+X42C加強服務,九西線一條42A做哂嘅格局唔會有太大變化
如果議員要求尖沙咀車,而運豬批,最正路係攞43C載客率支持242X食咗43C並全日,$6.8客就唔該坐番42A

至於41,B2入面已經有小道消息話改241X不成就成條取消,45/46應該按兵不動
青衣無咗41呢8架,仲有948+X42C,何文田就似乎難逃厄運了

不過青衣南呢區港島車越做越好,尖沙咀車應該遲啲先派畀佢地,中短期內搭42A出美孚轉西鐵或6號車啦
.
Ricky403 發表於 2020-4-11 18:27 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2020-4-7 23:46
基本上你講既五條新界市區流水線……

32:就算同其他上葵西九線重組完,都只會行荔枝角道果邊,所以唔關 ...

淨係講30X+234X+238X
而家楊屋道又多咗幢映日灣,其實30X都慢碌緊如心,再行楊屋道+環宇海灣搶埋238X部分客仔都唔定
2018年238X上繁載客率都得50-70%,非繁據報有半車滿,但龍德街占約20-30%,即係海濱+海灣夾埋得20-30%
假如龍德街有30X分流,238X非繁減到出6架,單向20逆向30唔奇
始終一個荃威撐住30X+上繁230X都相當勉強,食埋半條238X,會好睇好多
海濱就爭取邨巴改善服務同放寬紅小啦

234X呢,之前本人已經開過帖,肺炎前跟人尾一樣坐得滿
自從改派大車同回程入尖碼之後就開始自成一角,唔需要執30X雞
調番轉,30X返荃灣就要靠執234X雞先生存到
234X如果拆尖沙咀特快,車係可以黎自30X+238X減出黎
但相信除934逼不得已外,荃威都唔會同麗城連埋一齊改

不過kay兄之前提過可以934>280X回贈
如果271X開埋去程加入轉乘計劃,經雅翔道,日間15分鐘以內一班嘅,20分鐘落到西隧口叫兩飛都幾吸引
同時都可以幫934谷多些少客,但就要睇大埔同九巴頭
.
ATENU364TC196 發表於 2020-4-11 19:11 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2020-4-11 17:48
不如了解下青衣區議員要求係點:

民主派(長青、青衣南):無提及42A/43C/242X

區議員嘅意見等於居民嘅意見?

另外其他議員只係要求盡快兌現上年RPP嘅承諾,睇唔出根本有任何衝突

地區聲音暫時都冇要求948下午繁忙時間加班,咁係咪即係代表實際唔使加班?

成個方案都未推出,我真係唔知點解你會有預知能力睇到居民對於個方案嘅意見係乜嘢
就算唔郁42A,242X 全日嘅話根本都冇可能跟上面個咁重口味嘅建議,點都係跟返來回41A,但係九巴角度來講,如果42A 冇得縮短,我諗佢寧願唔改快242X

ATENU364TC196 發表於 2020-4-11 19:21 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2020-4-11 18:03
青衣南有948+X42C加強服務,九西線一條42A做哂嘅格局唔會有太大變化
如果議員要求尖沙咀車,而運豬批,最正 ...

今次青衣啲區議員都一致好醒目地支持41取消去換241X,因為佢哋全部都知道改唔成特快嘅話下場係乜嘢

但九龍城嗰班到而家都好似完全唔知頭,唔知路咁咁......

X42C 嘅羊毛都係出自羊身上,長遠42C睇怕一定俾人縮短去青衣站或者長安

依家948 好似變成第二條112咁,九巴無論係上繁定下繁都搵啲車去打劫新巴,而打劫嘅效果出嚟好似都唔錯