hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 荃灣區議員希望開辦麗城往九龍塘、青衣、荃景圍路線 ...
開啟左側

[其他] 荃灣區議員希望開辦麗城往九龍塘、青衣、荃景圍路線

WongKinYat_WKY 發表於 2020-4-24 23:12 來自手機 | 顯示全部樓層

GD2923 發表於 2020-4-24 14:02
舊年佢競選時做過問卷調查
問卷有得揀呢5個地點同埋自選其他

去九龍塘又一城得20%, 咪搞笑啦特登開一條線為呢27%嘅乘客, 開都係去開去青衣城㗎喇
miklcct 發表於 2020-4-25 18:04 | 顯示全部樓層
WongKinYat_WKY 發表於 2020-4-24 23:10
40轉2f呢就唔係只可以係長沙灣轉嘅, 40號沿線坐到去黃大仙站, 可以行黃大仙中心嘅天橋過去對面, 2f/3c ...

40號沿線坐到去黃大仙站,咁已經好明顯坐過龍啦。

既然搭地鐵去長沙灣, 點解唔坐多幾個站轉觀塘線去九龍塘,原因係觀塘線去唔到歌和老街嗰頭,都隔一大段距離。

進智公交
WongKinYat_WKY 發表於 2020-4-25 18:13 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-4-25 18:04
40號沿線坐到去黃大仙站,咁已經好明顯坐過龍啦。

既然搭地鐵去長沙灣, 點解唔坐多幾個站轉觀塘線去九 ...

你估九龍塘得你一條歌和老街? 個個都要去曬歌和老街嘅?

仲有你認為40號喺黃大仙攞過咗龍,咁你咪係畢架山落囉,行過去都唔係好遠啫, 如果你認為都仲係好遠,畢架山花園係有29b小巴係可以去到九龍塘站
miklcct 發表於 2020-4-25 18:17 | 顯示全部樓層

WongKinYat_WKY 發表於 2020-4-25 18:13
你估九龍塘得你一條歌和老街? 個個都要去曬歌和老街嘅?

仲有你認為40號喺黃大仙攞過咗龍,咁你咪係畢 ...

你終於提起條29B,我自己都唔記得佢嘅存在(以前我好似真係試過咁樣搭條小巴上豐力樓轉車返屯門)

進智公交
Ricky403 發表於 2020-4-25 20:32 來自手機 | 顯示全部樓層
普通市民唔清楚道路網限制同巴士配額
畀份問卷任填,就以為可以開多幾廿條線去各區
區議員身為代議士,有責任了解政策,先篩選部分巴士比較容易行經,而現時服務連擦邊都做唔到嘅熱門地區

麗城區總站爆哂棚,與同區山頭荃威、海濱相比已經多直達車
問人想開新線去乜地方,不如問對樓下邊條線服務最不滿,爭取進一步改善各線服務
KE7066 發表於 2020-4-25 22:19 | 顯示全部樓層
WongKinYat_WKY 發表於 2020-4-23 14:33
麗城花園去九龍塘:40轉 E22, 麗城花園去青衣:去荃西搭43/43B, 去荃景圍就唔該去荃灣搭39M/39A, 完全唔需要 ...

40 轉 E22 呢個選項,除非搭車 $2 否則點睇都唔似合理選擇黎

回返正題,新界西如果要開線去九龍塘好似點串其他區都死,太子旺角果班普遍行曬荔枝角道走,九龍東就更加冇可能
s3n370 發表於 2020-4-26 00:00 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2020-4-25 20:32
普通市民唔清楚道路網限制同巴士配額
畀份問卷任填,就以為可以開多幾廿條線去各區
區議員身為代議士,有責 ...

//有責任了解政策,先篩選部分巴士比較容易行經,而現時服務連擦邊都做唔到嘅熱門地區//

你呢句係巴士公司0既職責。
何解要議員做埋佢果份?

我或許同意代議士熟悉政府政策,
或許會有助佢為市民向政府爭取D野。

代議士本質係市民代表,市民對政策有異議代議士唔去反映
硬要stick to政府一套的話,同公務員又有乜分別?
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
WongKinYat_WKY 發表於 2020-4-26 00:13 來自手機 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2020-4-26 00:00
//有責任了解政策,先篩選部分巴士比較容易行經,而現時服務連擦邊都做唔到嘅熱門地區//

你呢句係巴士公 ...

議員嘅責任就係要為市民解決社區問題,當有交通問題,理應係議員同巴士公司表達,而巴士公司都係透過咁樣嘅方式去制定新路線,所以巴士公司如無透過議員,正常係唔會知大部份市民需要去的地方,所以巴士公司係議員未有資詢時係0責任去規劃任何路線,即使有規劃,都係運輸署要求/新屋邨入伙, 所以你唔好講到好似巴士公司對每一個區域都要開唔同嘅路線,當有需求嘅時候,自然就會有各界反映, 亦都唔係好似你喺度 無理地話九巴有責任就會開到新線
s3n370 發表於 2020-4-26 00:49 來自手機 | 顯示全部樓層
WongKinYat_WKY 發表於 2020-4-26 00:13
議員嘅責任就係要為市民解決社區問題,當有交通問題,理應係議員同巴士公司表達,而巴士公司都係透過咁樣 ...

巴士公司有八達通數據,亦無法例禁止巴士公司做市場調查。
何以你以為巴士公司只係等人餵意見?
咁巴士公司負責路線策劃嘅員工係做乜嘅呢?

//所以你唔好講到好似巴士公司對每一個區域都要開唔同嘅路線,當有需求嘅時候,自然就會有各界反映, 亦都唔係好似你喺度 無理地話九巴有責任就會開到新線//

有責任了解政策並篩選,同有責任開到係兩回事下嘩?

流星☆雨 發表於 2020-4-26 01:27 | 顯示全部樓層

KE7066 發表於 2020-4-25 22:19
40 轉 E22 呢個選項,除非搭車 $2 否則點睇都唔似合理選擇黎

回返正題,新界西如果要開線去九龍塘好似點 ...

如果歌和老街入又一城停個站再經聯合道、木廠街、承啟道入啟德沐泰街,是否可行?
趕客路上 理_得你