hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議234X改尖東黃埔特快, 30X改去九龍城碼頭 ...
返回列表 發新帖
開啟左側

建議234X改尖東黃埔特快, 30X改去九龍城碼頭

Ricky403 發表於 2020-5-8 00:39 來自手機 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2020-5-6 13:33
所以根本兩線自行分拆機會極低。

我自己個人認為要搞點都要拉一拉埋其他區去搞

30X併234X嘅話,條線最好都係經勞審/女拔去番黃埔,避免再搵第二條線處理黃埔一邊嘅死位
不過即使慢線飛起哂荃灣站大河道如心,都仲有好多細位,相信係要開番15分鐘一班,到時會由每小時兩三班車塞紅隧口增加到每小時四班車塞紅隧口,因為塞車日間亦要隊12部車出黎行
而家234X日間出10部車行,30X日間出7部車行,減番12部得5部車多出黎,就算計埋52X減逆向2部,34M/234A/234B開疫情班次3部,都得10部,砌兩條快線其實有難度
由於深井+西約開快線客源闊過荃威,
按你意願去重組嘅話,荃威可能最後得30X加班做甜頭,which唔係你想見到嘅野
不過由於快線基本盤可以只出7架,唔一定要搞到34M/234A/234B,實行嘅機會都大啲嘅~
AVD1 發表於 2020-5-8 09:14 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2020-5-8 00:39
30X併234X嘅話,條線最好都係經勞審/女拔去番黃埔,避免再搵第二條線處理黃埔一邊嘅死位
不過即使慢線飛 ...

老實講我唔覺得荃景圍加楊屋道嘅客量會少得過西約加深井,
所以假如我個計劃實現的話我係擔心西約加深井條快線多過荃景圍加楊屋道個條。

至於短線即 30X + 234X 合併之後根本就唔應該再拉返去黃埔,
其實 230X 再去黃埔根本就已經係補償冇左條 30X。
但係 QE 去黃埔呢回事根本就應該用返九龍本土線去做,而唔係下下都要用新界線去做流水客。

而家 30X 客量插水,
除左黃埔有地鐵之外就係因為條線嘅途徑地方不及 234X,加上又同 234X 疊埋一齊根本點做都係死。
一日唔解決返兩條線個定位,呢兩條線一日都冇運行。

其實 234X 都唔係好得去邊,只不過係 30X 做得太差先覺得 234X 好。
不過荃灣三條 X 線退步得呢,我始終都係認為 238X;30X 咁多年黎都係差開架啦。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
Ricky403 發表於 2020-5-8 12:32 來自手機 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2020-5-8 09:14
老實講我唔覺得荃景圍加楊屋道嘅客量會少得過西約加深井,
所以假如我個計劃實現的話我係擔心西約加深井 ...

如果再拉九龍線去搞,無論係6F定8A,都會影響更多路線
6F九巴可能想取消,8A就可以改嘅,順手補番6號綠小嘅位,不過都唔確定地區會否贊成
但就算短線擺西九龍站,開15分鐘一班都需要10部車,頂多再多2部車吉出黎

荃威+楊屋道本身基本盤細啲,替代都多
有新樓理論上應當有新增資源,但條238X年頭先畀人減完黎,似乎幾幢新樓都唔夠撐
至於30X/234X邊個做主邊個做副,相信大家都清楚,所以我先話,拆線可能西約深井乘數大啲,始終條線仲可以行埋眾安街先走,回程更加係客倉之餘仲可以再撈番區內客入深井
荃威+楊屋道旺角特快如果唔夠客,只能入海濱,但一黎海濱無坑,二黎可能到頭黎荃威都覺得太兜倒走唔少客
S3V1742C 發表於 2020-5-8 13:00 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
xdxd 發表於 2020-5-8 15:24 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2020-5-8 12:32
如果再拉九龍線去搞,無論係6F定8A,都會影響更多路線
6F九巴可能想取消,8A就可以改嘅,順手補番6號綠小 ...

或者將短線放喺愛民?
順便食住241X全日化
愛民照有去長沙灣道嘅車,仲加多一條荃灣全日線。
然後234X好似一開頭咁講,擺係黃埔。
另外九龍線嚟講8A成事機會高啲
6F厹都係好似想等沙中線取消 比返啲車6C/12A
Ricky403 發表於 2020-5-8 23:05 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2020-5-8 15:24
或者將短線放喺愛民?
順便食住241X全日化
愛民照有去長沙灣道嘅車,仲加多一條荃灣全日線。

41而家要出8架,241X全日好似只需要出6架,減到一兩架出黎

但九巴都唔主動提拎去45加班,似乎一黎側側膊二黎擺姿態畀區會

何文田本身都有啲似葵涌新區咁嘅死位
兜入忠孝街就行車時間+10分鐘,出面佛光街飛過就到喉唔到肺又畀地區嘈
唔好話九巴,哪怕城巴睇怕都冇乜心機搞好呢區啲巴士線

再者因為歷史原因,41/45都去到九碼
30X/41/45搞完一場大龍鳳之後九碼得番241X即半條41,唔知土瓜灣點諗啦
.
Ricky403 發表於 2020-5-8 23:24 | 顯示全部樓層

S3V1742C 發表於 2020-5-8 13:00
238X跟本死因就係係荃灣區服務範圍太小
應該盡快加經楊屋道 荃富街同大窩口
再同38A一齊重組

238S學你咁行死咗一次,我諗無論咩巴士公司都唔想再死第二次
荃富街遲下好似934A來回都會停,到時記得同街坊介紹下,多多支持條934A

238X行4分鐘掃哂接近成個荃灣東南,效率仲好過234X,走線上無咩野再值得挑
可能係自從有930X同33進駐,嗰頭就唔再去死油尖旺,可能轉去香港島玩,深長荔就返放工限定
個人觀察238X油尖旺上座率差過234X,同30X差唔多,尤其非繁,不過深長荔就補番條數~
.
S3BL100 發表於 2020-5-8 23:59 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2020-5-8 23:05
41而家要出8架,241X全日好似只需要出6架,減到一兩架出黎

但九巴都唔主動提拎去45加班,似乎一黎側側膊 ...

所以我之前建議過 241X 變帝線就算,兩邊縮短,唔入忠孝街,直去海逸豪園,減多兩架

畀 45 有得加班都好過 241X 行返晒 41 九龍城區所有路段,去服務紅土何文田客唔需要去既青衣

fb.com/scientisthk2usa/