hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) RE508 終於再來西沙路......唔覺有乜危險亦唔覺有問題呢 ...
開啟左側

RE508 終於再來西沙路......唔覺有乜危險亦唔覺有問題呢

hkbw 發表於 2020-5-2 12:06 | 顯示全部樓層

tunghang 發表於 2020-5-2 03:40
289R都唔行呢段路,289R用車其實與此限制無關
黃石總站上唔上行人路都係睇司機,無話12米一定要上:https: ...

其實淨係條西沙路D 巴士站, 包括樓主影個張相既水浪窩(來回), 企嶺下新圍(來回), 輋下(來回, 包括埋個臨時站), 大洞(西貢方向) 12米車出站全部都過晒火位....

話冇危險就假既..尤其班車手成日唔理對頭車就出..

到而家未炒迎頭未死人都真係靠運..
殺雞焉用牛刀?!
GA6072 發表於 2020-5-2 12:24 | 顯示全部樓層
hkbw 發表於 2020-5-2 12:06
其實淨係條西沙路D 巴士站, 包括樓主影個張相既水浪窩(來回), 企嶺下新圍(來回), 輋下(來回, 包括埋個臨時 ...

同意,分享一張

hkbw 發表於 2020-5-2 13:08 | 顯示全部樓層

呢張沙角尾影, 係大網仔路唔係西沙路
殺雞焉用牛刀?!
Neutroginger 發表於 2020-5-2 13:56 | 顯示全部樓層

299X 行到尾擔既鵝蛋
呢架中擔又點會行唔到?
hkbw 發表於 2020-5-2 14:30 | 顯示全部樓層
Neutroginger 發表於 2020-5-2 13:56
299X 行到尾擔既鵝蛋
呢架中擔又點會行唔到?

正規299X就唔駛行沙角尾既..

行到同有冇危險, 係兩件事
殺雞焉用牛刀?!
NEO_962 發表於 2020-5-2 21:03 | 顯示全部樓層
tunghang 發表於 2020-5-2 03:40
289R都唔行呢段路,289R用車其實與此限制無關
黃石總站上唔上行人路都係睇司機,無話12米一定要上:https: ...
以前覺得呢部車入西貢黃石有問題的人在哪裡呢

人地抽緊289R都未開線既年代, 成條大網仔路最長果架係11.3米既AV
所以跟本唔關2020年RE508行289R既事, 做咩要咬住289R行唔行到

1320 發表於 2020-5-2 21:50 | 顯示全部樓層

NEO_962 發表於 2020-5-1 17:22
以前入黃石要入大網仔新村士多果到, 後來改左唔入先批用12米

但黃石碼頭十架有8架一手太唔夠走, 要3手先 ...

九巴咁唔鐘意買細車, 就算11.3米車到晒, 都唔知夠唔夠假日用
The Designer
NEO_962 發表於 2020-5-2 22:47 | 顯示全部樓層
cz9328 發表於 2020-5-2 01:50
我一樓都係問番當年出現過有些 "危險" 之類嘅討論字詞......字眼本身好似站不住腳。

policy...墨守成規是 ...

咁當年既12米又真又真係冇咁靈活, 對於一架車有百幾條命既巴士黎講, 出於安全而設立內部用車限制亦都無可厚非,
而且當年短車車隊數目屬於過多既水平, 加上亦都冇咁多人去行山, 所以西貢線對大車既需求冇咁急切

造車技術既改進下, 新車一定比舊車靈活係事實
就算尾擔車同尾擔車比, 超富, B9都已經比3AV, 3AD等車靈活

要怪就只能怪狗公司係AV退緊, 行山人仕開始多既時候都唔及早為西沙/ 大網仔路既需求提早計劃
搞到滿城風雨囉
GA6072 發表於 2020-5-3 00:30 來自手機 | 顯示全部樓層
NEO_962 發表於 2020-5-2 22:47
咁當年既12米又真又真係冇咁靈活, 對於一架車有百幾條命既巴士黎講, 出於安全而設立內部用車限制亦都無可 ...

扒迴旋半徑多過12米白豪同3BL
開埠以黎至靈活既12米係AP/60
由迴旋半徑少過ADS
但出埋RAS,過彎用空間都唔會少過11米豪

而且過彎靈唔靈活
的確只會同車身長度有關
夠過同唔夠過都係比咁多呔
而唔會話大車比多d呔就突然夠過
tunghang 發表於 2020-5-3 13:19 | 顯示全部樓層

NEO_962 發表於 2020-5-2 21:03
人地抽緊289R都未開線既年代, 成條大網仔路最長果架係11.3米既AV
所以跟本唔關2020年RE508行289R既事,  ...

樓主係抽緊當年覺得西沙路同黃石行唔到12米既人
當年有幾多人會覺得唔入大網仔就用到12米?