hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 港鐵推出新手機應用程式 包括顯示最新行車狀況 ...
開啟左側

港鐵推出新手機應用程式 包括顯示最新行車狀況

andy92 發表於 2020-5-5 13:12 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2020-5-5 12:29
我估係乘客行為問題居多﹐多過技術上的問題 (真係send data去列車有問題﹐可以在西鐵月台做display的)

當 ...

西鐵站大堂有 Display 都 ok 啦
kei_hk 發表於 2020-5-5 14:37 | 顯示全部樓層
andy92 發表於 2020-5-5 13:12
西鐵站大堂有 Display 都 ok 啦

在大堂一樣好難杜絕有人跑去追車﹐引致撞到其他人/自身安全的問題。

印象中﹐除左屯門站大堂層B出口去輕鐵月台(市中心方向)係不用再上落之外﹐其餘所有轉車站都要再上落樓層。

當要上落樓層﹐有人跑就好易出事。

其他站﹐例如元朗﹐條路一點都唔近﹐仲可以係相當多人。

如果﹐所有人都係守秩序﹐唔會亂跑一通﹐我唔反對加display顯示快將有車。
但係﹐香港人的自律性﹐會唔會真係做到無人會追車?  心照啦。

mckhgc 發表於 2020-5-5 19:10 | 顯示全部樓層
快D 整 next train所有線ETA好過啦
最差配套 狗也不D
mckhgc 發表於 2020-5-5 19:17 | 顯示全部樓層

重鐵路線當中,大堂就有顯示開始時間既站,係咪只有紅磡?

記得東鐵未到尖東時,甚至久遠到黃頭年代,紅磡站已經有大堂顯示開始時間,一直都覺得透明度上,九鐵係好過地鐵(當然同日本比又係得啖笑)。
到東鐵到尖東時,尖東站有顯示,紅磡站變成中途站,就再冇顯示。
到東鐵又縮返紅磡,就變返紅磡有顯示,尖東變成中途站冇顯示。

呢樣野又係好令人費解,點解中途站就唔顯示呢?
話技術問題,月台味一樣顯示到。
話驚人衝,咁總站顯示又唔驚人衝?
最差配套 狗也不D
Ricky403 發表於 2020-5-5 19:53 來自手機 | 顯示全部樓層
mckhgc 發表於 2020-5-5 19:17

記得東鐵未到尖東時,甚至久遠到黃頭年代,紅磡 ...

紅磡站大堂有顯示屏好大原因係因為同一方向嘅車會喺兩個唔相通嘅月台開出,所以要畀乘客知道應該去邊個月台上車
至於尖東站大堂有顯示屏睇嗰陣,都十幾年前囉
Ricky403 發表於 2020-5-5 19:54 來自手機 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2020-5-5 12:29
我估係乘客行為問題居多﹐多過技術上的問題 (真係send data去列車有問題﹐可以在西鐵月台做display的)

當 ...

而家香港站大堂好似都會顯示下四班車開出時間
不過有Next Train之後,都無乜用啦
KU1143 發表於 2020-5-5 20:07 | 顯示全部樓層

mckhgc 發表於 2020-5-5 19:17

記得東鐵未到尖東時,甚至久遠到黃頭年代,紅磡 ...

羅湖站都有
kei_hk 發表於 2020-5-5 22:25 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2020-5-5 19:53
紅磡站大堂有顯示屏好大原因係因為同一方向嘅車會喺兩個唔相通嘅月台開出,所以要畀乘客知道應該去邊個月 ...

紅磡站塊板有古惑的﹐大堂層及天橋層都係一樣﹐相關列車班次係會預早消失的。

即係你睇到佢夠鐘﹐其實你係夠時間以正常步速落去月台登車的。

kei_hk 發表於 2020-5-5 22:31 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2020-5-5 19:54
而家香港站大堂好似都會顯示下四班車開出時間
不過有Next Train之後,都無乜用啦 ...

而家你去到東涌線香港站大堂才見到是否夠鐘﹐再加埋現時的班之已經比當年密﹐非繁都可以有6-8分鐘一班車(當年非繁要等足10分鐘)﹐要跑的誘因已經好細。

PS. 我一直都唔覺得next train在重鐵有什麼作用﹐唔通你真係見到X分鐘才有車﹐真係唔會等落去﹐出閘轉巴士咩。
加埋﹐重鐵的班次疏極有個普﹐走左一班都唔會等好耐﹐所以我真係無裝過。

clivetock 發表於 2020-5-5 22:53 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2020-5-5 22:31
而家你去到東涌線香港站大堂才見到是否夠鐘﹐再加埋現時的班之已經比當年密﹐非繁都可以有6-8分鐘一班車( ...

Next train 都係方便人追車姐,基本上揀得搭地鐵都唔會因為等得耐轉軚

講真追車根本冇得防,一聽到開門叮噹聲之後成條扶手梯啲人一齊向上/下走都見唔少