hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 海洋公園財困瀕臨倒閉 展覽動物重置引關注 ...
開啟左側

海洋公園財困瀕臨倒閉 展覽動物重置引關注

paul2357paul 發表於 2020-5-19 17:26 來自手機 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2020-5-19 16:17
而家海洋公園董事局副主席劉鳴煒說﹐因為有《海洋公園公司條例》所限﹐令到有些事想做又做唔到﹐令到公園 ...

但香港市民未必咁諗法,
反而傾向海洋公園清盤,
動物館分散保留,機動樂園清場,
釋放南朗山半島俾郊遊客。
https://www.youtube.com/watch?v=QvrpCJvBwdk

https://www.likejapan.com/life/ocean-park-nintendo/
jpoon 發表於 2020-5-19 23:35 | 顯示全部樓層
有邊間機構會免費畀果日生日嘅香港人入去唔收入場費仲送優惠券呢?
而且佢除咗玩之後仲有宣傳同保育海洋生物
真係要摺嘅,除咗講可惜,仲要講句最衰689用人唯親
http://jpoon9394.blogspot.com/
kitarolo 發表於 2020-5-20 19:12 | 顯示全部樓層
(連結)海洋公園31億元商業貸款債主不明 議員促財委會傳召銀行解釋

如果保密到邊個係債權人
都唔講得,咁請佢保密地拿錢。
kei_hk 發表於 2020-5-21 10:59 | 顯示全部樓層

jpoon 發表於 2020-5-19 23:35
有邊間機構會免費畀果日生日嘅香港人入去唔收入場費仲送優惠券呢?
而且佢除咗玩之後仲有宣傳同保育海洋生 ...

海馬公園的優惠卷就得個笑字﹐收平少少﹐唔係送比你。

同埋﹐甚少人真係生日一條友入場的。
當係引其他客入場。

不過65歲不限次數免費入場﹐這一樣真係無其他景點肯提供。

至於仲有邊間機構可以生日免費入場﹐仲有優惠卷?
山頂恐怖蠟像館囉優惠卷係.... 同行有 "電視框"。
仲要無限死你生日當天使用。

如果唔要求有優惠卷﹐仲有 360﹐都有免費來回一程的。

註 : 蠟像館就話有限期﹐其實已經做左好多年。360就好似唔係年年做。

DIH 發表於 2020-5-21 13:19 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2020-5-21 10:59
海馬公園的優惠卷就得個笑字﹐收平少少﹐唔係送比你。

同埋﹐甚少人真係生日一條友入場的。

65歲免費入園係幾好,有了海洋列車之後唔使排吊車亦快好多,衰在山頂區太多斜路,老人唔係太適合。

近年發展我覺得最差係新海洋館唔方便睇魚,入到去好似睇哈哈鏡咁。

財政上想有出路,一係學豪斯登堡咁,將餐飲區踢出公海(嵌得太入的就冇計),園區就按地理及/或時段加推折扣票,因為個園太大,大部分人唔會去晒所有attractions,拆件減價有助吸客。

另外,有酒店有地鐵,夜晚可以開到9-10pm,主打燈飾、晚飯、情侶談心。

救亡方法有好多,不過偉大領導識唔識做就另一回事。
kei_hk 發表於 2020-5-21 14:26 | 顯示全部樓層
DIH 發表於 2020-5-21 13:19
65歲免費入園係幾好,有了海洋列車之後唔使排吊車亦快好多,衰在山頂區太多斜路,老人唔係太適合。

近年 ...

隨著酒店及水上樂園可以開幕﹐收入就有望增加﹐只要可以修例令公園可以更自由﹐政府出手救這一次之後唔再理﹐我覺得係可行的。

paul2357paul 發表於 2020-5-21 17:47 | 顯示全部樓層

DIH 發表於 2020-5-21 13:19

近年 ...

養熊貓企鵝等寒帶動物成本亦係無底洞,
在生物常識方面係教壞人,let it go:
https://hk.mobi.yahoo.com/news/% ... 1%B7-233144251.html

我知乜事,又係終國對香港既其中一個情感綁架位......
https://www.thestandnews.com/pol ... %E4%BB%A3%E8%A1%A8/
kitarolo 發表於 2020-5-21 18:18 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2020-5-21 17:47
我知乜事,又係終國對香港既其中一個情感綁架位......

首先大陸幾十億唔係大問題
美元量寬其他貨幣唯有焗跟

第二真係要香港科水
肯定有無聲無息唔需要
俾公眾知到嘅方法
 樓主| wln162 發表於 2020-5-21 19:07 | 顯示全部樓層
立法會財委會在明(22日)再開會審議54億元撥款.邱騰華表示會考慮縮小海洋公園的規模,不再投資於新機動遊戲,因須耗費鉅款建造和維修.亦會檢討以外判形式運作或分項收費,或改變土地用途.

惟本人認為分判管理只會令公園不同部份失去連貫,亦容易變成營利導向,更進一步偏離教育目的,非可取辦法.

https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1527515-20200521.htm
YY487 發表於 2020-5-23 12:26 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽