hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 進智架特快小巴40根本無想像中咁快,塞一塞直情慢過架特 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 進智架特快小巴40根本無想像中咁快,塞一塞直情慢過架特慢巴士63

樓主| miklcct 發表於 2020-5-16 16:36 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2020-5-16 16:16
行香隧純粹係做埋深水灣
講里數一定係上山著數

里數而言行山同行隧道係一樣(繁忙時間6同6A中環同赤柱之間),唔存在着數與否。
進智公交
kay 發表於 2020-5-16 17:15 | 顯示全部樓層
其實咪同76一樣,喜歡隧道車多過山路車
有4C唔開76X
有40唔開65 7天

巴士點都只有15-20/30分一班(人口無咁多)
小巴可以一個鐘開10幾班車,點鬥

黃竹坑站4M密密開,48/78都無心機做

X970又差到貼地,有車比33X開多兩班,都唔按當年RPP開返兩班X970
世界很簡單 人類很複雜
珀島魚蛋 發表於 2020-5-16 17:27 來自手機 | 顯示全部樓層
珀島魚蛋 發表於 2020-5-16 18:07 來自手機 | 顯示全部樓層

珀島魚蛋 發表於 2020-5-16 18:09 來自手機 | 顯示全部樓層
213D 發表於 2020-5-16 19:54 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-5-16 16:00
6X慢過繁忙時間嘅6係因為6唔使入馬坑,6X要入。要比就同6A比,6A正常會快過6(我今日搭6,金鐘上車,結果 ...

咁又有得咁比,其實6 6A既主力客源係幾樣野:
1. 赤柱↔淺水灣短途客 (有短途分段)
2. 部分馬坑為左慳錢嘅乘客
3. 淺水灣6X上唔晒,又嫌260太貴,唔啱路嘅乘客
6 6A 6X 三條線其實係要鬥快到胡忠,金鐘同中環,雖然鬥唔過260,但係三條線有價錢同聯合班次上既優勢,所以去得個頭既人通常都會見車就上,係6X班次密少少先睇落好D。
其實樓主講既40同63比較,40係多人搭嘅原因:
1. 去銅鑼灣速度比63感覺上快
2. 40車多,唔駛夾時間出門口
況且,63嘅客源喺銅鑼灣以東,東區反而多客,65平時係希慎都唔係太多客,所以其實應該63同65合併,延長到鰂魚涌,加41A↔6轉乘,來回程平日行禮頓道,假日行怡和街,主力縮短繁忙時間出入東區既行車時間,好過同40硬碰硬。
 樓主| miklcct 發表於 2020-5-16 22:01 | 顯示全部樓層

213D 發表於 2020-5-16 19:54
2. 部分馬坑為左慳錢 ...

對於6 6A 6X 66 260我嘅習慣係咁:

市區去南區:
上山嘅話焗搭6,日間去舂坎角就焗搭6X同66。但係去舂坎角嘅頭班車星期六特別遲開(一至五06:55頭班,六07:50頭班,假日07:00頭班),結果我上次去要搭6A喺淺水灣落車轉小巴落去舂坎角。
去馬坑就見啱車就上(唔上得繁忙時間嘅6、6A同埋260)。

如果去赤柱,基本就見車上(除咗下繁會避免上260),但係如果架6要兜馬坑嘅話,咁我就早一個站(海灣園)落車。
去淺水灣嘅話就搭有分段嘅車(即係6、6A、6X同一至五嘅260)。
如果係喺九龍搭黨鐵嘅話,唔使諗,去到金鐘一定再落下層去海洋公園,出閘大把巴士小巴。

南區去市區:
如果去金鐘轉黨鐵過海嘅話,搭260,但係只有隧道同堅拿道天橋暢通先會咁做,一塞就即刻73見,去到海洋公園拍卡落車入黨鐵閘。如果260等得耐,73又來先,亦都去到海洋公園拍卡落車入黨鐵閘。
如果要轉金鐘道去新界嘅西隧巴,咁就唔搭260,基本上都係唔理6 6A 6X 66見車就上。

再分析5條路線嘅特點如下:
6:客量最高嘅一條,因為又經灣仔,又行山,服務範圍最大,又有分段收費,基本上全程同流水客都會搭,非繁忙時間都可以頂閘。正常比隧道巴慢2分鐘,但亦都因為多站,一多客喺山上上落咁就會慢唔少。
6A:可以當係快版嘅6X(唔入馬坑),上午繁忙時間去赤柱係4條線之中第2快,客源同6X基本上一樣,係少個馬坑同舂坎角。
6X:唯一中環落舂坎角嘅全日路線(晚間由6取代),同6一樣都有分段收費,所以都唔少客搭。而東行亦都連同73一齊可以做到海洋公園接駁(去淺水灣第2平嘅路線)。但係繁忙時間係咁多條入赤柱嘅路線之中最慢嘅一條,因為要入馬坑,其餘3條都唔使入。
66:中環方向係純執雞線,見到就上,唔會有客特登等;馬坑方向因為無分段,又唔到赤柱,所以幾乎無作用,只有要落舂坎角同馬坑嘅客又無被6X執走嘅先會上,廢線一條。
260:去赤柱方向真係快,朝早繁忙時間金鐘上車22分鐘左右就到赤柱,但係週末無分段結果大家齊齊逼6同6X,只係灣仔北嘅乘客先至焗搭;去中環方向直落金鐘黨鐵站最快最方便,但條堅拿道一塞就GG,結果變相市區方向一過中午就咩優勢都無哂,尤其而家轉黨鐵,除咗260之外73亦都係一落就黨鐵口,搭多1個站黨鐵已經係金鐘嘅地底,隨時快過搭260直出金鐘轉車。

至於上面所指嘅赤柱去淺水灣嘅分段客,其實重有條更快嘅73。另外繁忙時間嘅6同6A都係唔入馬坑嘅,要去馬坑只能搭6X同66。

進智公交
dydx 發表於 2020-5-16 23:37 | 顯示全部樓層

但係咁搭真係最快

出到柴灣道轉8X/19就直上東廊落北角
TE8311_QTR 發表於 2020-5-16 23:40 | 顯示全部樓層
213D 發表於 2020-5-16 19:54
2. 部分馬坑為左慳錢 ...

鰂魚涌祐民街比116霸住咗現時NWFB一定話乘客可用63/65<>2A BBI

如果63/65想延長到鰂魚涌要先將608跟RPP踢去筲箕灣,再將116踢去嘉亨灣,要過晒TD, DC, NWFB, KMB咁都關先得,同埋可能要加價,我諗有難度
如果63/65直接擺嘉亨灣,NWFB實會話有14嘅

dydx 發表於 2020-5-17 00:07 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2020-5-16 17:15
其實咪同76一樣,喜歡隧道車多過山路車
有4C唔開76X
有40唔開65 7天

如果真係要開「兩班」X970
另一班應該下繁開
(而家上繁一班都夠載,駛鬼開兩班)