hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 14S末日到臨?
開啟左側

14S末日到臨?

053h4 發表於 2020-5-20 09:51 來自手機 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2020-5-20 10:07 | 顯示全部樓層
HV7025 發表於 2020-5-20 08:59
14S咁短行車時間,頂閘上落應該有賺嘅
但主要問題係為咗一年十幾廿日嘅14S服務,而要全年養多廿幾架短單 ...

香港都其他會淋到雨嘅
扶手電梯,維修費用會好貴
文件有話擴闊條路,但唔似
足以用到短雙(斜度問題?)
KW2523 發表於 2020-5-20 10:09 | 顯示全部樓層
其實最多人時段排隊觀感都好差,扶梯起碼全程都郁緊,斬就未必,不過跌幅一定明顯

另一個原因係厹應該唔想做,為咗佢留十幾廿架短單
kei_hk 發表於 2020-5-20 10:33 | 顯示全部樓層

cobalt174 發表於 2020-5-20 06:27
好質疑扶手電梯嘅營運能力

我唔會質疑扶手梯的處理人流能力﹐只係會質疑一年用2次(每次係幾星期的周六日+正日)﹐是否合乎經濟效益。

註 : #1 的文件有提及﹐電動樓梯系統估計每小時能有效運載約9,000人次。。

kei_hk 發表於 2020-5-20 10:39 | 顯示全部樓層
leungky0528 發表於 2020-5-20 07:54
無三四年都唔得,依段期間都係要撲車用

點止三四年

如果無阻滯﹐最快都要2025/26年才可完成。

有阻滯的話﹐例如環評/工程技術問題......﹐就唔知幾時才可動工﹐幾時才可完成。

10.除上述交通改善方案外,華永會同時亦正計劃興建連接油塘高超道與將軍澳華人永遠墳場第6至7地段的大型行人扶手電動樓梯系統,方便市民來往油塘港鐵站及墳場,以加強疏導春秋二祭期間的人流。華永會現正與有關政府部門聯繫,若能順利展開有關計劃,估計約於2025/26年完成。

AtrHenu 發表於 2020-5-20 11:12 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2020-5-20 10:33
我唔會質疑扶手梯的處理人流能力﹐只係會質疑一年用2次(每次係幾星期的周六日+正日)﹐是否合乎經濟效益。 ...

其實平時周未假期都有人會行呢個位的,話曬個個位近魔鬼山的熱門行山點所以點都會有人用的!!
AtrHenu 發表於 2020-5-20 11:17 | 顯示全部樓層

KW2523 發表於 2020-5-20 10:09
其實最多人時段排隊觀感都好差,扶梯起碼全程都郁緊,斬就未必,不過跌幅一定明顯

另一個原因係厹應該唔想做, ...

唔好紅巴講到話要留十幾部單層俾14S專用噤,噤至少都可以D資源轉去加密老圍拜山線(32S)班次或改裝更多大帽山專用車留俾51假期加班用甚至重開多條有需求的郊遊假日線(291R)...等囉!!

kitarolo 發表於 2020-5-20 11:21 | 顯示全部樓層
AtrHenu 發表於 2020-5-20 11:17
唔好紅巴講到話要留十幾部單層俾14S專用噤,噤至少都可以D資源轉去加密老圍拜山線(32S)班次或改裝更多大帽 ...

32P、51周六日較密咪有
機會與14S同一日要車囉天才

咁講邊啲線繁時唔夠載
喺非繁抽車已經可解決。
fly831 發表於 2020-5-20 11:29 | 顯示全部樓層

小弟作為每年春秋二祭14S用家, 其實嗰十分八分鐘車程已經收$4.7, 回車又快, 即使而家已經冇左未開通將軍澳新路前派廿幾架車行嗰種盛況, 但斷估九記都唔會蝕卦(今年咁特別除外)

九記最錯係入左批AVC, 幾條只可以用單層既墳場線都唔用得

最愛猛男
kei_hk 發表於 2020-5-20 11:32 | 顯示全部樓層

AtrHenu 發表於 2020-5-20 11:12
其實平時周未假期都有人會行呢個位的,話曬個個位近魔鬼山的熱門行山點所以點都會有人用的!! ...

通唔通到過去先?

同埋﹐負責管理/比電費的華人永遠墳場管理委員﹐會唔會在閒日提供服務?