hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 14S末日到臨?
開啟左側

14S末日到臨?

kitarolo 發表於 2020-5-20 11:36 | 顯示全部樓層

fly831 發表於 2020-5-20 11:29
小弟作為每年春秋二祭14S用家, 其實嗰十分八分鐘車程已經收$4.7, 回車又快, 即使而家已經冇左未開通將軍澳 ...

但AAU、ASB要跨廠私過嚟

AVC我諗得270、273、273B
實用啲,仲要有路線用佢會刮底
直情用返12米雙都得嘅奇怪現象。

kitarolo 發表於 2020-5-20 11:48 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2020-5-20 11:32
同埋﹐負責管理/比電費的華人永遠墳場管理委員﹐會唔會在閒日提供服務?

問題就喺度
雖然有聲音話九汽有
責任買足夠/合適短車
但如同你上面講,值得開
扶手梯一年可能唔夠30日
養住一批ASB或AAU同理。

最多咪清明、重陽嘅正日
呢兩日嘅前後三個周六/日
運作,如果全年每個周六/日都
開都唔化算,隔得一個月以上唔
運作亦可能有其他機件上嘅問題。

華永會照計拋返個波俾運吉
或巴士公司好過,甚至擴闊條路
計埋日後維修都抵過整扶手梯?

講返巴士除非搵到啲線可於14S
服務時段以外用嚟做高票價嘅服務

10598C 發表於 2020-5-20 12:03 來自手機 | 顯示全部樓層
為春秋二祭而起一條扶手電梯系統,真係符合成本效益?
kei_hk 發表於 2020-5-20 12:15 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2020-5-20 11:48
問題就喺度
雖然有聲音話九汽有
責任買足夠/合適短車

路.... 已經講了會擴闊。

同埋成個項目﹐原則上只係華人會出錢﹐政府唔需要出資的。

華人會擴闊完條路﹐再加埋入口處會加建雙層的巴士站﹐到時巴士的運載率可以提升的。

至於九巴要預留批車﹐鬼叫佢係專利公司﹐這樣就有責任食這些豬頭骨﹐預備不同的車款﹐為一些特別情況去提供巴士服務。

更何況﹐平時批車係可以在其他路線使用﹐對巴士公司而言﹐成本唔係特別高。

樓主| JX9097 發表於 2020-5-20 12:42 | 顯示全部樓層
cla981024 發表於 2020-5-20 03:05
來自同一份文件:

//於油塘高超道方向進入墳場的主入口興建一座兩層高的巴士站,以改善春秋二祭期間來往油 ...

我見
只不過有電梯呢個"免費"選擇
點都會有人唔再畀錢坐巴士(尤其是落山方向)
AtrHenu 發表於 2020-5-20 13:00 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2020-5-20 11:36

九廠自已都有ASB,AAU下洗鬼大跨廠私牌;仲有AVC可以俾荔廠203C,32H甚至留俾打風時要預留開設Y41用!!
btw,小弟都認同九巴入錯批AVC搞到唔可以去做單層拜山線但又可以去做PARKYOHO/新田圍閘口/廣播道呢D會刮底的路線,只可以走N373,N307,904,914來省隧道費和可以用雙層主力的270,273,73,32H/14H囉!!
s3n370 發表於 2020-5-20 13:10 來自手機 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2020-5-20 10:39
點止三四年

如果無阻滯﹐最快都要2025/26年才可完成。

通常係無乜發展過嘅地方,先至有呢D大問題
而個山頭已有大量發展,上有墳墓,下有隧道,旁邊大把樓宇
莫非磚家大大搵到D前人發現唔到嘅事,可以阻到環評唔知幾耐,又或者搵到重大技術困難?
kei_hk 發表於 2020-5-20 14:31 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2020-5-20 13:10
通常係無乜發展過嘅地方,先至有呢D大問題
而個山頭已有大量發展,上有墳墓,下有隧道,旁邊大把樓宇
莫非 ...

前面有人講起碼三四年﹐我只係講番唔只三四年﹐你會唔會想得多左D?

至於係唔係真係符合到預期2025-2026年完工﹐真係睇有沒有阻滯。
環評﹐工程技術性問題﹐的確係有機會要加長工期﹐這些不是阻滯?
工程期間﹐某年天氣雨水日子超多﹐這些不是阻滯?

有一些預計唔到的阻滯﹐又超出預留的 "走盞期"﹐工程咪延誤完成﹐這樣你唔知?
除非﹐你自己覺得阻滯只會出現在正式 "開工動土" 之前啦。

HE7921 發表於 2020-5-20 14:52 來自手機 | 顯示全部樓層
AtrHenu 發表於 2020-5-20 13:00
九廠自已都有ASB,AAU下洗鬼大跨廠私牌;仲有AVC可以俾荔廠203C,32H甚至留俾打風時要預留開設Y41用!!
bt ...

當年九巴買AVC係替代熱狗,減低運作成本,跟取代舊單層沒有太大關係
paul2357paul 發表於 2020-5-20 15:17 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2020-5-20 11:36

有乜少客線用得呀?
296M,N287之類。

不過九巴真係厚面皮地表示......