hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 14S末日到臨?
開啟左側

14S末日到臨?

louis19910701 發表於 2020-5-20 16:53 來自手機 | 顯示全部樓層

整條扶手梯就話末日,如果係,咁中環半山d路綫一早摺晒啦!!
6119 發表於 2020-5-20 17:02 來自手機 | 顯示全部樓層
翻查文件,嗰新骨灰龕場有7萬幾個位,而扶手電梯就比嗰骨灰龕埸遲一個年度起好,14S今時今日都可以打爆上山,試過落大雨上山,等咗成1粒鐘,唔敢想像骨灰龕場到扶手電梯未完工,期間會點樣。
EX-TL 發表於 2020-5-20 17:21 | 顯示全部樓層
扶梯上到好高, 應該只有那些段數的掃墓人士才會用到, 包括帶大件祭品者.

用現時巴士總站向墳場延伸的那段車路做分界的話, 車路兩旁及車路至海邊的墳墓 現有靈灰閣, 應該都係搭番14S.

華永行人徑四周(包括新靈灰閣)似乎都係唔會用到扶梯, 呢段一係搭14S, 一係調景嶺行上去, 而且新靈灰閣有路駁住華永行人徑, 唔駛行到上車路.

新巴士總站墊高左, 鏟走埋公廁旁邊條斜樓梯, 非常好.
053h4 發表於 2020-5-20 17:25 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
s3n370 發表於 2020-5-20 19:47 來自手機 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2020-5-20 14:31
前面有人講起碼三四年﹐我只係講番唔只三四年﹐你會唔會想得多左D?

你嘅原文係“有阻滯的話﹐例如環評/工程技術問題......﹐就唔知幾時才可動工﹐幾時才可完成。”

是咁的,識嘅呢,那怕只係DD都好,
再難嘅技術問題,包括環境問題,
一定預到,或會有人話你知點樣預有幾耐阻滯。
更何況係大把前人做過嘅地方,
唔難預之餘,就算有乜衫長褲短都係有限數。

雖然討論區係無論你係乜出處,
都可以大吹特吹嘅地方。
之不過係咪都衝出黎,有得分咩。
AtrHenu 發表於 2020-5-21 00:48 | 顯示全部樓層
HE7921 發表於 2020-5-20 14:52
當年九巴買AVC係替代熱狗,減低運作成本,跟取代舊單層沒有太大關係

無錯當年紅巴係買咗批ASC,AVC係取代當時客量一般的熱狗路線(如:66,70,73,74A)想加快全冷服務,
只可惜之後二三年它覺得呢類線實在太雞肋,於是就再搵個藉口想DQ或透過同其他線重組處理;
噤之後令到呢批車無用武之地兼浪費批長單(蹝料囉)!!

btw,如果當時厹巴肯將40架AVC改為加訂批歐五綠蛋,浪費的可能情況會好D囉(起碼大把綫受惠 )
ArnoldC 發表於 2020-5-21 02:42 來自手機 | 顯示全部樓層

吉文
qunow 發表於 2020-5-21 04:15 來自手機 | 顯示全部樓層
cla981024 發表於 2020-5-20 03:05
來自同一份文件:

//於油塘高超道方向進入墳場的主入口興建一座兩層高的巴士站,以改善春秋二祭期間來往油 ...

兩層?
dcyw 發表於 2020-5-21 08:27 | 顯示全部樓層

沒錯,將上客站及落客站分別設於兩層。
AtrHenu 發表於 2020-5-22 00:39 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2020-5-20 17:25
好似12,13咁, 巴士公司想摺或重組, 但走唔甩, 小巴公司就....

巴士線的人流係少過中環自動電梯

其實中巴,新巴,城巴年代曾經以頻密班次方式為3B,12,13提出服務,
只係近年來因人手不足下要開新線加上呢類線盈利低所以咪越做越Hea囉!!